Emek Partili kadınlar: Kadınların iradesi tek adamın eline bırakılamaz
EMEP Malatya İl Örgütü Üyesi kadınlar İstanbul Sözleşmesi’nden çekilme kararına karşı açıklama yaptı: Tüm emekçi halkımızı demokrasi için mücadeleye ve İstanbul Sözleşmesi’ne sahip çıkmaya çağırdı.

İstanbul Sözleşmesi’nin feshedilmesine tepkiler büyüyerek devam ediyor. Sözleşmenin kaldırılmasını kabul etmediklerini söyleyen Emek Partisi Malatya İl Örgütü üyesi kadınlar açıklama yaptı. Açıklamayı okuyan Battalgazi İlçe Başkanı Melek Atasoy, Sözleşme’nin feshedilmesi ile Meclisin iradesinin yok sayıldığını söyledi. Atasoy: “İstanbul Sözleşmesi, 2011 yılında Mecliste milyonlarca kadının seçtiği milletvekillerinin oy birliğiyle kabul edilmiştir. Kadınların eşitliğe dayalı şiddetsiz bir toplum arzusunu yansıtan sözleşmenin bir gece Tek Adamın kararıyla feshedilmiş olması her şeyden önce meclisin iradesinin yok sayılmasıdır.Türkiye, ilk imzacısı olmakla övündüğü İstanbul Sözleşmesi’nden bir gece yarısı ilan edilen Cumhurbaşkanı Kararı ile geri çekildi. Özellikle pandemi döneminde yoksulluk ve şiddet cenderesine hapsedilmiş milyonlarca kadına “Sizi şiddetten koruyucu hiçbir tedbir alınmayacak, devlet kadına yönelik şiddeti önlemek için hiçbir adım atmayacak” denmektedir. Şüphesiz ki bu krizi sermaye lehine çözmenin yollarından biri de milyonlarca emekçi ailenin geçim ve bakım yükünü kadınların sırtına yıkmaktır. Pandemi döneminde artan kadın cinayetlerine ve ev içi şiddete rağmen koruyucu ve önleyici tedbirler rafa kaldırılmış, kadınlar şiddet döngüsüne terk edilmiştir” dedi.

Sözleşmenin daha önceleri feshedilmesi gündeme geldiği halde kadınların meydanlardaki iradesiyle fesihten vazgeçildiğini söyleyen Atasoy şöyle devam etti: “Sözleşmenin feshi daha önce de birçok kez gündeme getirilmiş, kadınların meydanlara taşan iradesiyle geri adım atılmıştır. Temmuz ayından bu yana İstanbul Sözleşmesi’ne karşı yürütülen saldırılar, 20 Mart’ın ilk saatlerinde bir gece yarısı Cumhurbaşkanı imzasıyla verilen bir kararla sonuçlandı; Türkiye sözleşmeden çekildiğini ilan etti. Bu çekilme kararı Avrupa Konseyine alelacele gönderildi. Bir gece yarısı alınan fesih kararı kadınların canının iktidarın bekası uğruna feda edilebileceğinin ilamıdır. Kadınların haklarıyla birlikte yaşama iradesine açıktan bir meydan okumadır. Sözleşmeyi fesheden Tek Adam Tek Parti yönetimi, kadın cinayetleri ve şiddetin arttığı böylesi bir dönemde kadınların karşısında bir taraf olduğunun da ilanıdır.”

‘MÜCADELEMİZİ SÜRDÜRECEĞİZ’

Son olarak mücadelelerine devam edeceklerini belirten Atasoy, “İstanbul Sözleşmesinin feshi ile; Kadınların evde, işte, sokakta korkmadan yaşama ve çalışma hakkı olmasın istiyorlar. Kadınların eşit koşullarda çalışma, eşit ücret alma, ekonomik özgürlük haklarını gasp etmek istiyorlar. Kadınlar öldürülme korkusuyla yaşasın, şiddete boyun eğsin istiyorlar. Hiç şüphe yok ki kadınlar bu meydan okumayı karşılıksız bırakmayacaktır. Fesih kararından dakikalar sonra ortak kadın platformundan yapılan sokak çağrıları bunun açık bir göstergesidir. Çekilme kararından beri kadınlar haklarından vazgeçmeyeceklerini mücadeleleriyle göstermektedirler.Bu fesih kararı sadece kadınların değil, tüm emekçi halkımızın iradesine yapılmış bir saldırıdır. Bu topyekûn saldırıya ancak topyekûn bir mücadeleyle karşılık verilebilir. Emek Partisi olarak; tüm emekçi halkımızı demokrasi için mücadeleye ve İstanbul Sözleşmesi’ne sahip çıkmaya çağırıyoruz! Mücadelemiz İstanbul Sözleşmesi için, mücadelemiz haklarımız ve hayatlarımız için.”


İlgili haberler
EMEP: İstanbul Sözleşmesi’nden Vazgeçmiyoruz!

Türkiye’nin İstanbul Sözleşmesi’nden çekilme kararına EMEP Genel Başkan Yardımcısı Selma Gürkan yayı...

EMEP Körfez: İstanbul Sözleşmesi ve yasalar uygula...

Eşi tarafından sistematik şiddete maruz bırakılan Ayten Erbaç için açıklama yapan EMEP Körfez İlçe Ö...

Kadınlar sokakta: ‘İstanbul Sözleşmesi Bizimdir’

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın kararı ile Türkiye’nin İstanbul Sözleşmesi’nden çekilmesine ka...