İzmir'den İskenderun'a kız kardeşlik köprüsü: Sağlık ve hijyen çadırı kuruldu
Kız Kardeşlik Köprüsü ile Hayatı Yeniden Kuruyoruz kampanyamız için İzmir'den İskenderun'a giden kadınlar sağlık ve hijyen çadırı kurdu, gezici bir ekip ile kadınlara sağlık taraması yaptı.

İzmir Ekmek ve Gül Grubu, Bornova Kadın Dayanışma Derneği (BORKAD), Buca Evka-1 Kadın Kültür ve Dayanışma Evi Derneği (BEKEV), Kız Kardeşlik Köprüsü ile Hayatı Yeniden Kuruyoruz kampanyamız kapsamında Hatay’ın İskenderun ilçesine sağlık ve hijyen çadırı kurdu.

Gültepe Mahallesinde ve çadır kentte yaşayan kadınlara İzmir’den getirdikleri hijyen paketlerini ulaştıran kadınlar, sağlık taraması yaptı. Yapılan sağlık taramasından sonra kadınlarda özellikle mantar, pişik, sistit gibi hijyenle bağlantılı sağlık sorunlarının öne çıktığı bilgisini veren Emekli hemşire Deniz Demirbaş, ateş, öksürük gibi semptomların başladığı ve sıcaklıkların yükselmesiyle birlikte bulaşıcı hastalık risklerinin olduğu ifade etti. 

Demirbaş, çadır kentte yaşayan kadınların taramalar esnasında dile getirdikleri en temel taleplerinden birinin tuvaletlerin temizliği ve hijyenik bir yaşam alanının sağlanması olduğunu aktardı. 


HEM HİJYEN SORUNU HEM DE EKONOMİK KRİZ

Hijyen kaynaklı sağlık problemlerinin yanı sıra hem çadır kentte hem de Gültepe mahallesinde yaşayan kadınların geçim sıkıntısından söz ettiğini söyleyen Demirbaş, “Depremzede kadınlar bugün geçici olarak barınabilseler de iş yerlerinin yıkılmasından ve işten atmalardan kaynaklı ekonomik bir krizle karşı karşıya olduklarını belirtti” dedi. 

“DEPREM GÜNÜ EŞİM İŞTEN ATILDI”

İskenderun’un Modernevler Mahallesi’nde evleri yıkılan ve ailelerinin Gültepe’deki evine sığınan bir depremzede kadın, “Deprem günü eşim işteydi. Çalıştığı iş yerinden can havliyle çıkıp çocuğumun ve benim yanıma geldi. Daha sonra iş yerini izinsiz terk ettiği için patron işten attı” diyerek hem evsiz hem de işsiz kaldıklarını söyledi.

“AYLIK 14 BİN LİRALIK KREDİYİ NASIL ÖDEYECEĞİZ?”

Gültepe Mahallesi’nde yasayan bir diğer depremzede kadın ise evlerinde hasar olmasa bile 500 bin lira kredi çekip kurdukları yemek dükkanlarının yıkıldığını söyledi. Kadın, “Aylık 14 bin lira kredi ödemesi var. Gelirimiz olmadan bunu nasıl ödeyeceğiz? Artık bir gelir kapımız da kalmadı. Borçlar 6 ay ertelendi ama sonrasında ne yapacağız” diye sordu.

Fotoğraf: Ekmek ve Gül

İlgili haberler
ODTÜ Matematik Topluluğundan deprem bölgesine kadı...

ODTÜ'de deprem bölgesinin en büyük ihtiyaçlarından biri olan ped vb. ürünleri içeren hijyen kitlerin...

Elazığ'da Ekmek ve Gül okuru kadınlar depremzede k...

Elazığ Ekmek ve Gül okurları, depremzedelerle dayanışmak, kadınların yaşadıkları problemlerin çözümü...

'Kız Kardeşlik Köprümüz her yere ulaşacak'

Narlıdere'de kadınlar 8 Mart'ta sokaktaydı. Nuriye Erdoğan, Narlıdere Demokrasi Platformundan kadınl...