Star Kadın Derneği: Türkiye’de sığınma evleri ve kapasiteleri yetersiz
Türkiye’de sadece 145 kadın sığınma evi bulunuyor. Star Kadın Derneği üyesi Meryem Aslan, kapasitesi 3 bin 482 ile sınırlı evlerin yetersiz ve sorunlu olduğunu belirtti.

Türkiye’de toplam 145 sığınma evi bulunuyor. Bu evlerin toplam kapasitesi 3 bin 482.

Belediyeler Kanunu’nun 14. Maddesi, “Büyükşehir Belediyeleri ile nüfusu 100 binin üzerindeki belediyeler, kadınlar ve çocuklar için konuk evi açmak zorundadır” hükmü ile nüfus kriterine bağlı olarak sığınma evi açmayı bir zorunluluk olarak saymasına rağmen sığınma evlerinin sayısı şu şekilde:

■ Büyükşehir Belediyelerine bağlı 9 kadın konukevi, il-ilçe belediyelerine bağlı 23 kadın konukevi olmak üzere toplam 32 kadın konukevinde 703 kapasite ile hizmet veriliyor.

■ Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı’na bağlı 81 ilde 110 kadın konukevi 2 bin 717 kapasite ile hizmet veriyor.

■ Göç İdaresi Genel Müdürlüğüne bağlı 2 kadın konukevi 42 kapasite ile hizmet veriyor.

■ Sivil toplum örgütüne bağlı 1 kadın konukevi 20 kapasite ile hizmet veriyor.

Van’da bulunan Star Kadın Derneği üyesi Meryem Aslan, Van’da bir sığınma evinin bulunduğunu ancak nüfus oranı düşünüldüğünde bunun yetersiz kaldığını söyledi.

Aslan, sığınma evlerinde kadınların tutulduğu sürenin de sorun olduğunu ifade etti. Kadınların sadece 1 ay bu evlerde kalabildiğine dikkat çeken Aslan, “10 yaşından büyük olan erkek çocuklar anneleriyle birlikte kalamıyor. Anneler de çocuğunu vermek istemiyor. Bunlardan kaynaklı kadınlar farklı yerlere gitmeye çalışıyor. Gittiği yerlerde ya bir şiddete ya da bir cinayete maruz kalıyor. Aslında şiddet gördüğü yere tekrar gitmek zorunda kalıyor” diye konuştu.

‘NE HALİNİZ VARSA GÖRÜN’ ANLAYIŞI

Kadın kurum ve derneklerinin kapatılmasıyla alanların daha da sınırlandığını ifade eden Aslan, koronavirüs (Kovid-19) salgını sürecinde bunun daha da ağırlaştığını söyledi. Aslan, “Kadınların kendilerini ifade edebileceği ve özgür hissedebileceği hiçbir alan yok. Kurumların kapatılmasıyla kadınlar yalnızlaştırıldı. Her alanda kadınların önü kapatılıyor. Kapatılan kurumlarla ‘ne haliniz varsa görün’ deniliyor. Kadınlar yaşadıkları problemlerle baş başa bırakılıyor. Okuma-yazma oranları ve sosyal medya hesaplarını kullanma sayısı zaten çok düşük. Bundan dolayı kadınların rahatlıkla ulaşabilecekleri danışma merkezlerinin olması gerektiğini düşünüyoruz. Mesela her mahallede muhtarlıklar bünyesinde danışma merkezlerinin olması gerekiyor” dedi.

Sığınma evlerinin yetersizliğini eleştiren Aslan, önümüzdeki süreçte “hemen şimdi sığınak” kampanyasını başlatacaklarını paylaştı.

Haber: MA

Fotoğraf: Emre Orman/csgorselarsiv.org


İlgili haberler
‘Tadilat’ bahanesiyle kapatılan sığınmaevi 5 yıldı...

Aliağalı kadınlar, yaşadıkları kentte belediye tarafından kapatılan kadın sığınmaevinin tekrar açılm...

GÜNÜN SORUSU: 41 milyon kadına 3 bin kişi kapasite...

CHP Milletvekili Ali Şeker ülkedeki sığınmaevlerinin toplam kapasitesinin yalnızca 3 bin 482 olduğun...

Pandemide bir sığınmaevi deneyimi: Bebeğe mama, ih...

1 kutu bebek mamasını bulup buluşturamayan, bunu büyük bir sorun haline dönüştüren, bir kadını “koru...