Feministler HDP standını devralıyor
‘Barajların karşısında HDP ile yan yana duruyoruz’ diyen feministler HDP standını devralıyor.

24 Haziran seçimlerinde HDP’ye oy vereceklerini açıklayan bir grup feminist kadın İstanbul Kadıköy İskeledeki HDP standını devralacak.

“24 Haziran seçimleri yaklaşırken yaşam alanlarımızın tümünü bize dar eden anti-demokratikleşmeye, makbul olan/olmayan diye bizim üzerinden ve aslında yine bizim hayatımız pahasına yürütülen kutuplaştırma siyasetine, hayatlarımızı, bedenlerimizi, emeğimizi hep başkalarına feda eden anlayışa dur demek için, barajların karşısında HDP ile yan yana duruyoruz” diyen feministler neden HDP’ye oy verdiklerini açıklayan bir bildiri de kaleme aldılar. Bildiri şöyle;

Oyum HDP’ye! Ya Sen?
16 yıl oldu. Ve bu 16 yılın en belirleyici özelliklerinden biri de iktidarın kadınlara yönelik politikaları: AKP, aileyi merkeze alan politikalarıyla kadınların emeğinin, bedeninin, kimliğinin ve aslında biz kadınların tüm hayatının erkekler ve devlet tarafından denetlenme sınırlarını genişletti, genişletiyor.
Özetle:
Eğitim ücretsiz olmaz ama evlenirsen öğrenim kredisi borcun silinir.
Şiddete uğradığında gidecek şiddet önleme merkezi yetersiz, sığınakta yer yok ama müftülüğe bağlı Aile ve Dini Rehberlik bürosu her yerde mevcut.
Asgari ücret insanca geçinebilecek ölçüye getirilmez ama evlenirsen ‘devlet katkılı çeyiz hesabı’ var. Erişilebilir kamusal kreş yok ama doğurursan 300-400 liralık doğum ‘yardımı’ veririz.
Yaşlı ve engellilere evde bakım için aylık maaş var ama bu işi yapan kadınlara sosyal güvence yok, zaten ‘kocan üzerinden sigortalısın ya.’
Ve elbette boşanamazsın, ne olursa olsun, çünkü o zaman yaşlılığında, emekliliğinde güvencesizsin.
Çünkü kadınlar için tek ‘güvence’ aile hem elalem ne der!
Özgürlüğünden, kendinden, hatta canından olsan da sen yine ‘aile içinde’ kal…
Bir kişinin ağzından çıkacak söze bakan, hiçbir denetleme mekanizması kalmayan, OHAL’in olağan hal olageldiği yönetim altında bugün, feminizm de dâhil olmak üzere, her türlü muhalif politikanın siyaset ve ifade alanı daraldı. Sindirilmeye, değersizleştirilmeye çalışılıyoruz. Aslında yaşanmakta olan bir varoluş mücadelesi. Bizler ‘bağır herkes duysun’ diyen kadınlarız çünkü sesimizi çıkaramadığımız ölçüde görünmezleşiyoruz, görünmezleştiğimiz ölçüde hayatımızın gerçeği haline gelen şiddet, eşitsizlik, baskı büyüyor, her düzeyde failleri cezasız kalıyor. Bu durumu değiştirmek zorundayız ve HDP mecliste olmazsa değişmeyecek.
Hâlâ hayatımızı belirleyen yasaları ve bizi hiçbir tek adama mecbur etmeyecek Anayasa’yı yapma yetkisini elinde tutan meclis, bu seçimde de %10 baraj dayatmasıyla bir kesime -yani HDP ve temsil ettiklerine- ve aslında muhalefetin çoğunluğu elde etme ihtimaline kapatılmaya çalışılıyor. İzin vermemek elimizde.
HDP barajı geçmezse, iktidar muhakkak ki mecliste çoğunluğu elde edecek ve bu anti-demokratik ve otoriter rejime karşı, siyaset alanlarımızın genişletilmesi ihtimali de yok olacak. Bunun yanı sıra, HDP’nin siyaseten farklı bir yönelimde olduğunu da görüyoruz: Merkezileşmeye ve tek tipleşmeye karşı tutum takınarak çoğulcu bir siyaset öneriyor. Sokakla bağını koparmayarak siyaseti meclise indirgemiyor. Ezilen kimlikleri tanıyor ve taleplerini merkeze alıyor. Meclise %40 oranında kadın milletvekili taşıması ve şimdi kayyumlarla ortadan kaldırılmış olsa da her belediyeye kadın belediye başkanı getiren eş başkanlık sisteminin yanı sıra hazırladığı Kadın Seçim Bildirgesi’yle de gerçekten farklı.
Son olarak, savaş siyasetinden ve savaşın ürettiği şiddetten, yıkımdan, yoksulluktan biz kadınlar nasibimizi fazlasıyla alıyoruz. Barış istiyoruz. Dolayısıyla Kürt sorununun kalıcı çözümü ve barış için de HDP’nin mecliste olması bizce elzem.
Bizi belirsizlikle, korkuyla, şiddetle, tehditle, yoksullukla, güvencesizlikle, güvensizlikle, geleceksizlikle, eşitsizlikle, nefretle ‘terbiye etmeye’, kendimiz olmaktan çıkarmaya çalışan bu düzeni değiştirmek için:
Oyumuz HDP’ye!


İlgili haberler
HDP’den kadın bildirgesi: ‘Kadınlarla değişir’

Bildirgeden notlar: Geleceğimizi tek adama teslim etmeyeceğiz, kazanımlarımızdan vazgeçmeyeceğiz, ci...

Oylar Demirtaş’a emanet!

Üretenlerin yönettiği bir demokrasi mücadelesinin önündeki en acil görev olan faşizmin yükselişini d...

Ankara Milletvekili adayı Filiz Kerestecioğlu ile...

Kadınlar bu seçim gündeminde ne kadar yer aldı? Hangi koşullarda seçimlere gidiyor? Kadınlar nasıl b...