Tutunamayanlar, pardon geçinemeyenler
‘Kendimi, iki çocuklu, kirada oturan ve tek maaşla geçinen bir aileye çırak vermek istiyorum, ‘Büyüksün usta’ diyerek. Beni eğitmesini isteyecem. Mart başlamadan mart maaşı bitti...’

Son günlerde bir araya geldiğimiz eş, dost, akraba, komşu, hastane arkadaşı, park arkadaşı... yani kısacası bu topraklarda hangi koşullarda olursa olsun bir araya gelmeyi başaran kadın-erkek herkesin aklında tek soru.! “Bunlar nasıl geçiniyor acaba?” Aldığın maaşın bir önemi yok, ister asgari ücret al, ister orta düzey memur olup bir tık üstünde maaş al, emekli maaşın olsun, üstüne evden biri daha çalışsın, sen de ek işe git, hatta bir de kira verme, hayal bu ya istersen bir de üstüne kira gelirin olsun. Kafadaki tek deli soru “Nasıl geçiniyorsunuz?”.
Eşimin bir arkadaşı var birlikte çalışıyorlar, adı da Ramazan. Ramazan’ın üç çocuğu var, Ramazan aldığı maaşla üç çocuğuyla İstanbul’da geçiniyor, arada Ramazan’ın eşi bize tarhana gönderiyor, çökelek gönderiyor, bildiğin Ramazan’lara ne geliyorsa bize de geliyor. Arkadaş ben çok pis ayar oluyorum bu Ramazan’lara, eşime de diyorum “Ya nasıl oluyo bu iş”, o da diyor ki, “Ramazan’ın ailesi ve eşinin ailesi memlekette yazdan her şeylerini hazırlar, tarhana pekmez, yağ, peynir, bulgur...” Haa bu arada o bulgurdan bize gelmedi bak demedi deme! “Her şeylerini memleketten getiriyorlar, burada da işte meyve falan alıyordur herhalde.” “Yooo olur mu elma armut, üzüm kurutuyorlar onlar da oradan”, “E peki buradan ne alıyorlar?”
Onu bilemem ama ben bu Ramazan’lara ayar oldum arkadaş. Ben geçinemiyorum. Benim gibi niceleri daha geçinemiyor. Sıkacak kemer kalmadı. Yol parası bile vermiyorum, sigara almayıp tütüne geçtim, onu da bıraktım, aha sigara da içmiyorum. İçme suyunu arıtıcısı olan bir arkadaştan alıyoruz, suya da para vermiyoruz, e pazar desen malum, akşamları gidiyoruz. Eee benim bilmediğim daha ne formüller var yahu saklamayın anlatın payşaşın, sevgili geçinenler, biz geçinemeyenlere engin bilgilerinizi aktarın lütfen.

ASGARİ ÜCRETLİ, İKİ ÇOCUKLU, KİRA VEREN
BİR AİLEYE ÇIRAK OLMAK İSTİYORUM

Meslek edinme kursları vardır bilirsiniz. Son günlerde afili bir çok kurs duydum, yaşam koçundan tutun da CV hazırlama kursları bile var. İSMEK kursları da var mesela. İş neyin bulmanıza yardımcı olacak türden takı tasarım, el becerileri vs vs. Ben başka bir kurs istiyorum ancak istediğim kursta da sırada yazılmayı bekleyen en az 50 kişi var, kadın erkek sırada bekleyen 50 kişiden bahsediyorum o da en az. Ne kursu mu? Asgari ücretle iki çocukla kira verip geçinen bir ailenin yanında çırak olarak kalmak istiyorum, beni eğitsinler, hayatta nasıl kalıyorlar, onu öğretseler yeter. Bu işin püf noktası ne, ben bilmek istiyorum.
Yani aslında ben geçimsiz biri de değilim bak valla, iyiyimdir yani. Bana balık tutmayı falan öğretmesinler ben onu biliyorum. Balığı tutup pişiriyorum, kafasından çorba yapıp kalan etlerini sokaktaki dört ayaklı dostlarımla paylaşıyorum, doğal gazı kapattık, battaniye ile oturuyoruz, makarna haşlayınca suyunu ziyan etmeyip çorbada kullanıyoruz. Yani tasarrufun alasını yapıyorum ama… Yok arkadaş eksik bir şey var, bana bunları öğretecek büyük ustalara ihtiyacım var benim.
Evet buradan yetkililere sesleniyorum, bakın lütfen ama kurs açacaksanız bu kurslardan açın. Bize, bu topraklarda, bu zamlarla, bu maaşla geçinmenin yollarını öğretin...

İlgili haberler
Kavanoz kapağı deyip geçme...

Sebze fiyatları tavana vurunca, ucuzken kışa daha bi hazırlanmak için 15 kavanoz konserve yapan şimd...

Pahalılıkla ne alakası var, biz doğalı seviyoruz!

Bir şeylerle karıştırıp, kırışmamak için çaba harcıyoruz. Maksat tabii ki doğal ürünler olsun diye c...

Diyanet arada bi aramıza karışsa, bizim çıkamadığı...

Sevgili Diyanet, akşam pazarına bizim buralarda zenginler gider. Biz öyle akşamları bile pazara gide...