Türkiye’nin çocuk karnesi her geçen gün daha kötü
20 Kasım Dünya Çocuk Hakları Günü’nde dünyanın çocuk karnesi iyi değilken Türkiye’de tablo daha da kötüye gidiyor. Devlet verilerinden kitle örgütü raporlarına kadar ortaya çıkan rakamlar korkunç.

Bölgede çatışmalı süreç nedeniyle binlerce çocuk, yaşam, barınma, sağlık, eğitim gibi en temel haklarından mahrum bırakıldı. Çocuklara yönelik istismar olayları ve uyuşturucu kullanımı arttı. Binlerce çocuk, aileleriyle birlikte çatışma ve yıkım nedeniyle göç etmek zorunda bırakılırken, çocuk üzerinde devlet şiddeti ise hiç eksilmedi.

CEZAEVİNDEKİ ÇOCUK SAYISI YÜZDE 26 ARTTI
Adalet Bakanlığının verilerine göre, AKP’nin iktidar olduğu 2002’den günümüze kadar cezaevindeki çocuk sayısı yüzde 26 arttı. 2002 yılında cezaevinde bulunan çocuk hükümlü sayısı 548 iken, bu sayı 2017 yılında yüzde 33 artarak 731 oldu. Çocuk tutukluların sayısı ise yüzde 23 artarken, 2002 yılında cezaevinde tutulan çocuk sayısı ise 2017 yılında 350 kişi artışla bin 847’ye yükseldi. Yine bakanlığın verilerine göre, 2009’dan 2017 yılına kadar 18 ile 21 yaş arasında 68 çocuk ve genç yaşamını yitirdi. Ölümler ‘Şüpheli ölüm’ olarak kayıtlara geçti.
İnsan Hakları Derneğinin verilerine göre, çocuklarla ilgili son 3 yılda 18 işkence başvurusu yapıldı. Çocuk tutuklu ve hükümlülere kötü muamele ve işkence iddialarıyla ilgili 2015 yılında 4, 2016 yılında 4, 2017 yılında ise 10 başvuru yapıldığı kaydedildi.

60 MİLYON ÇOCUĞUN YAŞAMI TEHLİKEDE
Kuruluşlar Arası Çocuk Ölümleri Tahmin Grubu IGME tarafından hazırlanan rapora göre, bugünkü yaşam koşullarına göre dünyada 2017 ile 2030 yılları arasında 60 milyon çocuk beş yaşına gelmeden göç, savaş, şiddet ve kıtlık gibi nedenlerden dolayı yaşamını yitirecek ve bu ölümlerin ise çoğunluğunu yeni doğan çocuklar oluşturacak.

EĞİTİMDE 182 ÇOCUK CİNSEL İSTİSMARA MARUZ BIRAKILDI
Eğitim ve Bilim Emekçileri Sendikası (Eğitim Sen) tarafından 2016-2017 Eğitim-Öğretim Yıl Sonu Eğitimde Cinsiyetçilik Raporu’na göre, kadın örgütlerinin çıkardığı istatistikler ve mahkemelere yansıyan olaylar neticesinde, Milli Eğitim Bakanlığının istismarı meşrulaştıran politikalarınedeniyle 2017 yılının ilk beş ayında en az 182 çocuk cinsel istismara maruz bırakıldı.
Yine İHD’nin 2016 yılı İnsan Hakkı İhlalleri Raporu’na göre 284 çocuk hak ihlali yaşarken, eğitim alanında 507 çocuk şiddet ve istismara maruz bırakıldı. Eğitim alanında eğitim politikaları ile derinleşen çocuğa yönelik istismar ev içerisinde ve toplumsal alanda da çocukların yakınları tarafından da devam ettiği belirtildi. Çocuğa yönelik bu iki alanda ise en az 361 çocuk istismara ve şiddete uğrarken, 39 çocuk ise yaşamını yitirdi. 34 öğrenci ise öğretmenler tarafından şiddete uğradı.


440 ÇOCUK İSTİSMAR SONUCU HAMİLE KALDI
2002’den bu yana 18 yaşın altında 440 bin çocuk maruz bırakıldığı istismar sonucu hamile kaldı. 15 yaşın altında istismara uğrayarak hamile kalan çocuk sayısı ise 15 bin 937 olarak kayıtlara geçti. Tüm bu verilere karşın çocuklara yönelik istismarı önleyecek tedbirleri almak yerine failler, yargının uyguladığı “iyi hal indirimi” ile korundu. Hükümetin son çıkardığı Müftülük Yasası ile de çocuk yaşta evliliğin önü açıldı.

ÇOCUKLAR İŞ CİNAYETLERİNDE YAŞAMINI YİTİRİYOR
Ucuz iş gücü olarak kullanılan çocuklar ağır iş koşulları altında sömürülüyor. 2012 yılında 601 bin olan 15-17 yaş arası çalışmak zorunda bırakılan veya çalışmaya zorlanan çocuk sayısı, 2016 yılına gelindiğinde 709 bin olurken, İşçi Sağlığı ve İş Güvenliği Meclisinin raporuna göre 2016 yılı boyunca çalışmak zorunda bırakılan veya çalışmaya zorlanan en az 56 çocuk iş cinayetlerinde yaşamını yitirdi. 2017’nin ilk 4 ayında ise her ay en az 2 çocuk iş cinayetinde yaşamını yitirdi.

MÜLTECİ ÇOCUKLAR AYRIMCILIĞA UĞRUYOR
Savaş nedeniyle Ortadoğu’da yaşayan çocuklar aileleriyle birlikte göç etmek zorunda bırakılırken, binlerce çocuk göç esnasında yaşamını yitirdi veya yaralandı. Bununla birlikte çocuklar başta yaşam hakkı olmak üzere barınma, eğitim, sağlık gibi haklardan mahrum bırakıldı. Birleşmiş Milletler Çocuklara Yardım Fonu (UNICEF), Türkiye'deki Suriyeli mülteci çocukların yüzde 40’ının okula gitmediğini belirtirken, çocukların ayrımcılığa uğradığına dikkat çekti.


63 BİN 300 ÇOCUK SAVAŞTAN DOLAYI AVRUPA’YA GÖÇ ETTİ
Avrupa İstatistik Kurumu (Eurostat), 2016’da savaş ve kriz bölgelerinden Avrupa Birliği (AB) ülkelerine göç etmek zorunda kalan mülteci çocukların sayısının 63 bin 300 olduğunu açıkladı. Bununla birlikte 2016’da AB ülkelerine sığınan mülteci çocukların yüzde 89’unun erkek çocuğu, yüzde 11’nin ise kız çocuğu olduğu ve bu çocukların yüzde 68’inin 16 ile 17 yaşları arasında olduğunu belirtildi.

ÇATIŞMALI SÜREÇ ÇOCUK ÖLÜMLERİNİ ARTIRDI
İnsan Hakları Derneği 2016 İnsan Hakları İhlalleri Raporu’na göre, sokağa çıkma yasaklarında 45 çocuk yaşamını yitirdi, 40 çocuk yaralandı. Sınır bölgelerinde 8 çocuk yaşamını yitirdi, 21 çocuk yaralandı. Faili meçhul cinayetlerde 5 çocuk yaralandı. İhmal sonucu 29 çocuk yaşamını yitirdi. Mayın patlaması sonucu 14 çocuk öldürüldü. 37 çocuk yaralandı. 21 çocuk şüpheli bir şekilde yaşamını yitirdi. Gözaltı ve işkencede 14 çocuk, kaçırılarak işkenceye maruz bırakılan çocuk sayısı ise 17 olarak açıklandı. 219 çocuk ise toplumsal gösterilerde güvenlik güçleri tarafından yaralandı.

ÇOCUKLARIN HAKLARINI SAVUNAN GÜNDEM ÇOCUK KAPATILDI
Her çocuğun hak sahibi, eşit, özgür ve onurlu birer birey olarak, barış içerisinde, iyi ve mutlu bir yaşam sürmesi için çocukların yararına bütüncül bir dönüşümü ısrarla savunmak amacıyla 2005 yılında Ankara’da kurulan Gündem Çocuk Derneği ise olağanüstü hal (OHAL) kapsamında çıkarılan 677 Sayılı KHK ile kapatıldı. Derneğin içerisinde çocuk gelişim uzmanı, sosyal hizmet uzmanı, sosyolog, psikolog, hukukçu, eğitimci, mimar, akademisyen, gazeteci vb. meslek gruplarından uzmanlar yer alıyordu. Çocukların hakları için her türlü saha çalışması, sivil toplum örgütü, yerel yönetim, üniversiteler ve çocuğa yönelik çalışmalar yürüten kurum ve kuruluşlarla paylaşım içerisinde olan dernek, çocukların haklarına dair önemli gelişmelere imza attı. Kapatılmayla birlikte çocuğa yönelik eğitimden hukuka, raporlardan istismara maruz bırakılan çocuklarla dayanışmaya ve çocuk gazetesi çalışmasına kadar birçok proje yarıda kaldı.

Kaynak: Mezopotamya Ajansı

İlgili haberler
Çocuk istismarı 3 kat arttı! Davaların neredeyse y...

Adalet verileri, yılda ortalama 8 bin çocuğun cinsel olarak istismar edildiğini ortaya koyuyor. Bu,...

Türkiye'de çocuk işçiliği

Türkiye'de çocuk işçiliğini, çocukların çalışırken yaşadığı sorunları KHK ile kapatılan Gündem Çocuk...

GÜNÜN MESELESİ: İstismarcıları hadım etmek, idam e...

“Cezalar artırılsın, bu erkekler idam edilsin, hadım edilsin” gibi önerileri daha sık duymaya başlad...

Modern kölelik ve çocuk işçiliği

Rakamlar korkunç! Uluslararası Çalışma Örgütü’nün (UÇÖ) yayınladığı rapordaki modern kölelik ve çocu...

İstismarın Görünmeyen Yüzü

Çocuk ve Haklarını Koruma Platformu, GFK Türkiye tarafından yapılan “Duygusal İhtiyaçlara Yönelik An...

GÜNÜN RAKAMI: Türkiye'de çocuk hakları tablosu

Dünya Çocuk Hakları Gününde Türkiye tablosu: Evlenen her 100 kişiden 18’i çocuk, 15 bin 51 çocuğa is...