Danıştay, İstanbul Sözleşmesi kararının durdurulması talebini reddetti
Danıştay, İstanbul Sözleşmesi’ne ilişkin Cumhurbaşkanı kararının yürütmesinin durdurulması talebini reddetti. Karar 2’ye karşı 3 oyla alındı.

Danıştay, İstanbul Sözleşmesi’ne ilişkin Cumhurbaşkanı kararının yürütmesinin durdurulması talebini reddetti.

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın İstanbul Sözleşmesi’nden çıkılması kararı Danıştay’a taşınmıştı. Danıştay başvuru ile ilgili kararını açıkladı.

Cumhurbaşkanlığı Kararı ile 1 Temmuz itibarıyla Türkiye, İstanbul Sözleşmesi’nden çıkacaktı. Kararın durdurulması için Danıştay’a çok sayıda dava açılmıştı. Habertürk’ün haberine göre, Danıştay 10. dairesi başvurularla ilgili kararı verdi ve Cumhurbaşkanlığı kararının yürütmeyi durdurulması talebini reddetti.

Sözleşmeyle ilgili Danıştay 10. Dairesi’nde aralarında çok sayıda siyasi parti ve kadın örgütlerinin de de bulunduğu tüzel ve gerçek kişiler tarafından 220 dolayında dava açıldı. Dava dilekçelerinde, “kararın iptali ve yürütmesinin durdurulması” talep edildi.

CUMHURBAŞKANLIĞI DAVALARIN REDDİNİ İSTEDİ

Cumhurbaşkanlığı’nın dün Danıştay’a gönderdiği 7 sayfalık savunmada, İstanbul Sözleşmesi’nden çekilme kararının iptali istemiyle açılan davaların “haksız ve hukuki dayanaktan yoksun” olduğu gerekçesiyle reddi istendi.

Sözleşmeden çekilme kararının münhasıran Cumhurbaşkanın yetkisine tabi olması nedeniyle yargı denetimi dışında olduğu belirtildi. Sözleşmenin Cumhurbaşkanlığı kararı ile feshedilmesinde Anayasa aykırılık bulunmadığı savunuldu. Yine sözleşmeden çekilme kararının, “kadınlara yönelik şiddetin önlenmesi hususunda hukuki olarak veya uygulama bakımından bir eksikliğe yol açmayacağı” öne sürüldü.

KARAR 2’YE KARŞI 3 OYLA ALINDI

Danıştay 10. Dairesi’nce iki ret oyuna karşı 3 oyla alınan kararda, ret gerekçesi şu şekilde açıklandı:

“Milletlerarası andlaşmaların sona erdirilmesinin (feshinin) Cumhurbaşkanlığı Kararnamesi ile düzenlenmesinin hukuken mümkün olduğu anlaşılmakla, dava konusu Cumhurbaşkanı Kararının dayanağını teşkil eden 9 numaralı Cumhurbaşkanlığı Kararnamesinin 3. maddesinin 1. fıkrasında yer alan “bunların hükümlerinin uygulanmasını durdurma ve bunları sona erdirme” ibaresine yönelik Anayasa’ya aykırılık iddiası oy çokluğuyla yerinde görülmemiştir. Yürütme yetkisinin Anayasa gereğince Cumhurbaşkanına ait olması, milletlerarası andlaşmaların feshedilmesinin yürütme yetkisine ilişkin olması ve TBMM’ne milletlerarası andlaşmaların feshedilmesine ilişkin olarak Anayasa ve kanunlarda herhangi bir görev veya yetki verilmemiş olması hususlarının birlikte değerlendirilmesinden milletlerarası andlaşmaların feshine ilişkin işlemlerin, kaynağını Anayasadan alan yürütme yetkisi ve görevi kapsamında Cumhurbaşkanı tarafından yapılacağı, uygun bulma kanunu sonrasında milletlerarası andlaşmayı onaylayıp onaylamama konusunda takdir yetkisi bulunan Cumhurbaşkanının, yürütme faaliyetine ilişkin fesih yetkisini kullanırken yasama organının bir işlem tesis etmesine gerek bulunmadığı sonucuna varılmaktadır.”

Fotoğraf: Evrensel

İlgili haberler
Cumhurbaşkanlığının İstanbul Sözleşmesi için Danış...

İstanbul Sözleşmesi’nin feshi kararı sonrası Danıştaya yürütmeyi durdurma kararı için yapılan başvur...

EŞİK'in Danıştay önündeki basın açıklamasına polis...

EŞİK'in İstanbul Sözleşmesi'nden çekilme kararına dair yürütmesini derhal durdurması için Danıştay'a...

Gölge komisyon kuran CHP’li kadın milletvekilleri...

Mecliste Kadına Yönelik Şiddetin Sebeplerinin Araştırılması Komisyonundan çekilerek ‘gölge komisyon’...