BM Dünya Nüfus Raporu: Korona salgını kadınlara yönelik cinsel şiddeti artırdı
Genital organ sakatlaması, doğum kontrolü, eş seçimi Birleşmiş Milletler’in yeni Dünya Nüfus Raporu’na göre dünya çapında milyonlarca kadın cinsel veya fiziksel şiddete maruz kalıyor.

14 Nisan Çarşamba günü Berlin’de tanıtılan rapora göre, salgının başlangıcından bu yana cinsiyete dayalı şiddet ve küçük yaşta evlilik gibi zararlı uygulamalardan her zamankinden çok kadın ve kız çocuğu etkilendi.

Rapora göre, orta veya düşük gelirli ülkelerdeki kadınların yüzde 45’i seks, doğum kontrol yöntemi veya tıbbi bakım konularında kendileri karar veremiyor.

Birleşmiş Milletler Nüfus Fonu UNFPA’nın bu yılki Dünya Nüfus Raporu, “Bedenim bana ait: Özerklik ve kendi kaderini tayin hakkını talep etmek” başlığı altında, kadın ve kız çocuklarının öncelikle fiziksel kendi kaderini tayin ve bütünlüğünü merkezine aldı.

Raporu tanıtan Alman Dünya Nüfusu Vakfı (DSW) Genel Müdürü Jan Kreutzberg, “Kriz zamanlarında, daha da fazla kadın ve kız çocuğu zorla evlendirme ve kadın sünneti kurbanı oluyor” dedi.

Raporun Almanca kısaltılmış versiyonunun hazırlayıcısı DSW, korona salgını nedeniyle kapatılan okulların kızların cinsiyete dayalı şiddete maruz kalma riskinde artışa neden olduğunu bildirdi. Ayrıca, tecrit hükümleri nedeniyle pek çok cinsel sağlık hizmetleri veya doğum hizmetleri artık mevcut değil.

Raporun yazarları genital organ sakatlaması konusunda da dramatik bir artış kaydetti. Kenya mülteci kampı Dadaab'daki bu uygulama korona salgınının başlangıcından bu yana yüzde 20, Somali ise yaklaşık yüzde 31 arttı.

UNFPA tahminlerine göre, korona salgını iki milyona kadar ek genital organ sakatlamasına yol açabilir. genital organ sakatlamasını ortadan kaldırmadaki ilerleme de 2030’a kadar üçte bir oranında gerileyebilir.

Rapora göre, eşlerinden veya partnerlerinden daha az eğitimli kadınlar, eğitim düzeyi eşleriyle aşağı yukarı aynı olan kadınlara göre cinsel şiddete daha sık maruz kalıyor.

UNFPA yürütme sorumlusu Natalia Kanem, “Kadınların neredeyse yarısının seks yapmak isteyip istemediklerine, doğum kontrol yöntemini kullanıp kullanmayacaklarına veya tıbbi yardım isteyip istemediklerine karar verememesi, hepimizi öfkelendirmeli. Yüz milyonlarca kadın ve kız çocuğunun hayatı başkaları tarafından belirleniyor” dedi.

Görsel: Pixabay

Ekmek ve Gül için Zeit Online'dan çeviren Semra Çelik

İlgili haberler
GÜNÜN BİLGİSİ: Beden ve hazzı sakatlayan ‘kadın sü...

Çoğu ülkede değişik formlarda uygulanan kadın sünneti, genel olarak 4-8 yaş aralığında yapılıyor.

Finlandiya’da kadın sünneti riski iltica nedeni sa...

Finlandiya Mahkemesi, sünnet riski ile karşı karşıya bırakılmanın kadınlar için iltica nedeni sayıla...

BM: Zorla evlendirilen kız çocuklarının sayısı art...

BM Nüfus Fonu, hazırladığı raporda zorla evlendirilen kız çocuklarının sayısının salgın nedeniyle ar...