GÜNÜN FOTOĞRAFÇISI: Margaret Bourke-White
İkinci Dünya Savaşı’nın ilk kadın savaş muhabiri ya da dışa kapalı dönemlerinde Sovyetler Birliği’nde fotoğraf çekebilen ilk fotoğrafçı ya da efsanevi Life dergisinin ilk kadın fotoğrafçısı...

Margaret Bourke-White Amerikalı bir belgesel fotoğrafçıydı. Hindistan’da Gandhi suikasta uğramadan birkaç saat önce röportaj yapmış ve fotoğraflarını çekmişti. Çektiği fotoğraflarla dünyanın nasıl şekillendiğine tanıklık etmemizi sağlayan bu kadın daha birçok ilkin sahibi.
Babası Joseph White ile annesi Minnie Bourke’un soyadlarını taşıyan Margaret Bourke White 1904 yılının ağustos ayında New York’un Bronx bölgesinde doğdu. Mucit bir baba ve teşvik edici bir anneyle büyüyen Bourke için fotoğrafçılık ilk başlarda sadece bir hobiydi. Bu hobi bir tutkuya dönüştü onun için.

SOVYET ENDÜSTRİSİNİ FOTOĞRAFLADI
Amerika Birleşik Devletleri’nin (ABD) ilk reklam ve endüstriyel fotoğrafçılarından olan Bourke White, 1930’larda o dönemde Batılı fotoğrafçılar için girmesi pek de kolay olmayan Sovyetler Birliği’ne giderek Sovyet endüstrisini fotoğrafladı.
İkinci Dünya Savaşı’nda ilk kadın savaş muhabiri olan Bourke Nazi Almanyası’nın Sovyetler Birliği’ni işgali sırasında Moskova’daydı. İşgali görüntüleyen Bourke daha sonra ABD Hava Kuvvetleri’yle birlikte Kuzey Afrika’ya, İtalya’ya ve Almanya’ya gitti. 1945’te savaş bittikten sonra Buchenwald Toplama Kampı’na giren gazeteciler arasındaydı.
Bourke kampı fotoğraflamasını şöyle anlatıyordu:
Kampta kamera kullanmak benim için büyük bir rahatlamaydı. Bu sayede kendimle gözümün önündeki dehşet arasında ince bir engel koydum.

GANDHİ’Yİ FOTOĞRAFLAYAN KADIN
Hindistan Pakistan çatışmasını izleyen Bourke aynı zamanda “Gandhi’yi fotoğraflayan kadın” olarak da biliniyordu. Bu lakabı, şanslı bir şekilde doğru zamanda doğru yerde olmasıyla kazandı. Bourke, Mahatma Gandhi’yle, 30 Ocak 1948’de Hindistanlı liderin suikaste uğramasından sadece birkaç saat önce röportaj yapmıştı. Gandhi’yi çıkrık başında kitap okurken fotoğraflayan Margaret Bourke White, 1982 yapımı Richard Attenborough’un yönettiği Gandhi filminde Candice Bergen tarafından canlandırıldı.
Ne var ki bu etkileyici meslek yaşamı sürse de 1953’te Parkinson hastalığının ilk semptomlarının görülmeye başlamasıyla hayatı zorlaşmaya başladı.
Semptomların başlamasından tam 18 yıl sonra, 1971’de, Connecticut’ta tedavi gördüğü Stamford Hastanesinde öldü.
Fotoğrafları Brooklyn Müzesi, Cleveland Sanat Müzesi ve New York Modern Sanat Müzesi de dahil olmak üzere birçok müzede ayrıca Kongre Kütüphanesi koleksiyonunda bulunmaktadır.

İLKLERİN FOTOĞRAFÇISI
Amerika’nın ilk kadın tasarım ve endüstri fotoğrafçısı.
SSCB'ye kabul edilen ilk fotoğrafçı.
Fortune Dergisinin ilk anlaşmalı fotoğrafçısı.
Life dergisinin ilk kapak fotoğrafının sahibi.
Life’ın kadrolu ilk 4 fotoğrafçısından biri.
Life’ın ilk kadın fotoğrafçısı.
Life’ın ilk kadın savaş fotoğrafçısı.
Gandhi’yi ölmeden birkaç saat önce görüntüleyen fotoğrafçı.
İlgili haberler
GÜNÜN FOTOĞRAFÇISI: Naciye Hanım (Suman)

Müslüman kadın fotoğrafçıların ilki olan Naciye Hanım, kadınlara fotoğraf dersi vermesi açısından da...

GÜNÜN FOTOĞRAFÇISI: Olimpiyat sergisindeki tek Tür...

Sporcu olarak katılamadığı olimpiyatlara fotoğrafçı olarak katıldı Mine Kasapoğlu, Lozan Olimpiyat M...

GÜNÜN FOTOĞRAFÇISI: Catherine Leroy

Bugün Savaş fotoğrafçısı Catherine Leroy’un 11. ölüm yıldönümü. 60 yaşında hayata gözlerini yuman Le...