Manisa’da çoğunluğu kadın 24 işçi işten atıldı!
Manisa’da yaklaşık yüzde 95’i kadın olan 270 işçinin çalıştığı Ekinler Endüstri’de 2 günde toplam 24 işçi sendikalaştıkları için işten çıkarıldı ve işten atılan işçilerin 20’si kadın.

Manisa Organize Sanayi Bölgesinde yer alan elektrik malzemeleri imalatı yapan Ekinler Endüstri’de Türk Metal Sendikasında örgütlenmeye çalışan işçiler işten çıkarıldı. Toplamda 24 işçinin çıkarıldığı fabrika önünde işçiler eylem yaptı.

Yaklaşık yüzde 95’i kadın olan 270 işçinin çalıştığı Ekinler Endüstri’de 2 günde toplamda 24 işçi çıkarıldı. Türk Metal Sendikasının örgütlenme çalışması yürüttüğü fabrikada işten çıkarılma sebebi olarak “daralma” gösterilirken işten çıkarılan işçilerden Esra Ceylan baskının çok, ücretin az olduğunu, işverenin çocuğu olan kadın işçilere “kreşten atayım mı çocuğunu” diye tehdit ettiklerini söyledi.

‘MESAİYE KALMAK İSTEMEDİĞİMİZDE TEHDİT EDİYORLARDI’
İşten atılan 20 kadın işçiden biri olan Esra Ceylan, fabrikada köle gibi çalıştırıldıklarını ifade ederek şunları söyledi; “İnsanların mesai saatlerinden ücretler kesiliyor. Her gün 12 saat çalışılıyordu. Pazar günleri çalıştırıyorlardı. Aldığımız ücret bunların karşılığında yetersizdi. Asgari ücretle çalışıyorduk ve mesai primleri çok düşüktü” dedi. 3 yıl 9 aydır üretim bölümünde çalışan Ceylan, sendikaya üye olduktan sonraki gün daralma gerekçesi ile işten çıkarıldığını söyledi. Ceylan, “Mesaiye kalmak istemiyoruz dediğimizde bize ‘madem para istemiyorsunuz eşleriniz sizi çalıştırmasın. Eğer buradaysanız bizim her istediğimizi yapmak zorundasınız, siz bize muhtaçsınız. Mesaiye kalmayacaksınız çıkın gidin’ diye tehdit ederlerdi” ifadelerini kullandı.

‘ÇOCUĞUNU KREŞTEN ATARIM’
Kadınların çoğunlukta olduğu fabrikada psikolojik baskının hem aile üzerinden hem de çocuk üzerinden yapıldığını söyleyen Ceylan fabrikanın kreş hizmeti olsa da bunun yüzde 50’sini işçilerden karşıladıklarının belirtti. Ceylan, çocuğu olan kadın işçileri ise “kreşten atayım mı çocuğunu” diye tehdit ettiklerini söyledi. Ceylan, ülkedeki kriz koşullarında işten çıkarılmanın mağduriyetlerini daha da arttırdığını ekleyerek, “Kredi borcu olanlar var, çocuğu olup da okul masrafını olan var, mağdur çok fazla. Ancak biz eylemlerimizi sürdüreceğiz” dedi. Fabrika içinde yöneticilerin arkadaşlarına baskılarını arttırdığına da ifade eden Ceylan, “O kadar baskı yapıyorlar ki arkadaşlarım artık ağlıyorlar. Onlara ve kıdemli elemanlara ‘biz teker teker sizi temizleyeceğiz bu sendika asla buraya girmeyecek, biz fabrikayı kapatırız ortada kalırsınız’ diyorlar. İtiraz ederek sendikalaşmanın hakları olduğunu söyleyen bazı arkadaşlarımızı güvenlik zoruyla servise bile bindirmeden işten attılar” diye konuştu.

KADINLAR BASKI, ŞİDDET VE KORKU İLE ÇALIŞTIRILIYORLARDI
Türk Metal Sendikası Manisa 1 No’lu Şube Başkanı Ercan Dereli ise “Esas neden sendikalaşmak. Cuma günü 14 işçi, Cumartesi günü de 10 işçiyi çıkardılar. İşçilerle birlikte kapının önünde zaman zaman basın açıklaması yapsak da önemli olan üretimden gelen gücümüzü kullanmak” dedi.

Çıkarılan 24 işçiden 20’sinin kadın işçilerin olduğu fabrikada Dereli “İşçiler neden sendikalı olmak istediler? Çünkü işverenden hak ettikleri ücretleri alamıyorlar, bir kadın olarak sürekli baskı, şiddet ve korku ile çalıştırılıyorlardı. Ekinler emekçileri Türk Metal çatısı altında üye olmaya başladı. Bunun sonucunda yeterli çoğunluğu sağladık, çalışma Bakanlığı'na yetki tespit başvurusunda bulunduk. Bunu öğrenen işveren bir hafta içinde sendika faaliyetlerinden dolayı 20 kadın arkadaşımızın iş akitlerinin feshetti. Fesih nedenini üretimde daralma olarak açıklayan işveren ertesi gün ise alay edercesine yeni çalışanları işe başlattı. Aslında çıkarılanların tek suçu hak ettikleri ücreti alabilmek ve çalışma şartlarını iyileştirebilir düşüncesi ile sendikaya üye olmalarıdır” dedi.

‘İŞVEREN İŞÇİLERİ İSTİFAYA ZORLUYOR’
İşverenin mobbing uygulayarak var olan üyelerini istifa etmeye zorladıklarını, yeni üyelikleri de engellenmeye çalıştıklarını söyleyen Dereli, fabrika yetkilerine seslendi; “İş yerindeki kaos ortamı bir an önce son bulmalıdır. Ekinler Endüstri emekçi kadınların işteki durumunun iyileştirilmesi amacıyla kanun ve kuralları eksiksiz olarak uygulamalı, tüm ilgili taraflar sorumluluklarını yerine getirmelidir. Ekinler Endüstri emekçilerimizi asla yalnız bırakmayacağız”.

İlgili haberler
Bir kadın işçi Türk Metal’i anlatıyor

Hayatı boyunca sendikalı bir işyerinde çalışabilmek için mücadele eden ve şimdi Türk Metal’in örgütl...

Fizik tedavi olmayan metal işçisi kadın yok

Adına meslek hastalığı denmeyen, ama aslında yaptığı iş nedeniyle hastalanan metal işçisi kadınlarda...

METAL İŞÇİSİ KADININ GÜNDEMİ: 8 saat çalışma, var...

Ağır iş koşulları ve sürekli değiştirilen vardiyalardan dertli olan, işçi sağlığı açısından ciddi so...