Bucalı kadınlar cinayetlere karşı yürüdü
Buca Kadın Platformu’nun çağrısıyla toplanan kadınlar polisin engelleme girişimine rağmen kadın cinayetlerine karşı yürüdü.

İzmir Buca’da kadınlar Buca Kadın Platformu’nun çağrısıyla kadın cinayetlerine karşı yürüyerek basın açıklaması yaptı. Forbes Caddesi Madenci Heykeli önünde toplanan kadınlar buradan basın açıklaması yapacakları cadde başına kadar yürüyüş gerçekleştirdi.

Polisin engelleme girişimine karşı “Kadınları değil katilleri engelle” sloganıyla tepki gösterip yürüyüş için direnen kadınlar, “Kadın cinayetleri politiktir. Yaşam hakkımız engellenemez” pankartı açarak Forbes Caddesi’nde yürüyüş gerçekleştirildi. “Susmuyoruz korkmuyoruz itaat etmiyoruz” ve “Erkek adalet değil gerçek adalet” sloganları eşliğinde yürüyen kadınlar caddede “Kadın cinayetlerine dur de!” başlıklı bildiriyi vatandaşlara dağıttı.

Platform adına basın açıklamasını okuyan Cansu Ekmen, basına yansıyan rakamlara göre 2019’un ilk 11 ayında en az 430 kadının öldürüldüğünü, sadece kadınlara değil, çocuklara yönelik suçlarda da artış olduğunu belirterek, “Biliyoruz ki bu rakamlar sadece basına yansıyanlar gerçek çok daha korkunç boyutlarda. Sokak ortasında yakılan, boğazından bıçaklanarak katledilen, kopya çekilmesine izin vermediği için okul koridorunda onlarca kez bıçaklanan, hastane odasında kurşunlanan, tazminatı verilmeden işten atılıp bir de kafası yarılan, plaza tepelerinden atılan. Kadınlar sistemli şekilde tacize uğruyor, şiddet görüyor ve katlediliyor” dedi.

‘SAVAŞ POLİTİKALARI ŞİDDETİ ARTIRIYOR’

Ekmen, geçtiğimiz günlerde Buca’da da Melisa Kalem ve Sevgi Polat’ın katledildiğini ifade ederek, “Görüyoruz ki tek adam yönetimi kadınlara daha fazla eve kapanmayı, her türlü şiddete rağmen sessizliği, boyun eğmeyi propaganda edip duruyor. 6284 sayılı yasa, İstanbul sözleşmesi ve nafaka hakkı boşanmalara sebep olduğu, geleneksel aile yapısını bozduğu, mağduriyet doğurduğu gerekçesiyle kaldırılmak isteniyor. Hükümetin ülke içinde ve dışarıda sürdürdüğü ırkçılığı tırmandıran savaş politikaları, kadınlara yönelik şiddeti artırıyor” diye konuştu.
Kadın cinayetlerine karşı mücadele çağrısı yapan Ekmen, sözlerini şöyle sürdürdü; “Emeğimizi, bedenimizi, haklarımızı, geleceğimizi hatta hayatlarımızı kendi çıkarlarına dayanak haline getirmeye çalışanlara öfkeliyiz! Şiddetin, eşitsizliğin yükünü taşımak istemiyoruz. Haklarımızdan da hayatlarımızdan da vazgeçmeyeceğiz. Kadın cinayetlerine sessiz kalmayacağız. Çocuklarımızın geleceğinin karartılmasına izin vermeyeceğiz. Bize şiddeti, krizi, yoksulluğu dayatan, hayatımızı pamuk ipliğine bağlayan sistematik ölüm politikasına karşı, kadın dayanışması ve mücadelesi büyüyor. Barış içerisinde eşit ve özgür bir ülke için ülkenin dört bir yanında sokaktayız.”


İlgili haberler
Urooj Ikbal gazeteciliği bırakmayı reddettiği için...

Pakistan’da gazeteci Urooj Ikbal'un, gazeteciliği bırakmadığı gerekçesiyle eski eşi Dilawer Ali tara...

Anadolu Üniversitesi öğrencisi kadınlar: Bir kişi...

Eskişehir’de üniversiteli kadınlar, kadın cinayetlerine karşı yaşam nöbeti tuttu.

Ankara’da gözaltı ve polisin sert müdahalesine rağ...

Ankara’da kadınların Güven Park’ta yapacağı #LasTesis dans gösterisine müdahalede bulunan polis kadı...