Farplas’ta sendika hakkı için direnen kadınlar: Sendikayla biz de söz sahibi olacağız
Farplas’taki direnişte ön sırayı kadın işçiler tutuyor. Kadın işçiler taleplerini anlattı...

Farplas’ta, sendikalaştıkları için işten atılan işçilerin, işe geri alınmaları ve sendikanın tanınması talebiyle başladığı direniş sürüyor. Farplas’taki direnişte ön sırayı kadın işçiler tutuyor. Biz de sendika hakkında ısrar eden kadın işçilerle taleplerini konuştuk.

20 yıldır Farplas’ta çalışan Nursen, 2008’de de benzer bir girişimde bulunduklarını ve büyük bir işçi kıyımı yaşandığını hatırlatıyor. Yıllardır patronun fabrikaya sendika girmesin diye çeşitli yollara başvurduğunu söyleyen Nursen, “Asgari ücret zamlanmadan brütüm 3 bin 200 idi. Lavaboya bile gidemiyorduk, ‘Zırt pırt lavaboya gidiyorsun, molanda niye gitmedin’ diyorlardı. Su içmeye giden bir arkadaşımıza üretim müdürü ‘Makineyi bırakıp su içemezsin, takım liderine söyle gerekirse o getirsin’ demişti” diye anlattı atılmadan önceki çalışma koşullarını.

‘BİRBİRİMİZE SARILDIK ISINMAK İÇİN’

Fabrikaya kapandıkları geceyi anlatan Nursen, “O gece çatıya çıktığımızda zemin karla kapalıydı. Birbirimize sarıldık ısınmak için. Sabaha karşı polis kapıyı kırarak girdi çatıya. Bir kadın arkadaşımıza ağza alınmayacak küfürler ettiler, tokat attılar. Müdahalede edilen işçilerden biri bayıldı, yerde sürüklediler. Bu sırada patronlar bizi camdan izledi” dedi.

Banka promosyonlarının dahi ellerinden alındığını söyleyen Nursen, “2020 kasım ayında banka promosyonu hakkımızı öğrendik, bankaya gidip sorduk. ‘Biz veriyoruz, iş vereninize sorun’ dediler. Fabrikada sorunca çocuğu okula gidenlere tablet dağıttılar. Onca zaman hakkımızın üzerine yatmışlar” diye konuştu.

“Bir işçi neden sendikalı olmalı?” diye soruyoruz Nursen’e. Şöyle cevaplıyor: “Haklarını eline alıyor, söz sahibi oluyorsun, kimse mobbing uygulayamıyor. Sendikalı yerde mesaiye kalması için işçiye rica edilirken bizde zorla mesai yazılıyor. Hakimiyetleri ellerinden gidecek diye patronlar sendikalı olmamızdan korkuyor. Sendikalı olursak onların sözü geçmeyecek sadece, biz de söz sahibi olacağız.”

‘HAMİLE BİR İŞÇİ DÜŞÜK YAPTI’
4.5 yıldır Farplas’ta çalışan bir başka kadın işçi, fabrikada köle gibi kullanıldıklarını söylüyor. Kendisinin hamile olduğunu söyleyen kadın işçi, “Özellikle biz kadınlara yönelik baskı çok fazlaydı. Ağır makinelere yazıyorlardı. Biz kasaları kaldıramıyorduk, çok ağırlar çünkü. Daha 5-6 ay önce hamile bir kadın arkadaşımız bu koşullarda çalışırken kanama geçirdi, düşük yaptı. İş arkadaşlarımızdan yardım istediğimizde onlara engel oluyorlardı” dedi.
Haklarını aramak için bu yola çıktıklarını söyleyen işçi, “Daha önce sendikalı bir yerde çalışıyordum. Sendika haklarımızı koruyor, bizleri ezdirmiyordu. Bu yüzden burada da sendikalı olmak istedim. Biz içeri sendikalı olarak gireceğiz. Birliğimizi, beraberliğimizi bozmadık” dedi.
BİRLİK ÇAĞRISI

3 yıldır Farplas’ta çalışan Esra da ağır işlerde çalıştırıldığını anlattı. Hasta olduğunda izin bile alamadığını söyleyen Esra, “Yıllık izin hakkımızı bile istediğimiz gibi kullanamıyorduk. Yazın fazla mesaiye kalıyorduk, izni kışın kullanıyorduk. 12 saat çalışmaya kalmadığımızda primimizi kesiyorlardı” dedi. Direnişte kadınların ön sırada yer almasının kendisini gururlandırdığını söyleyen Esra, “Ama kadın erkek ayrılmaksızın işçilerin birbirine desteği çok önemli” ifadelerini kullandı.

1.5 yıllık Farplas İşçisi Hasibe ise eyleme katılmadığı halde işten atıldığını söylüyor: Vardiyada çalıştığım halde tartaklanarak fabrikadan çıkarıldım.

Saime ise, “Haklarımızın iyileşmesi için sendikalı olduk. Ne kadar güçlü olduğumuzu görsünler, biz ne gerekiyorsa yapacağız” dedi.

DİRENİŞ DESTEK ZİYARETLERİYLE DEVAM EDİYOR
Farplas’ta sendika hakkı için direnen işçilerin fabrika önündeki mücadelesi 3’üncü gününde destek ziyaretleriyle devam etti. Fabrika önünde bekleyen işçiler gün boyu sloganlarla mücadele kararlılıklarını dile getirirken; Sosyalist Kadın Meclisleri, Metal İşçilerinin Sesi ve çok sayıda kitle örgütü ve sendika ziyaret etti.
Bir grup metal işçisinin oluşturduğu Metal İşçisinin Sesi tarafından gerçekleştirilen ziyaret sırasında yapılan konuşmada “Suç işleyen patronlar olduğu halde hakkını arayan sizlerin üzerine geliyor devletin gücü. Bu devran işçilerin mücadelesiyle değişecek” denilerek sendika hakkının gasbedilmek istenmesine tepki gösterildi.
Daha sonra direnişçi işçileri Gençlik Meclisleri, İstanbul KHK’lılar Platformu, Dostluk ve Kültür Derneği, Kaldıraç, 4. Vardiya, Devrimci Duruş, SODAP, TOMİS, BDSP de ziyaret etti. Ziyaret sırasındaki konuşmada “Tek yapacağımız şey işçi sınıfının birliğini sağlamak, mücadeleyi yükseltmektir” denildi.

Fotoğraf: Hasret Gültekin Kozan/Ekmek ve Gül

İlgili haberler
Farplas’ın kadın işçileri: ‘İnsanca şartlarda çalı...

İş bırakan, kendini fabrikaya kapatıp işten atılan işçilerin geri alınmasını, sendikal haklarını tal...

Farplas işçisi direnişi fabrika önüne taşıdı

Atılan işçilerin geri alınması ve sendika hakları için mücadelelerini sürdüren Farplas işçileri, dir...

Eski Farplas işçisi: Sakın bu mücadeleyi bırakmayı...

Eski bir Farplas işçisi, sendikal hakları için mücadele veren Farplas işçilerine mesaj yolladı: Sakı...