Zübeyde Karakoç’un şüpheli ölümüne kadınlardan tepki
Geçtiğimiz hafta şiddet gördüğü erkek arkadaşıyla yaşadığı evde şüpheli bir şekilde hayatını kaybeden Zübeyde Karakoç için kadınlar basın açıklaması yaparak tepki gösterdi.

Balıkesir’in Edremit ilçesinde 22 Aralık’ta evinde şüpheli bir şekilde yaşamını yitiren Zübeyde Karakoç için Balıkesir Ekmek ve Gül grubu açıklama yaptı. Ekmek ve Gül adına basın açıklamasını Kadriye Gümüştaş okudu.

Gümüştaş, yaptığı açıklamada, “Binlerce kadının olduğu gibi Zübeyde’nin hikayesi de aynı. Cinayet mi intihar mı olduğu belli olmadan hastaneye kaldırılan bir kadın. Ama vücudunda darp izleri ve morluklar bulunan bir kadın. Tabi ki ölüm nedeni otopsiden sonra belli olacak. Birlikte yaşadığı erkek tarafından şiddet gördüğü söyleniyor. Kadınlar sonu gelmeyen şiddet sarmalından kurtulamıyor. İşte bu genç kadın da bunlardan birisi. İstanbul Sözleşmesinden imzanın çekilmesi daha da cesaretlendirdi erkekleri. Biz kadınlar bu gidişata dur diyoruz. Bugünden itibaren kadın mücadelesinde adımlarımızı daha da hızlandıracağız, susmaya niyetimiz hiç yok” dedi.


Özgecan Aslan, Şule Çet, Ceren Özdemir, Gülistan Doku’nun da hatırlatıldığı açıklamaya şöyle devam edildi: “Ve daha binlerce kadın hikayeleri hep aynı. Erkekler onlara sırf hayır dediği için, kendilerinden boşandığı veya ayrıldığı için veya hiç birlikte olmak istemediği için kadınları öldürme cesaretinde bulunuyorlar. Kadınlar öldürüldüğünde dahi yine o kadınların hayatını mercek altına alan, yine kadınların tercihlerini sorgulayan, öldüreni değil öldürüleni suçlayan savcılardan, hakimlerden, medyadan, iktidardan, toplumdan bir bütün erkek egemenliğinden, her gün kadınların yaşam güvencesini elinden alan iktidardan alıyor. Kadınlar ‘geçinemiyoruz’ diyor. Kadınlar iş istiyor. Kadınlar eşitlik istiyor. Kadınlar öldürülmek istemiyor. Özgür bir yaşam istiyor.”

İstanbul Sözleşmesinden imzanın çekildiği günden günümüze kadar onlarca kadının katledildiğini söyleyen Gümüştaş, “Biz bitti demeden bitmeyecek. Bu sözleşme kadınları güvenceye alan sözleşmedir. Vazgeçmeyeceğiz. Biz kadınların uzun yılların mücadelesi sonucunda kazanım olan İstanbul Sözleşmesi, kadına yönelik şiddetle mücadelede en etkin sözleşme iken bunu uygulayacağınız yerde kaldırıyorsunuz. Oysa İstanbul Sözleşmesi, hukuki güvencemizdir. İstanbul Sözleşmesini kaldırmak kadına yönelik şiddete teşviktir” dedi.

“Edremit’te işlenen kadın cinayetlerine dur demek için yine alanlarda olacağız” diyen kadınlar, “Kadınlar gücünü birliğinden almaktadır. Gücümüzü kuşatamayacaksınız. İstanbul Sözleşmesi Yaşatır!” diyerek açıklamayı sonlandırdı.

Fotoğraflar: Ekmek ve Gül

İlgili haberler
Maltepe'de şüpheli kadın ölümü | Sedanur Şen otel...

Şüpheli biçimde ölü bulunan Sedanur Şen'in ailesi şüphelinin serbest bırakılmasına tepki gösterdi.

Garibe Gezer’in şüpheli ölümünün ardından: Kadın t...

Demokrasi İçin Hukukçulardan Avukat Sevil Aracı: Devlet gözetimi altında olan herkes aynı zamanda de...

Aleyna'nın ölümünde, şüphelinin serbest bırakılmas...

Savcı, Aleyna Ağgül’ün intihar etmeden önce yazdığı notta ölümünden sorumlu olduğunu belirttiği Gökh...