Depremzede işçiler ve aileleri fabrikada 20 metrekarede yaşam mücadelesi veriyor
Barınma sorunu yaşayan Baykan Denim işçileri, fabrikaya kurulan 20 metrekarelik konteynerlerde kalıyor. Temel ihtiyaçlarına erişemeyen işçiler, konteynerlerdeki zorlukları anlattı.

Maraş merkezli depremlerin üzerinden 6 ay geçmesine rağmen depremden en çok hasar alan illerden Malatya’da da sorunlar ilk günkü yakıcılığı ile devam ediyor. Barınma, yemek, su gibi en temel ihtiyaçlara erişim hâlâ oldukça zor. Depremde evi ağır hasar alan ya da yıkılan ve konut sorunuyla karşı karşıya kalan Baykan Denim işçileri de barınma ihtiyacını karşılayamayanlardan. Kiralık evlerin fahiş fiyatlara verilmesiyle birlikte asgari ücretle ev tutmak, özellikle işçiler için hayal olmuş durumda. Bu sebeple işçilerin bir kısmı patronlar tarafından fabrikalarda kurulan konteynerlere yerleşti. Konteynere geçtikten sonra, 20 metrekarelik bir alana sahip olmanın sevinciyle birlikte, barınma, su, hijyen ve yemek gibi temel ihtiyaçlara erişememekle başa çıkmaya çalışıyorlar. Sıcaklıkların 35-40 dereceye ulaşmasıyla birlikte, konteynerde yaşam daha da zorlaşmış durumda.

‘YEMEK DEĞİL SU BİLE VERİLMİYOR’

Derya, Baykan Denim’de çalışan bir işçi. Depremden sonra evi ağır hasar gördüğü için başlangıçta tanıdıklarının evinde kalmışlar. Ancak evsizlik, iki çocuğun masrafları ve yeni bir ev tutma maliyetleriyle uğraşmanın zorluğuyla kendisine sunulan 20 metrekarelik alana geçmeyi kabul etmek dışında başka seçeneği kalmamış. Ancak burada da sorunlar devam etmiş ve “Konteynerde kalıyoruz, ancak içerisi bildiğiniz sefalet içinde” diyor. Yemek verilmediği için kendi başlarına çözüm bulmaya çalıştıklarını söylüyor Derya: “Yemek ve su en temel ihtiyaç, ancak bunları bile vermiyorlar. En azından bir tüp veya elektrikli ocak olsaydı kendimiz yemek yapardık, ancak yok. Zaten suyla yemek yapmak da ne işe yarar? Buzdolabı bile yok.”

‘İÇERİSİ SICAK OLDUĞU İÇİN DURAMIYORUZ’

Yaz sıcaklarının gelmesiyle birlikte, tüm bu sorunlara bir de barınma sorunu eklenmiş durumda. Klimalar veya vantilatörlerin olmadığı konteynerlerde kalmak oldukça zorlaşmış. “Konteyner çok fazla güneş alıyor. Soğutmak için bir vantilatör veya klimalarımız olmadığı için, içeride kalmak çok zor hale geliyor. Çocuklar mecburen dışarıda zaman geçiriyor” diyor.

‘BURADA DAHA ÇOK ÇALIŞALIM DİYE KURULDU’

Baykan Denim konteynerlerinde yaşanan sorunlar sadece bunlarla sınırlı değil. Hijyen de önemli bir sorun. Sağlık sorunları yaşayan ve çocukları olduğu için Sultan, çocuklarının hastalanmasından endişe ediyor. Fabrikaya kurulan konteynerler için de işçileri düşündüklerinden değil patronlar kendilerini düşündükleri için kuruldu diyerek şöyle söylüyor Sultan: “Çevredeki çöpler toplanmıyor, lavabolara sabun, peçete gibi hijyen malzemeleri konulmuyor. Yani hijyen konusunda hiçbir şey göremezsiniz burada. Zaten burada daha çok çalışmamız için kuruldu bu konteynerler.”

‘ÇOCUKLARIMIZ HASTALANDI’

Zeynep’in eşi de Baykan Denim’de çalışıyor ve 4 çocukları var. Evleri yıkıldıktan sonra çalışmak zorunda oldukları için Baykan Denim konteynerlerine yerleşmişler. Depremden bu yana AFAD, Malatya Büyükşehir Belediyesi, Kızılay gibi kurumların yetkililerinden herhangi bir yardım almadıklarını ve barınma sorununun çözülmediğini belirtiyor. “4 çocuğumla buradayım, hiçbir ihtiyacımız karşılanmıyor. Su dağıtmıyorlar, sürekli olarak hazır su da alamıyoruz. Çocuklarım musluktan su içmek zorunda kalıyorlar. Çocuklarım defalarca hastalandı, kusma belirtileriyle hastaneye götürdük. Buradaki birçok çocuk da aynı sorunu yaşadı. Ancak yetkililer geldiğinde Baykan Denim konteynerlerinde olduğumuz için yapacak bir şeyimiz olmadığını söylüyorlar. Baykan Denim konteynerleri diğer konteynerlere göre gerçekten kötü durumda. Burada en temel ihtiyaçlarımıza bile erişemiyoruz” diyor.

*İşçilerin isimleri iş güvencesi sebebiyle değiştirilmiştir.

Fotoğraf: Evrensel

İlgili haberler
Depremin 5. ayı: Sorunlar hâlâ devam ediyor

Depremin üzerinden 5 ay gibi büyük bir zaman geçmesine rağmen normalleşmeyi bırakın, birçok temel ih...

Buz dağının gösterilmeyen kısmı: İslahiye ve Nurda...

6 Şubat depremlerinin üzerinden 5 ay geçti, İslahiye ile Nurdağı’nda insanlar, özellikle de kadınlar...

Tütün işçisinin çadırı, depremde çatı oldu

Tütün işçisi Elif’in hayatı bu sefere deprem değişti. 15 yıldır her yaz başka bir yere işçiliğe gidi...