Kadına Şiddeti Araştırma Komisyonunda Erdoğan’ın Akşener’e sözleri tartışıldı
Kadına Karşı Şiddet Araştırma Komisyonunun dördüncü toplantısında, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın AKP grup toplantısında İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener için söyledikleri tartışıldı.

26 Mayıs Çarşamba günü gerçekleşen TBMM Kadına Karşı Şiddet Araştırma Komisyonunun dördüncü toplantısında, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın AKP grup toplantısında İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener için söylediği “Gelin hanıma gayet güzel ders veriliyor. Yine dua et ki gelin hanıma çok ileriye gitmeden ders verdiler. İkizdere yetmedi, Çayeli'ne gittin. Orada da gerekeni yaptılar. Daha neler olacak neler...” sözleri tartışıldı. CHP’li, HDP’li ve İYİ Partili milletvekilleri tepki gösterdi.

Komisyon toplantısında söz alan CHP Samsun Milletvekili Neslihan Hancıoğlu, kadına yönelik şiddetin önlenmesi için toplanan bir komisyondan hemen önce iktidar partisinin genel başkanı ve cumhurbaşkanının Meral Akşener’e dair söylediklerinin kadına şiddeti kutsayan ve meşrulaştıran bir çizgide olduğunu söyledi. Hancıoğlu, “Böyle bir konuşmanın ardından bu Komisyonun yaptığı toplantının hiçbir anlamı kalmamıştır. Eğer bu Komisyon bir şey yapacaksa önce iktidar partisinin Genel Başkanı, kadına yönelik şiddeti meşrulaştıran, aklayan, kutsayan sözlerinden ötürü kınanmalıdır, bu ifadeler reddedilmelidir” dedi ve komisyon tarafından Erdoğan’ın şiddeti meşrulaştıran, aklayan, kutsayan sözlerinden ötürü kınanması gerektiğini ifade etti.

İYİ Parti Ankara Milletvekili Şenol Sunat, Erdoğan’ın konuşmasına “Bu ülkeyi yöneten, yönettiğini söyleyen Sayın Erdoğan’ın şiddet dilini -daha yeni değil, her zaman bu şiddet dilini kullanıyor ama- konumuz kadın olduğu için, bir kadın genel başkana bu şekilde hitabını şiddetle kınıyorum” dedi. Sunat, ülkeyi yönetenler böyle bir dile sahip olursa ülkede hem insanlara şiddetin hem de tabii ki kadınlara şiddetin giderek artacağının ortada olduğunu söyledi.

CHP Ankara Milletvekili Gamze Taşçıer, bir kadın genel başkana “Bunlar daha iyi günler, daha neler göreceksiniz” denmesinin, bu olayın sahiplenilmesi ve yaşanan saldırının arkasında kimin olduğunun itirafı olduğunu ifade etti. Taşçıer, “bir Cumhurbaşkanının bu ifadeyi kullandığı bir ülkede artık hiçbir kadının can güvenliğinin olmadığının da resmî bir ispatının olduğunu da ifade etmek istiyorum” dedi.

AKP’Lİ VEKİLLER ERDOĞAN’IN SÖZLERİNİ SAVUNDU

AKP Milletvekili komisyon üyeleri ise Erdoğan’ın grup toplantısında Meral Akşener’e dair yaptığı konuşmasını savundu. Denizli Milletvekili Nilgün Ök, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın İYİ Parti Genel Başkanı Akşener’e haksız bir itham yaptığına dair söyleme “Aynı genel başkan da bizim genel başkanımıza haksızlık yaptı” diyerek yanıt verdi ve grup toplantısında Erdoğan’ın yaptığı konuşmayı savundu.

Komisyon Başkanı AKP Milletvekili Öznur Çalık ise “Sayın Cumhurbaşkanımız ‘Kadına yönelik şiddet insanlığa ihanettir’ der” dedi ve Akşener’in İkizdere’ye giderek provokasyonu kışkırttığını iddia etti. Çalık, “20 Mayıs 2020 günü Sayın Akşener'in Rize'ye ziyaretinde yaşanan hadise keşke olmasa ama bilinçli olarak gidildiği o kadar aşikâr ki... Bir gün önce İYİ Parti İl Başkanı vefat ediyor ve cenazesi yerine Rize’ye gidiliyor. Dolayısıyla, provokasyonu hazırlayan zemini görüyor, biliyor ve üstüne gidiyor. Benim istirhamım: Siyaseti Komisyonumuzun üzerine getirecek olursanız -kadın mevzubahisse siyaseti lütfen kenara koyun ama- siz siyaset yapan cümleler kullanırsanız ben de bunlara cevap veririm” dedi. İYİ Parti Milletvekili Şenol Sunat, Öznur Çalık’a, “İster karar önce alınsın ister sonra alınsın -ki önceden alınmıştı- bunu siz yargılayamazsınız! Oradaki olaylardan sorumlu olduğunu Sayın Cumhurbaşkanı bugünkü konuşmasında itiraf etti” diyerek yanıt verdi.  

Fotoğraf: TBMM (Fotoğraf komisyonun üçüncü toplantısındandır)

İlgili haberler
Kendin çal kendin oyna komisyonu

TBMM Kadına Karşı Şiddet Araştırma Komisyonunun ilk toplantısı 3 aylık süreçte nasıl bir işleve sahi...

Daha önce kurulan şiddet araştırma komisyonlarının...

TBMM Kadına Karşı Şiddet Araştırma Komisyonu ikinci toplantısında Hacettepe Nüfus Etütleri Enstitüsü...

Kadına Şiddeti Araştırma Komisyonunda ‘kadın’ı ara...

22 Nisan'da TBMM Kadına Karşı Şiddet Araştırma Komisyonu toplandı. Tutanaklar AKP’li ve MHP’li vekil...