Finlandiya’da saldırıya uğrayanların 8’i kadın
Finlandiya’nın Turku ilinde gerçekleşen bıçaklı saldırının hedefinde kadınların olduğu açıklandı.

İsveç’te yayımlanan Aftonbladet gazetesine açıklamalarda bulunan Finlandiya Kriminal Komiseri Christa Granroth, saldırıya uğrayanlardan 8‘inin kadın olduğunu ve saldırganın meydandaki kadınları hedeflediğini, iki erkeğin ise saldırganı durdurmak isterlerken yaralandığını söyledi.
Granroth, saldırıya uğrayan kadınlardan en gencinin 15, en yaşlısının da 67 yaşında olduğunu ve ölen her iki kadının Finli olduğunu belirtirken Kriminal Polis Şefi Robin Lardot, “Şimdiye kadar edindiğimiz bilgiler saldırganların kadınları hedef aldıklarını gösteriyor” dedi.
Finlandiya Polisi, saldırıda yaralananlar arasında bir İsveç, bir İtalyan ve bir İngiliz vatandaşı olduğunu açıkladı. Bıçaklı saldırıya ilişkin saldırganın yanı sıra olayla ilgisi olduğundan şüphelenilen 4 kişinin daha göz altına alındığını belirtti.

ANAYASADA DEĞİŞİKLİK TARTIŞILIYOR
Saldırıdan sonra istihbaratta zaafiyet tartışmaları da hız kazandı. Finlandiya’nın tanınmış politikacıları sivil ve askeri istihbaratın güçlendirilmesi için anayasada değişiklik yapılmasını istedi.
Bugün, büyükelçilerle yapılan bir toplantıya katılan Başbakan Juha Sipilia, Abo’da gerçekleşen saldırıdan sonra yeni yasaların çıkarılması için anayasada değişiklik yapılması gerektiğini söyledi ve tüm politikacılara parti sınırlarını bir tarafa bırakarak istihbaratın güçlendirmesini sağlayacak yeni yasaya destek vermeleri çağrısı yaptı.
Yaşam hakkının kişi dokunulmazlığının önünde olduğunu belirten Sipilia, tüm partilerin düşüncesine katılacağını umduğunu söyledi. Finlandiya’nın potansiyel tehlike oluşturacak kişiler hakkında istihbarat edinmek için başka ülkelerden gelen bilgileri beklemek yerine kendi istihbaratını güçlendirmesi gerektiğini ifade etti.

POLİSİN YETKİLERİ ARTTIRILACAK
Finlandiya Güvenlik Polisi, olası terör saldırılarının engellenebilmesi gerekçesiyle dinleme ve internette izleme yetkilerinin arttırılmasını, şüpheli terör zanlıları ile ilgili bilgilerin kurumlar arasında ve ülkenin sınırları dışında paylaşılmasını istiyor.
Ancak bu taleplerin gerçekleşmesi için anayasada değişiklik yapılması gerekiyor. Anayasada değişiklik yapılabilmesi için parlamento tarafından alınan kararının yapılacak seçimlerden sonra tekrar parlamento tarafından onanması gerekiyor.
Hükümet, bu engeli aşabilmek için “Hızlandırılmış Yol” adlı yöntemi uygulamayı planlıyor. Konunun parlamenterlerin altıda beşinin acil olarak kabul edilmesi halinde parlamentoda yapılacak oylamada milletvekillerinin üçte ikisinin evet oyu vermeleri durumunda anayasada değişiklik yapılabiliyor.

İlgili haberler
Eşi tarafından saldırıya uğrayan Melek anlatıyor

Boşanma sürecinde olduğu eşi tarafından döner bıçaklı saldırıya uğrayan Melek Özyer: Saldırı sırasın...

Hindistan’da bir kadına beşinci kez asit saldırısı

Her yıl yüzlerce kadının asit saldırısına uğradığı Hindistan’da daha önce 4 kez aynı kadına asitle s...

İsveç’te kadınlar ‘herkese doğumevi’ için yürüdü

İsveç’te binlerce kadın “İlk gelene değil herkese doğumevi” parolasıyla meydanlara çıktı. Kadınlar h...