Ergenekon okulunda çocuğa şiddet: ‘Seni buraya gömerim, kemiklerin bulunmaz’
Ergenekon ilkokulu ve ortaokulunda çocuklara yönelik şiddete tepki gösteren velilere ve Esenyalı Kadın Dayanışma Derneği'ne polis engel olmaya çalıştı.

İstanbul, Pendik Ahmet Yesevi Mahallesi’ndeki Ergenekon İlkokulu ve Ortaokulunda çocuklar öğretmenler ve müdürden şiddet görüyor. Veliler şiddet karşısında emniyetin ve İlçe Eğitim Müdürlüğünün kayıtsız kalmasına tepki gösterirken, okul önüne gelen emniyet görevlileri çocuğu şiddet gören kadına ve kadına destek için gelen Esenyalı Kadın Dayanışma Derneği üyelerine, "Bu çözülecek bir konu. Bu kadar büyütmenin anlamı yok. Sadece sizin çocuğunuz yok, benim de çocuğum var, burası büyük bir okul. Burada 160 tane okul var neden sizin çocuğunuz şiddet görüyor. Bunun derneklik bir şeyi yok” diyerek velilerin tepki göstermesine engel oldu. Polisin, “Büyütecek bir şey yok” sözlerine karşılık, veliler, okulda daha önce darbedilen çocukların sırtında izler olduğunu, önceki gün de bir öğretmenin çocuklardan birinin boğazını sıktığını söyledi.

POLİS ŞİDDETE DEĞİL AİLEYE ENGEL OLDU

İstanbul Pendik’te Ahmet Yesevi Mahallesinde bulunan binden fazla öğrencinin eğitim gördüğü Ergenekon İlkokulu ve Ortaokulunda K.K. adlı bir çocuğun müdürü tarafından şiddet görmesi üzerine okula polis ekipleri ve veliler geldi. Aynı çocuğun daha önce de öğretmeni tarafından şiddet gördüğü, sırtında darp izleri nedeniyle sağlık raporu alıp emniyete şikâyette bulunduğu, ancak öğretmen için hiçbir işlem yapılmadığı, müdürün de aileye “çocuğunuzu okuldan alın” baskısı yaptığı ortaya çıktı. Okul önüne gelen veliler, başka çocuklardan da şiddet gördüklerine dair duyumlar aldığını, önceki gün bir çocuğun öğretmeni tarafından boğazının sıkıldığını aktardı. Şikâyet üzerine okula gelen polis ekipleri şiddet gören çocuğun ailesinin basına açıklama yapması üzerine engelleme girişiminde bulundu.

“Bu okulda şiddet var” diye seslenen veliler engellemeye tepki gösterdi.

‘İŞİ PARAYLA ÇÖZÜN’

Açıklama yapan çocuğun velisi Hanima K. “İşteydim, oğlum aradı. ‘Anne bugün öğrenciler arasında yine arbede çıktı, kızın dudağı patladı. Olayın içinde ben olmama rağmen benim hakkımda tutanak tuttu öğretmenler. Ben itiraz ettiğim zaman da. Beni merdivenlerden sürükleyerek müdürün yanına götürdüler. Müdür beni dinlemeden. Seni buraya gömerim kemiğini bile bulamazlar’ dediğini aktardı. 2,5 ay önce oğlum, burada 3 öğretmeni tarafından dayak yedi. Omuzun darp izleir var. Kurtköy çocuk büroda darp raporuyla şikâyette bulunduk ama aylardır dönüş yok. Açıklama yok. Bugün yine aynı şey yaşandı. Daha önce İlçe Eğitim Müdürlüğüne de gittik, çocuk psikolojik olarak iyi değil, yatağına kaçırdı, birkaç gün okula gelmek istemedi. Öğretmenleri tarafından çok baskı altında. Bunları söyledik. Müdürün bana söylediği, adresinizi değiştiremiyoruz, ya taşınırsınız başka yere götürürsünüz ya da bu işin yöntemleri var okul müdürlerine para verirsiniz kaydınızı alır” dedi. Burada başka çocuklar da şiddet görüyor, dün kızımın gözünün önünde bir çocuğun hem boğazı sıkılmış hem çenesi tutulmuş, çocuk ağlayınca öğretmeni çocuğu geri bırakmış” dedi.

Hanima K.’nın konuşması sırasında çekimi engellemeye çalışan polis ekiplerine karşı, “Yasal hakkımı bile kullanamıyorum, yardım isteyip aradığım polisler bile beni engellemeye çalışıyor” dedi.

Polis memuru ise, “Basın açıklamasına gerek yok” diyerek engellemeye devam ederken veliler ve Esenyalı Kadın Dayanışma Derneği üyeleri, “Buna kim karar veriyor, daha önce defalarca şikayette bulundu hiçbir şey yapmadınız” diyerek karşılık verdi. Hanima K ise, “Çocuğumu el biriği ile mahvettiler” diye bağırdı.

ESENYALI KADIN DAYANIŞMA DERNEĞİ ŞİDDET OLAYININ TAKİPÇİSİ

Emniyete gidip yeniden şikayette bulunan ailenin ardından açıklama yapan Esenyalı Kadın Derneği Başkanı Adile Doğan ise, “Bir çocuğa üçüncü kez şiddet uygulandı, sadece bu çocuğa da değil. Daha önce derneğimize gelerek çocuklarının şiddet gördüğünü söyleyen, çözüm bulamadıkları ve başka çareleri de olmayan kadınlar başvuruyor. Bugün yine şiddet yaşandı ve olay yerine gittik. Bunu polis eşliğinde yapmak istedik ama gelen polisler, aileden uzlaşma isteyen bir talebi vardı. Polis ‘160 okul var ve neden sizin çocuğunuz’ dedi. Yani, 160 okulunda tamamında mı şiddet olsun böyle mi suç sayılacak? Bir çocuğa işlenen suçu bütün çocuklara işlenmiş bir suç olarak görmezsek ve onun hak ettiği cezayı almasını sağlamazsak, savcılar görevini yapmayacaksa o zaman her gün bir çocuk dayak şiddet görsün ve bunlar suç sayılmasın mı? Biz bunlara izin vermeyeceğiz. Burası yoksul bir semt, okullar kalabalık ve öğretmenler 30 saat çalışıyor. Bu şiddeti makul hale getirmez ama bu kadar sorunun olduğu, her şeye yetersiz kalan okullar da böyle olaylar göreceğimiz açık. Öncelikle öğretmenlere sesleniyoruz, en güvendiğimiz merciiler olduğu için, öncelikle 30 saat çalışmaya karşı çıkın, haklarınızı arayın. Çocuklara şiddet uygulamak yerine onları koruyun. Ama madem suç işlemeye karar verdiniz biz de dernek olarak elimizden geleni yapıp burada yaşayan hiçbir çocuğun hakkını yerde bırakmayacağız” dedi.

Fotoğraf: Ekmek ve Gül

İlgili haberler
Didim Ekmek ve Gül Grubundan Özak işçilerine deste...

1 aydır direnişte olan Özak Tekstil işlerine destek veren Didim Ekmek ve Gül Grubu, tüm Didim halkın...

Uzman çavuş birlikte yaşadığı kadını ateş ederek ö...

Zonguldak'ın Çaycuma ilçesinde Yeliz Yolcuoğlu birlikte yaşadığı Jandarma Uzman Çavuş Muhammet D. ta...

Cemaatler istedi, RTÜK ‘Kızıl Goncalar’a ceza verd...

RTÜK, Tarikatların hedefindeki "Kızıl Goncalar" dizisine de 2 kez program durdurma cezası verdi. Dev...