Mamak’ta kadınlar yıllardır yan yana
‘Rantı değil kadınları, çocukları, gençleri düşünen bir Mamak Belediyesini birlikte yaratabiliriz. Yan yana gelmenin, dayanışmanın gücünü biliyor Mamaklı kadınlar.’

Mamak 700 bine yakın nüfusu ile büyük bir ilçe. Bu ilçe gecekondularıyla bilinirdi eskilerde. Şimdilerde ise kentsel dönüşüm sonucu her yanı apartmanlarla çevrili, insana değil ranta göre yapılandırılmış bir halde.

Bu yeniden yapılandırmada düşünülmeyen Mamaklılardı. Kadınların, gençlerin nefes alma olanaklarının olmadığı Mamak’ta ulaşım bir çile. İşe gidip gelmek başlı başına bir mücadele. Aydınlatılmamış sokaklar kadınlar için korku kaynağı. Parklarda soluklanmak endişe verici. Gençlerin ve çocukların eğlenebileceği, eğitimlerine destek olabilecek olanaklar söz konusu değil.

Kadınlar Mamak’ta yıllardır mücadele yürütüyorlar. Yan yana gelmenin türlü yollarını bularak hem hayatta kalmaya hem de sorunları için yetkililere seslerini duyurmaya çalışıyorlar. Kadınların mücadelesi yeni değil Mamak’ta. Bu mücadele, kentin en büyük mahallerinden birinde, General Zeki Doğan’da kadın muhtar seçtirdi mesela. Nurhayat Farımaz’ın muhtarlığı döneminde kadınlar, mahallede bir binanın kreş olmasını sağladılar, kadın sığınmaevi açılması için çalışma yürüttüler.

Sonrasında bu çalışma Kız Kardeşim Kadın Dayanışma Derneğine evrildi, arkasından Tuzluçayır Kadınları Dayanışma Derneği geldi. Mamak’ın diğer mahallelerinde de seslerini duyurmaya çalışmaktan vazgeçmedi kadınlar.

Köy derneklerinde, sendikalarda örgütlü olan kadınlarla da birleştirdiler seslerini. 2012 yılından bu yana binlerce kadının buluştuğu 8 Mart etkinlikleri örgütlüyor Mamaklı kadınlar. Korolar kurup türküler söylüyorlar. Dayanışmanın, birlikte olmanın mutluluğunu paylaşıyorlar.

Okullarda bir öğün ücretsiz sağlıklı yemek her çocuğun hakkı kampanyası ile devam ediyor Mamaklı kadınların mücadelesi. Kapı kapı dolaşıp imza toplayan kadınlar Milli Eğitim Bakanlığının kapısını, Tuzluçayır Kadınları Derneğinin açtığı dava ile aşındırıyor.

TALEPLER ÜZERİNDEN PLAN YAPAN BİR BELEDİYE

31 Mart yerel seçimleri bu mücadelenin, dayanışmanın ve birikimin bir parçası. Mamak Belediyesinin kadınların ihtiyaç ve talepleri üzerinden planlamalarını yapan bir belediye olması gerektiğini söylüyoruz. Kadınların şiddet maruz kaldığı, öldürüldüğü bu ilçede sığınmaevleri istiyoruz. Yoksulluğun baş edilemez boyutlarda olduğu bu dönemde ücretsiz kreşler olmazsa olmazımız. Kadınların yaşadıkları sorunlarda başvurabileceği danışma merkezleri, her mahalleye yayılacak biçimde var olmalı. Kadınlara istihdam alanları yaratmak, meslek kursları açmak, kadınları ve çocukları temel alan sosyal yardım uygulamaları bir lütuf değil, zorunluluk durumunda.

KADINLARIN YÖNETTİĞİ BİR MAMAK İSTİYORUZ

Emek Partisi Mamak İlçe Örgütü olarak kadınların örgütlü olarak yönettiği ve denetlediği bir Mamak yaratmak istiyoruz. Sokaklardayız, okul önlerindeyiz, emekçilerin işe gittikleri otobüs duraklarındayız. Fabrikada aynı tezgâhta çalışıyor, aynı marketten söylenene söylene alışveriş yapıyor, her ay gelen faturalara kızgınlıkla bakıyoruz. Çocuklarımızın geleceği için endişeleniyor, bu nedenle de geleceklerine sahip çıkmaya çalışıyoruz.

Rantı değil kadınları, çocukları, gençleri düşünen bir Mamak Belediyesini birlikte yaratabiliriz. Yan yana gelmenin, dayanışmanın gücünü biliyor Mamaklı kadınlar. Bu nedenle yıllardır Mamak’ı yöneten AKP’ye mecbur değiliz. Bu anlayış gitsin diye de sokakta çocukları azarlayan, hakaret edenlere de hiç ihtiyacımız yok.

Fotoğraf: Ekmek ve Gül