EMEP: Bu utanç siyasi iktidarındır
Son 5 ayda, tek bir hastaneye 115 kız çocuğunun hamilelik nedeniyle başvurduğunun açığa çıkmasına ilişkin açıklama yapan EMEP, “Bu utanç siyasi iktidarındır” dedi.

İstanbul Küçükçekmece’deki Kanuni Sultan Süleyman Eğitim ve Araştırma Hastanesi’ne sadece 5 ayda, yaşları 18’in altında 115 hamile çocuğun başvurmasına ve bunun görmezden gelinmesine tepkiler yükseliyor. Emek Partisi ortaya çıkan utanç tablosuna ilişkin “Tüm sorumlular açığa çıkarılsın, bu tabloyu yaratan tüm düzenlemeler ortadan kaldırılsın” talebiyle açıklama yaptı.

Açıklamanın tamamı ise şöyle: 

Bazılarının 13 yaşında olduğu 115 kız çocuğunun İstanbul Küçükçekmece’deki Kanuni Sultan Süleyman Eğitim ve Araştırma Hastanesi’ne başvurduğu tespit edileli günler oldu. Üstelik bu bilgi son 5 aya ait başvuruları kapsıyor. Durumun kendisi kadar vahim olan ise çocukların durumunun polise bildirilmesi zorunlu olduğu halde hastane bu bildirimleri yapmıyor. Konuyu savcılığa bildiren bir sağlık emekçisi iki kez görev yeri değiştirilerek sürülüyor. Valilik için ise soruşturulacak bir durum yok ki soruşturma izni vermiyor. Sağlık Bakanlığı, durum kamuoyuna yansıyıp, tepkiler gelince “araştırılacak, soruşturulacak, incelenecek” ile sınırlı bir açıklama yapmak zorunda kaldı.

AKP iktidarı 15 yıldır uyguladığı politikalarla ve getirdiği düzenlemelerle sorumludur. Bu düzenlemelerin sadece bir kaçı; 2009 Temmuz’unda MEB yönetmelik değişikliğiyle ortaokul ve lise öğrencilerinin nişanlanmasını serbest bıraktı. 2013 yılının eylül ayında evli öğrencilerin açık öğretim lisesine yönlendirilmesi düzenlemesi getirildi. Yani lise çağlarında evliliğin önü açıldı. 2014 yılında 20 bine yakın aile 16 yaşından küçük kızlarını evlendirebilmek için dava açtı. Hükümetin ön açıcı tutumu mahkemelerin evlendirmelere izin veren kararlarını çoğalttı. 2015’in mayıs ayında AYM resmi nikah kıymadan dini nikah kıyan imam ve çiftlere ceza verilmesini ortadan kaldırdı. Yani, eskiden çocuk yaşta evlilikleri yasaklayan yasalar, dini nikahla bu evliliklerin meşrulaştırılmasına zemin hazırlayacak şekilde esnetildi. Anayasa Mahkemesi yine bir yasa iptaliyle “Çocukların cinsel ilişkiye rıza yaşının 15’ten 12’ye indirilmesi”nin önünü açtı. Diyanet fetvaları, AKP yetkililerinin ve çeşitli kurum yöneticilerinin kamuoyuna yansıyan ve tepki alınca geri çekilen demeçleri ve Diyanet fetvaları ile bu örnekler uzatılabilir. Ülkede açığa çıkan bu utanç tablosundan uyguladıkları politikalarla siyasi iktidar sorumludur.

Kamuoyuna yansıyan bilgiler, bu utanç listesinin tek bir hastane ile sınırlı olmadığını ve durumun vahametini göstermektedir. Öncelikle tüm hastane kayıtlarının incelenerek çocuk hamileleri gerçeğinin tüm çıplaklığıyla kamuoyuna açıklanması yapılmalıdır.

Bu utanç tablosunun tüm sorumluları yargılanmalı, bu tabloyu yaratan tüm düzenlemeler ortadan kaldırılmalı ve çocukları koruyan, onların gelişimi ve eğitimi başta olmak üzere geleceğini güvence altına alan yasal ve kurumsal düzenlemeler gerçekleştirilmelidir.
Ayrıca Emek Partisi olaya ilişkin Cuma günü (yarın) saat 15.00'da Kanuni Sultan Süleyman Eğitim ve Araştırma Hastanesi önünde basın açıklaması gerçekleştirecek.

İlgili haberler
GÜNÜN ÖNERİSİ: Çocuk istismarından haberdarsanız b...

Çocuk istismarından, ihmalinden kuşkulanıyor ya da bunu biliyorsanız istismarın durması ve çocuğun k...

Çocuk istismarı yüzde 700 arttı

2016 yılı Çocuk İstismarı Raporunu açıkladı. Rakamlar Türkiye’deki tabloyu ortaya koyuyor: Son 10 yı...

GÜNÜN RAKAMI: Erken yaşta evlilikler

TÜİK rakamlarına göre hazırlanan Sosyal Bozulma Raporu erken yaşta evliliklerle ilgili çarpıcı rakam...