Canan Tosun'u şiddete maruz bırakan işverenin oğlu Fatih uygun gözaltına alındı
Maden mühendisi Canan Tosun patronun oğlu Fatih Uygun tarafından saatlerce şiddete uğradı, öldürülmek istendi, tecavüzle tehdit edildi. Sosyal medyadaki tepkilerin ardından Uygun gözaltına alındı.

Marmara Adası’nda bir mermer ocağında çalışan Maden Mühendisi Canan Tosun’u saatlerce şiddete maruz bırakan, alıkoyarak tecavüzle tehdit eden ardından kaçan kadını bıçakla kovalayarak üzerine araba süren patronun oğlu Fatih Uygun, Tosun’un şikayetine rağmen serbest bırakıldı. Kolu kırılan ve vücudunun birçok yerinde darp izi bulunan Canan Tosun'un olayı sosyal medyada duyurması ve kamuoyu tepkisi üzerine Fatih Uygun gözaltına alındı. Canan Tosun, Fatih Uygun'un gözaltına alındığı bilgisini Ekmek ve Gül ile paylaşırken Uygun'un kamera görüntülerini keserek eksik biçimde jandarmaya teslim ettiğini, arabayı üzerine sürdüğü görüntülerin silindiğini ancak kendisinin o görüntüler için başvuruda bulunduğunu belirtti. Tosun, sosyal medya ve TMMOB Maden Mühendisleri Odasının tepkisi ve takibi sonrası Fatih Uygun'un gözaltına alındığını söyledi.  

Marmara Adası’nda Terzi Mermer şirketine ait mermer ocağında çalışan Maden Mühendisi Canan Tosun, patronun oğlu Fatih Uygun tarafından şiddete maruz kaldı. Fatih Uygun ile aralarında önceki gün sözlü tartışma yaşandığını ertesi gün ise alıkonularak şiddete uğradığını söyleyen Tosun yaşadıklarını anlattı: “Tartışmanın ertesi günü beni fabrikada yalnız yakaladı, bütün kapıları kilitledi. İlk önce yumrukla saldırdı, sonra yere yatırdı. (Tecavüzle tehdit etti.) Oradan zorla kaçtım, onun dayısı camları kırıp içeri girip beni kurtardı. Fabrika önünde çamurlara düştüm ve orada düşünce arabayı üzerime sürdü beni öldürmek için. Beni bıçakla kovaladı. İşletmenin içine girdim işçiler beni onun elinden alamadı. Ve savcılık şu an onu serbest bırakmış ben burada rapor almaya çalışıyorum.”

Patronunun sözlü tacizine uğrayan ve şiddete maruz kalan Canan Tosun vücudunun çeşitli yerlerinden de yaralandı. Kolu kırılan Tosun’un vücudunun birçok yerinde darp izi mevcut.

TMMOB MADEN MÜHENDİSLERİ ODASI: CEZASIZLIK UYGULAMASI SON BULSUN

TMMOB Maden Mühendisleri Odası Yönetim Kurulu yaptığı açıklamayla Canan Tosun’a yönelik saldırıya tepki gösterdi: “Canan TOSUN darp raporu alarak savcılık ifadesini vermiş, ancak şiddeti uygulayan Fatih Uygun tutuklanmak yerine serbest bırakılmıştır. Ülkemizde son yıllarda giderek artan ve ağırlıklı olarak kadını hedef alan şiddet ne yazık ki işyerlerine de sıçramış, işyerinde yaşanan şiddet için de ‘cezasızlık’ uygulaması söz konusu olabilmiştir. TMMOB Maden Mühendisleri Odası olarak, üyemiz Canan Tosun’un yanında olduğumuzun, kendisine uygulanan şiddette sorumluluğu bulunan kişilerin gereken cezayı almaları için elimizden geleni yapacağımızın bilinmesini istiyoruz. Toplumsal alanda artan şiddetin bir yansıması olarak değerlendirdiğimiz işyerinde yaşanan patron şiddetini kınıyor, şiddet uygulayanlara yönelik cezasızlık uygulamasının son bulmasını talep ediyoruz.”

İSTANBUL SÖZLEŞMESİ UYGULANSIN, İŞYERİNDE ŞİDDET SON BULSUN!

Ekmek ve Gül’e konuşan TMMOB Maden Mühendisleri Odasından Banu Kekeç Saçın, Canan Tosun’un yaşadığı saldırıya karşı “Biz oda olarak Canan’la iletişim halindeyiz. Oda, şube ve kadın çalışma grubu olarak Canan’ın her şartta yanındayız, yalnız bırakmayacağız. Hiçbir şekilde kadına şiddet onaylanamaz” dedi.

İstanbul Sözleşmesi’nin iş yerinde şiddete karşı da yükümlülükler taşıdığını hatırlatan Saçın, İstanbul Sözleşmesi’nin hedefe konması ve kaldırılmak istenmesi değil, iş yerindeki şiddeti önlemesi ve iş yerinde şiddete uğrayan kadınların korunması için de maddelerinin uygulanması gerektiğini belirtti. Saçın, İstanbul Sözleşmesi’nin uygulanıyor olması halinde Fatih Uygun’un serbest bırakılmayacağını ve Canan Tosun için koruma mekanizmalarının devreye sokulacağını ifade ederek şunları söyledi: “Bu kabul edilebilir bir durum değil, İstanbul Sözleşmesi gerçek anlamda hayata geçirilmeli. İş yerinde de hayatın her alanında da şiddetin önüne geçilmesi için İstanbul Sözleşmesi uygulanmalı”

MADEN MÜHENDİSİ KADINLARIN YAŞADIKLARI SAY SAY BİTMİYOR!
Daha çok erkeklerin yoğun olduğu iş alanlarında çalışan maden mühendisi kadınların, kadın olmaktan kaynaklı birçok sorunla karşılaştığını, Canan Tosun’un yaşadıklarının ne ilk ne de tek olduğunu vurgulayan Banu Kekeç Saçın; “Biz kadın mühendisler olarak zaten ilk işe başladığımızda erkek egemen bir alanda çalıştığımız için öncelikle mühendis olarak hem işveren hem çalışanlar tarafından dikkate alınmıyoruz. O otoriteyi kurmak erkeklerinki kadar kolay olmuyor. Bir kadın mühendis işe alındığı zaman erkek mühendisten daha düşük ücretlerle işe başlıyor. Onun dışında erkeklerin saygısızlarına maruz kalıyoruz. Tacize maruz kaldığımız zamanlar oluyor. İşyerinde yaşanan bu tarz şeyler pek dillendirilemiyor da, o yüzden daha çok çevremizde bunları yaşayan kadınlardan dönüşler, bildirimler alabiliyoruz. Maden, erkek egemenliği kültürüyle gelişmiş bir alan ve maden mühendisi kadın olunca çok fazla zorlukla karşılaşıyor. Mesleğimizi yapmakta zorlanıyoruz. Erkek çalışan üstlerimiz tarafından pasif işlere yönlendiriliyoruz. Ofiste evrak işinde çalıştırılıyoruz şantiyede bile olsak. Kadın mühendis sayısı artıyor ama hâlâ yeterli değil erkek mühendislerin çok gerisindeyiz” dedi. Saçın kadın mühendislere fırsat yaratılmadığı gibi bir de şantiyelerde yaşadıkları şiddet karşısında korumasız bırakıldıklarını daha da eşitsizliğe mahkum edilmeye çalışıldıklarının altını çizerek şunları söyledi; “Buna karşı kadın mühendisleri örgütlemeye çağırıyoruz. Odamızla güçlüyüz” dedi.
EMO ANKARA ŞUBESİ: CANAN TOSUN YALNIZ DEĞİLDİR

Elektrik Mühendisleri Odası Ankara Şubesi yaptığı açıklamada “Maden Mühendisi Canan Tosun`a yapılan saldırıyı kınıyoruz!” diyerek Canan Tosun’un yalnız olmadığını vurguladı. Canan Tosun`un işvereni tarafından darp edilmesinin kabul edilemez olduğunun belirtildiği açıklama şöyle devam etti: 
Mermer Ocağı patronu tarafından yumruklanan, yerlerde sürüklenen ve üzerine araba sürülerek ölümle tehdit edilen Canan Tosun`a uygulanan insanlık dışı muamele ne yazık ki ilk defa yaşanmıyor.
Canan Tosun kendisine yapılan saldırı ile ilgili olarak çektiği video görüntüsünde, iş yeri sahibinin kendisini bıçakla kovaladığını belirtirken, Tosun`u darbeden iş yeri sahibi savcılık tarafından serbest bırakılması anlaşılabilir değildir. Kadına yönelik şiddet davalarında uygulanan iyi hal indirimleri ve cezasızlık her gün erkekleri cesaretlendirmeye devam etmektedir. Devletin görevi, kadınları korumaya yönelik çıkarılan İstanbul Sözleşmesi`nin ortadan kaldırılmasını yönelik çalıma yapmak değil, kadınlara yönelik şiddetle ilgili olarak gerekli önleyici ve caydırıcı tedbirleri almak ve hayata geçirmektir.
Ekonomik kriz nedeniyle özellikle kadın mühendislerin ücretlerinin düştüğünü, iş yükünün arttığı, düzenli ücret alamadıkları çalışma ortamında, kadın mühendislere yönelik şiddet cezasız bırakılmamalı; Canan Tosun`u darbeden iş yeri sahibi cezasız kalmamalıdır.
EMO Ankara Şubesi Yönetim Kurulu olarak mühendis arkadaşımız Canan Tosun`un yanında olduğumuzu ve kadınlara yönelik her türlü şiddeti, yıldırmayı, mobbingi kınadığımızı bir kez daha yinelemek istiyoruz.

 Fotoğraf: Canan Tosun'un paylaştığı videodan ekran görüntüsü

İlgili haberler
ILO 190: İş yerinde şiddete karşı bir dayanak

ILO 190 iş yerinde şiddet ve taciz konusunda yazılmış en kapsamlı metin. Biliyoruz ki işyerlerinde d...

ILO iş yerinde şiddet ve tacize karşı sözleşmeyi k...

#MeToo kampanyasının etkileri üzerine, Uluslararası Çalışma Örgütü'nün hazırladığı iş yerinde cinsel...

İşyerinde şiddet, ayrımcılık ve İstanbul Sözleşmes...

İstanbul Sözleşmesi, işyerinde de şiddetin önlenmesi bakımından bir araç. İşyerinde kadına yönelik ş...