Hamileliği nedeniyle işten çıkarılan öğretmenin 5 hakkı!
Özelde belirli süreli iş sözleşmesi ile çalışan öğretmen yasaya aykırı biçimde hamilelik nedeniyle işten çıkarılırsa 5 farklı hak talep edebilir.

Okurumuzun Sorusu:
Ablam bir anaokulunda kreş öğretmenliği yapmaktadır. İşvereni ablamı hamile olduğunu öğrendikten sonra işten çıkarmak istediğini beyan etmiş, kıdem tazminatını ödeyeceğini ama ihbar tazminatı ödemeyeceğini dile getirmiştir. Bu konuda neler yapılabilir?

Öncelikle okurumuzun ablasını şimdiden tebrik edelim!

Anaokulları da Özel Öğretim Kurumları Kanunu kapsamında olduğu için anaokullarında çalışan öğretmenler de belirli süreli iş sözleşmesi ile çalıştırılmaktadır. Dolayısıyla yanıtımızı buna göre vereceğiz.

Bazı hatırlatmalarla başlayalım.

- Sözleşme ister belirli süreli, ister belirsiz süreli olsun; kadın işçilerin hamile olmaları nedeniyle işten çıkarılmaları İş Yasası’na aykırıdır.

- Belirli süreli iş sözleşmesi, -sözleşmenin devam ettiği sırada- işveren tarafından ancak ve ancak haklı fesih yoluyla sona erdirilebilir. İşveren haklı fesih nedeni olmadığı halde sözleşmeyi sona erdirirse (işçiyi işten çıkarırsa) bu haksız bir fesih olur. Belirli süreli iş sözleşmesinde işe iade yolu kapalıdır ancak farklı haklar söz konusudur.

Belirli süreli iş sözleşmesi ile çalışırken hamile olduğu için bir kadın işçinin işten çıkarılması yukarıdaki iki kurala da aykırı olur.

Bu durumda kadın işçi:

1) İşyerinde en az 1 yılını doldurmuşsa kıdem tazminatını talep edebilir. Belirli süreli iş sözleşmesinde ihbar süresi olmadığı için ihbar tazminatı talep edilemez.

2) İşten çıkarıldığı tarih ile sözleşmenin normalde sona ereceği tarih arasındaki ücretlerini talep edebilir. İşçinin çalışsaydı hak kazanacağı bu ücrete “bakiye kalan ücret” denilmektedir. Detaylar için BAKINIZ.

3) Hamilelik nedeniyle işten çıkarıldığı için İş Yasası’nın 5. maddesi uyarınca en fazla 4 aylık ücreti tutarında“ayrımcılık tazminatı” talep edebilir.

4) İşverenin ayrımcılığa dayanan feshi nedeniyle analık ödeneğine hak kazanamaması halinde, mahrum kaldığı bu hakkı işverenden isteyebilir.

5) Hak kazandığı ancak kullanmadığı yıllık ücretli izinleri ile ödenmemiş ücret, fazla mesai, tatil günü çalışması gibi haklarını talep edebilir.

Okurumuzun ablası kıdem tazminatı ödendikten sonra diğer 4 hakkını önce arabulucuya giderek anlaşma olmadığı takdirde de dava yoluyla isteyebilir. İşveren kıdem tazminatını da ödemezse tüm haklarını aynı yolla talep edebilir.

Okurumuzun ablasının yapmaması gereken şey, istifa vermek ya da işverenle karşılıklı anlaşma yapmaktır.

İlgili haberler
5 maddede ‘pembe otobüse, metrobüse, trambüse’ ned...

Tacize, istismara çözüm diye sunulan “pembe otobüs, trambüs, metrobüs” gibi ilginç ulaşım araçları g...

5 maddede iş güvencesi kadınlar için neden ‘hayati...

Kamu alanı, kadınların yaygın olarak çalıştıkları en önemli alan. Uzun zamandır kamuda iş güvencesi...

Hamilelik nedeniyle çıkarılan işçi ‘ayrımcılık’ ta...

Hamilelik nedeniyle işten çıkarılan işçi, iş güvencesi kapsamında ise işe iade isteyebilir. Kapsamda...