Kısmi çalışmada talep işçinin, karar işverenin
Analık sonrası kısmi süreli çalışmaya geçen kadın işçi hangi günler ve kaç saat çalışmak istediğini işverene iletir. Ancak son kararı işveren verir.

Okurumuzun Sorusu:
Doğum sonrası kısmi zamanlı çalışma hakkında internetten yazınızı okudum ve bir konuda bilginize danışmak istedim. Eşim bir kamu kurumunda sürekli işçi kadrosunda çalışmakta. Eşim Kısmi kısmi zamanlı olarak pazartesi, salı tam gün çarşamba ise yarım gün çalışmak istiyor. Benim sorum şu çalışmak istediği günleri işçi kendisi mi belirliyor yoksa işveren mi belirliyor? Netten araştırdığıma göre işveren belirliyor ancak bu konuda mahkeme kararı veya başka kurumlara ait emsal kararlar var mı işçinin istediği çalışma günleri hakkında? Mailime cevap yazarsanız çok memnun olurum. İyi çalışmalar, kolay gelsin.

Okurumuzun internetten yaptığı araştırmada ulaştığı bilgi ne yazık ki doğru. Analık izinleri sonrası kısmi süreli çalışmaya geçiş hakkını daha önce köşemizde detaylarıyla ele almış, bu soruna da değinmiştik. (Yanıtımız BURADA)

Analık İzni Veya Ücretsiz İzin Sonrası Yapılacak Kısmi Süreli Çalışmalar Hakkında Yönetmeliğin 9. maddesine göre:
“İşçinin kısmi süreli çalışma talebinde, kısmi süreli çalışmaya başlayacağı tarih ile tüm iş günlerinde çalışılacak olması hâlinde çalışmanın başlama ve bitiş saatleri, haftanın belirli günlerinde çalışılacak olması hâlinde ise tercih edilen iş günleri yer alır.”

Yani kadın işçi kısmi süreli çalışmaya geçiş için başvuru yaparken taleplerini işverene iletir.

Ancak aynı Yönetmeliğin 15. maddesine göre:
“Kısmi süreli çalışmanın belirlenen günlük ve haftalık çalışma süresi içerisinde yapılacağı zaman aralığı, o yerin gelenekleri, işçinin yapmakta olduğu işin niteliği ve işçinin talebi dikkate alınarak işveren tarafından belirlenir.”

Yani işveren kadın işçinin talebine uymak zorunda değildir. Talep işçinin ama son karar işverenindir. İşveren kadın işçinin talebine göre haftalık 30 saatlik kısmi çalışma süresini dağıtabileceği gibi işçinin talebine bağlı kalmaksızın da çalışma süresini haftaya dağıtabilir. Yönetmelikte yer alan “dikkate alınarak” ifadesi işverene sadece “dikkate alma”, “göz önünde bulundurma” yükümlülüğü getirmekte, işçinin talebini yerine getirme zorunluluğu doğurmamaktadır.

Aksi yönde bir mahkeme kararı henüz mevcut değildir. Bazı kurumların ya da işverenlerin işçilerin taleplerine göre çalışma süresini düzenlemiş olması diğer kurum ya da işverenlere zorunluluk doğurmaz. Çünkü uyulması gereken kural yönetmelik ile düzenlenmiştir.

Sonuç olarak yönetmelikte değişikliğe gidilerek kadın işçinin talebinin esas alındığı ve uygulandığı bir sisteme geçilmesi gerekmektedir!

İlgili haberler
Kısmi süreli çalışmaya nasıl geçilir?

Analık izni sonrasında çocuk ilköğretim çağına gelene kadar kısmi süreli çalışmaya geçiş hakkını kul...

Kısmi süreli çalışanlar da süt izni kullanır

Kısmi süreli çalışan ya da doğumdan sonra kısmi süreli çalışmaya geçen kadın işçilerin de emzirme (s...

Kısmi süreli çalışanlar işsizlik ödeneği nasıl alı...

Kısmi süreli (part-time) çalışanlar, her ay eksik günlerini isteğe bağlı sigortalılık ile tamamlarla...