Kocaeli’de kadınlar kahvaltıda buluştu
Kocaeli'de kadınlar kahvaltıda bir araya geldi. Editörümüz Elif Turgut’un da konuşmacı olduğu etkinlikte kadınlar mücadele ve birlikteliğin ağlarını nasıl öreceklerini konuştu.

Kocaeli Ekmek ve Gül Kadın Dayanışma Derneği’nin çağrısıyla kadınlar kahvaltıda buluştu. Ekmek ve Gül editörlerinden Elif Turgut’un da katıldığı kahvaltıda, kurum ve sendika temsilcisi kadınlar da yer aldı. Dernek başkanı Selda Arslan, “Böyle bir dönemde yan yana gelişimizi önemsiyoruz. Kadınların her geçen gün yoksullaştığı ama bir taraftan da öfkesinin taştığı günlerdeyiz. Derneğimizin bulunduğu mahallede, bizim de içinde yer aldığımız ‘Zamlara Hayır Platformu’nun yaptığı açıklamalara ilgiyi görüyoruz. Kadınların, gençlerin geleceksizlik ve yoksullukla sarmalanmış bugünlerini aydınlığa ancak birlikte mücadele ederek çıkartabiliriz” dedi.


Elif Turgut ise “İçinde yaşamaya mahkûm bırakıldığımız tablo içinde en çok da kadınlar olarak hayatta kalabilmek için birlik olmak zorunda olduğumuzu görüyoruz. İşsiz kalan komşumuz için bir tas çorba fazla kaynatarak, elektrik faturamız fazla gelmesin diye fırını bulaşık makinesini ortak kullandığımızda, bir komşumuz şiddete uğradığında onu o şiddetten kurtarmak için el ele verdiğimizde kuruyoruz bu birlikleri aslında. Sadece bu ufak birliklerde de değil, ağırlaşan çalışma koşullarına, işsizlik tehditlerine mobbinge karşı sendikalaşmaya karar verip sendikayı patrona kabul ettirmek için sendikal hakkını kullanabilmek için Türkiye'nin farklı illerinde kadınların en önde olduğu işçi direnişlerini gördük. İstanbul'da Xiaomi’ de, Urfa'da Uğur Tekstil’de, Mitsuba Otomotiv’de, Bakırköy Belediyesinde düşük ücretlere ağır çalışma koşullarına karşı en önde kadın işçiler vardı, var. Mahallelerde derneklerde kadınlar yan yana geldi, birbirlerini ayakta tutmak için dayanışma ağlarını kurdu. Ekmek ve Gül de bu noktada Türkiye'nin dört bir yerinde bu dayanışma ağına, sesini duyurmaya ihtiyaç duyan kadınların hem kürsüsü hem farklı kadınların mücadele deneyimlerini başka kadınların deneyim hafızası haline getiriyor, elden ele dolaşırken kadınların yan yana gelişinin bir aracı haline geliyor” dedi.

Konuşmaların ardından yapılan çekilişte “Haklarımız Var” kitabı ve kadınların el emeği ürünleri hediye olarak dağıtıldı.

Fotoğraflar: Ekmek ve Gül

İlgili haberler
Kocaeli’den kadınlar: Siz anlatın bizim çilemizi o...

Kocaeli’de yaşayan kadınlarla salgının okullardaki son durumunu, temel tüketimden, faturalara yapıla...

Kocaeli Ekmek ve Gül'den çağrı: Afgan kadınlar içi...

Kocaeli Ekmek ve Gül Kadın Dayanışma Derneği: Afgan kadınlarının hak, özgürlük be yaşamlarının elind...

Kocaelili kadınlar: Hayatları için direnen Afganis...

Kocaeli Kadın Platformu Ve Kocaeli İstanbul Sözleşmesi İnisiyatifi tarafından yapılan açıklamada, ‘H...