Hafta tatili ve diğer tatil günleri yıllık izinden düşülmez
Yıllık izin dönemine denk gelen hafta tatili ve diğer tatil günleri yıllık izinden düşülmez. İşveren fiilen düşse bile hukuken geçerliliği olmaz.

Okurumuzun Sorusu:
Merhaba. Ben özel ama kurumsal bir firmada 3,5 senedir çalışmaktayım. 14 gün yıllık izin hakkım var. Haftalık iznimizi hafta içi kullanıyoruz. Bu sene şöyle bir kural koyduklarını söylediler. “Pazartesinden itibaren 7 günlük yıllık izin verip pazartesi işe başlanacak” diyorlar. Çalışmadığın haftanın haftalık iznini eklemiyorlar. Ayrıca 30 Ağustos’a da denk geliyor. “İşinize gelirse” diyorlar. Sizden haklarımı öğrenebilir miyim?

İş Yasası’nın 56. maddesine göre “Yıllık ücretli izin günlerinin hesabında izin süresine rastlayan ulusal bayram, hafta tatili ve genel tatil günleri izin süresinden sayılmaz”. Benzer şekilde işçinin yıllık izin sırasında rapor alması halinde de raporlu geçen süreler yıllık izinden düşülmez.

İşçinin hafta tatili, hafta içindeki bir gün de olabilir. Bu durum hiçbir farklılık yaratmaz. Hafta tatili pazar günü olan işçi bir hafta izin aldığında pazar günü yıllık izinden sayılmayacağı için işçi 6 gün izin kullanmış olur. Hafta tatili diyelim ki çarşamba günü olan işçi de bir hafta izin aldığında çarşamba günü yıllık izinden sayılmayacağı için işçi 6 gün izin kullanmış olur.

Diyelim ki okurumuza 26 Ağustos 2019 – 2 Eylül 2019 tarihleri arasında izin verildi. Okurumuzun hafta tatili hafta içi günlerinden biri. Diyelim ki salı günü. Bu durumda:

26 Ağustos Pazartesi: İzin 1. gün
27 Ağustos Salı: Hafta tatili
28 Ağustos Çarşamba: İzin 2. gün
29 Ağustos Perşembe: İzin 3. gün
30 Ağustos Cuma: Ulusal bayram
31 Ağustos Cumartesi. İzin 4. gün
1 Eylül Pazar: İzin 5. gün
2 Eylül Pazartesi: İşbaşı

Görüldüğü üzere okurumuz bu durumda hukuken 5 gün yıllık izin kullanmış olur. İşveren kağıt üzerinde okurumuzu 7 gün izin kullanmış gibi gösterebilir. Ancak bunun hukuken hiçbir karşılığı, değeri, geçerliliği olmaz.

Peki okurumuz ne yapabilir?

1) Yukarıdaki yasa maddesini göstererek hesaplamanın yasaya uygun yapılmasını isteyebilir.

2) İşveren yasaya aykırı hesap yapmakta ısrar ederse, Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı’na şikayette bulunabilir.

3) İş sözleşmesi sona erdikten (yani işten çıkarıldıktan ya da ayrıldıktan sonra) kullanmadığı yıllık izinlerinin ücretlerini talep edebilir. Yani işverenin kanuna aykırı olarak kullanılmış saydığı günlerin ücretlerini talep edebilir.

İlgili haberler
Hafta tatili yıllık izinden düşülmez

Hafta tatili, resmi ve dini tatiller ile işçinin raporlu olduğu günler yıllık izinden düşülmez. 5 gü...

Yıllık iznin bir bölümü en az 10 gün olmak zorunda

Yıllık iznin bir parçasının kesintisiz 10 gün olması zorunludur. Bir bölümü 10 günden az olmamak üze...

Geldi yaz ayları, başladı yıllık izin sorunları

Yıllık izin hakkında her şey bir arada... Yıllık ücretli izin nedir, nasıl kullanılır, işveren izin...