Velilerin birliği dini dayatmayı püskürttü
Eğitimde gerici dayatmalar artarken İstanbul’da bir ortaokulda çocuklarına ‘seçmeli ders’ adı altında din dersi dayatılmasına veliler karşı çıkınca dayatma püskürtüldü.

Eğitimde artan dini dayatma ve gerici projelerin ardı arkası kesilmiyor. Milli Eğitim Bakanlığı (MEB), yeni eğitim öğretim yılında yeni seçmeler dersleri müfredata ekledi. Bu değişiklikle din dersi sayısı artırılırken yabancı dil dersi sayıları azaltıldı. ‘Seçmeli ders’ adı altında din dersi dayatmasına velilerin itirazı da sürüyor. Küçükçemece’deki Halkalı Doğa Ortaokulu’nda çocuklarına din dersi dayatılmasına tepki gösteren veliler bir araya gelerek kararı geri püskürttü.

‘BİLİKTE KARŞI DURDUK’

Çocuğunun 7. sınıfta okuduğunu söyleyen velilerden M.Y., geçen yıl seçmeli derslerinin İngilizce, matematik ve güzel sanatlar dersleri olduğunu ama bu yıl İngilizce ve matematik derslerinin kaldırılarak din dersi adı altında iki yeni seçmeli ders eklendiğini öğrendiklerini anlattı. Bununla birlikte açıkta kalan İngilizce ve matematik derslerinin öğretmenlerinin okuldan çıkarılacağını duyunca velilerin tepkisinin daha da büyüdüğünü anlatan M.Y. “Derslerden ve öğretmenlerimizden memnunduk. Veliler olarak yaşananlara hızlıca müdahale etme gereği duyduk. Asla böyle bir dayatmayı kabul etmeyeceğimizi, gerekirse çocuklarımızın bu derslerden muaf tutulması için dilekçe toplayacağımızı söyledik. Birlikte durarak derslerde değişiklik yapılmasına izin vermedik. Ve çocuklarımız İngilizce ve matematik derslerini almaya devam ediyor” diye konuştu.

ÇOCUKLARA BASKI VAR

Okul açıldıktan birkaç gün sonra din derslerinden sorumlu kişinin sınıfları gezip açık oyalama yaparak, çocuklara ‘din dersini mi seçiyorsunuz yoksa diğerlerini mi?’ diye sorduğunu anlatan M.Y., “Bu yapılan doğru ve iyi niyetli değil. 36 kişilik sınıfta sadece 3 çocuk din dersi cevabını vermiş. Onlar da ‘bahsettiğiniz ders tam nedir bilmiyoruz velilerimize de sormamız gerek’ demişler. Aslında bu baskı yöntemiyle çocukları bile kutuplaştırmaya çalışıyorlar. Bizim okulda farklı dinlere mensup çocuklar da var ve onlar din dersinden muaf tutuluyor” ifadelerini kullanarak günden güne eğitim sisteminin geriye gittiğini söyledi.

ÖDENEK KESİLDİ, KURS BİTTİ

Eğitimin içeriğinin gerileşmesinin yanında artan eğitim masrafları da velileri zorluyor. Çocuğu Doğa Ortaokulunda okuyan velilerden S.B., geçtiğimiz yıl cumartesi günleri okulda çocuklara farklı dersler için kurs verildiğini belirterek “Öğretmenlerin ücretini de devlet karşılıyordu. Ama bu yıl ödenek kesildi ve çocuklarımız artık o kursu da alamayacak” dedi. Çocukların beslenmesinin önemine de değinen S.B., “Kantin fiyatları ortada. Günlük 65 TL harçlıkla bile çocuklarımız doyamıyor. Yiyecek alıyorsa içecek alamıyor. Bizler beslenmeyi evde hazırlıyoruz, ne varsa onu koyuyoruz” ifadelerini kullanarak okullarda 1 öğün ücretsiz sağlıklı yemeğin her çocuğun hakkı olduğunu ve veliler olarak bunun için mücadele etmeyi sürdüreceklerini söyledi.

Fotoğraf: Doğa Ortaokulu Sitesi

İlgili haberler
MEB çocukların beslenmesinden kestiği parayı, TÜGV...

İktidara yakınlığı ile bilinen Türkiye Gençlik Vakfı'nın düzenlediği "yaz okulları" için MEB 135 oku...

#1ÖğünÜcretsizSağlıklıYemek Hakkımızdan Vazgeçmiyo...

Eğitimin her kademesinde okullarda #1ÖğünÜcretsizSağlıklıYemek için kadınlar, emekçiler, gençler sos...

Eğitimde bugün: Öğretmenlere aralıksız 300 dakika...

Mektubumuz var! Devlete bağlı bir anaokulunda çalışan bir öğretmen, eğitimin nasıl ücretli hale geti...