Kadınlar ‘Asgari ücretin arttırılması şart’ diyor
Çalışma Bakanı asgari ücrete zam yapılmasını anlamlı bulmadığını söylerken, asgari ücretliler bunun acil bir ihtiyaç olduğunu söyledi: Bıçak kemikte.

Asgari ücrete yapılan zammın daha ceplere girmeden erimeye başlaması ikinci zam tartışmasını başlattı. AKP Grup Başkan Vekili Cahit Özkan’ın, asgari ücrete yılda iki kez zam yapılabileceğini söylemesinin ardından Çalışma Bakanı Vedat Bilgin ise “Tartışmaları anlamlı bulmuyorum, çok önemli artış yaptık” dedi. Kendi yada eşi asgari ücretle çalışan kadınlar tüm bu tartışmalara ilişkin bakın ne diyor…

İHTİYAÇ 500 LİRA, CEPTEKİ 150 LİRA

Semt pazarında alışveriş yapan Neşe geçim sıkıntısından dert yanıyor. 200 lira ile pazara çıktığını belirten Neşe, “Yine elim boş döneceğim eve. Pazarcılara da bir şey demiyorum, maliyetleri arttı. Yakıta, yola her şeye zam geldi. Ukrayna-Rusya savaşını bahane ediyorlar, zam yapıyorlar ama asıl savaşı biz veriyoruz. Eskiden birkaç kilo meyve sebze alırdık, şimdi yarım kilo. Kıyafet alamıyoruz, sosyal yaşantımız yok. Sadece kira fatura ödeyip ay sonunu getirmeye çalışıyoruz” diye konuştu. Sinemaya gitmek için bile haftalar önce hazırlık yapmak zorunda kaldıklarını belirten Neşe, “Kenara 25-30 lira atıp sinema parasını çıkarmanın hesabını yapıyoruz. Bizi bu hale düşürdüler” dedi.

1 çocuk annesi Saniye’nin eşi asgari ücretli. Saniye pazara 150 lirayla çıkmış, pazar çantası boş. “Asgari ücretli yaşamıyor” diyen Saniye şunları söyledi: “Meyvenin, sebzenin, yağın, pirincin en ucuzunu alıyoruz. Kırmızı eti bayramdan bayrama yiyoruz. Doğal gaza, elektriğe, kiraya verdiğinde hiçbir şey kalmıyor. Uyanıyoruz kar yağdı rüzgar esti zam. Bugün aldığımızı yarın aynı fiyata alamıyoruz. Şu an benim evimin ihtiyaçları 500 lirayı geçer ama cebimde 150 lira var. 150 lirayla ne alabilirsem artık. Mesela salata malzemesi alamayacağım, 2 patlıcan, 3 kabak alacağım. Çünkü o kadara yetiyor” dedi.

‘ZAM YAPILMALI’

Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati’nin, “Türk lirası en düşük durumda, daha ineceği bir yer yok, vatandaş rahat olsun” sözlerini eleştiren metal işçisi bir kadın da şunları söyledi “Ağır vergi yükü, her gün yeniden gelen zamlar altından kalkılacak gibi değil. Pazara gidiyoruz meyve sebzeyi taneyle alıyoruz. İnsanlar gerçekten aç, evine ekmek götüremiyor. Tarım ülkesi olmamıza rağmen tarımı bitirdiler, gıdaya ulaşamaz durumdayız nasıl rahat olalım” diyerek tepki gösterdi. İktidarın asgari ücrete zam talebinin üzerini kapatarak emekçileri açlığa mahkum edeceğini söyleyen metal işçisi kadın, “4 bin 250 lirayla bu koşullarda nasıl ayakta kalacağız? Bakan asgari ücrette önemli artış yaptık diyor ama o artış senenin başında eridi gitti. Önümüzü göremiyoruz. Bırakın yılı, bu ayı nasıl çıkaracağız onu bile bilmiyoruz” dedi.

Fotoğraf: Evrensel

İlgili haberler
Asgari ücretle 3 boğazı besliyorsam memleketi de y...

Belediye işçisi kadınlarla artan zamlar, derinleşen yoksulluk karşısında çıkış yolunu konuştuk: ‘Biz...

Yeni asgari ücret bizi askıda ekmekten kurtaramadı

‘Ben et yemeği çıkınca ya da sütlaç çıkınca paketleyip ya da ekmeğin içine koyarak eve götürüp karde...

Enflasyon pik yaptı, asgari ücret ele geçmeden eri...

DİSK Araştırma Merkezi: DİSK-AR tarafından hesaplanan emeklilerin gıda enflasyonu yüzde 55,8, en düş...

Yeni asgari ücrete kadınlardan yanıt: Nasıl geçine...

Kadın işçiler 4 bin 250 TL olarak belirlenen asgari ücretin temel ihtiyaçlar karşısında yetersiz old...

“Asgari ücreti ‘müjde’ diye açıklayanların oyununu...

‘Asgari ücret diye açıklanan miktar ihtiyaçlarımıza cevap vermezken neyin müjdesinden bahsediliyor....

Asgari ücret arttı, bir önceki yıla göre değeri az...

Yeni belirlenen asgari ücretin biz kadınların asgariye mahkum edilen hayatlarımıza çare olup olamaya...