İstinaf mahkemesi çocuğunu istismar etmekten 30 yıl ceza alan erkeğe beraat verdi
Çocuğuna cinsel istismarda bulunan Şükrü Şengül’e yerel mahkemenin verdiği 30 yıl hapis cezasını bozan istinaf, failin beraatına karar verdi.

Ankara’da 2018 yılında çocuğuna cinsel istismarda bulunan ve istismar ortaya çıktıktan sonra boşanma davası açması gerekçesiyle eşi Döndü Şengül’ü katleden Şükrü Şengül’e “çocuğun nitelikli cinsel istismarı” suçundan verilen 30 yıl hapis cezası, İstinaf Mahkemesi tarafından bozuldu. Mahkeme, “çocuğun bekâretinin bozulmaması” gerekçesiyle failin beraatına karar verdi. 

Dava sürecinde Ankara Üniversitesi Çocuk ve Ergen Ruh Sağlığı ve Hastalıkları Ana Bilim Dalı tarafından 27 Haziran 2019 tarihinde hazırlanan raporda, “Çocuğun yalan söylemeye yol açabilecek karşıt olma-karşıt gelme bozukluğu ve davranım bozukluğunun olmadığı, gerçeğin çarpıtılmasına yol açabilecek ve gerçeği değerlendirme yetisini bozabilecek bozukluklara rastlanmadığı, ensest olayı ile ilgili bildirdiği bilgilerin tutarlı ve güvenilir olduğu” ifadeleri yer aldı.

‘BEKÂRET BİR ÖLÇÜT DEĞİLDİR’

Önce Çocuklar ve Kadınlar Derneği tarafından karara dair yapılan açıklamada, “Çocuğun cinsel istismarı çocuğa yönelik her tür cinsel eylem, söz ve davranışı içeren bir suçtur. Bekâret bir ölçüt değildir. Çocuğun istinaf duruşmasında ifadeye zorlanması travmatize edicidir ve hukuka aykırıdır. Üye hâkim ihsas-ı reyde bulunmuş ve sanığın suçsuz olduğu ve boşu boşuna suçlandığı yönündeki kanaatini duruşmada paylaşmıştır. Beraat kararının duruşmadan önce verildiği açıktır. Dernek olarak dosyanın peşini bırakmayacağımızı; her tür itiraz yoluna başvuracağımızı ve heyet ile üye hâkimler konusundaki şikâyet haklarımızı kullanacağımızı kamuoyuyla paylaşırız” denildi.

‘ÇOCUK YENİDEN TRAVMAYA UĞRATILDI'

Jinnews’e konuşan Önce Çocuklar ve Kadınlar Derneği Başkanı Müjde Tozbey Erden, karşı çıkmalarına rağmen çocuğun duruşma salonuna getirildiğini belirterek, şöyle dedi: “Karşı çıkmamıza rağmen küçük kız duruşma salonuna getirildi. Oysaki Çocuk İzleme Merkezi (ÇİM) kamera kaydı izlenmeli veya başka bir odada pedagog ile birlikte dinlenmeliydi. Ancak birçok insanın gözü önünde cinsel istismar ile ilgili sorular sorularak çocuk yeniden travmaya uğratıldı. Pedagog ve bizler tarafından Ankara Üniversitesinin çocuk hakkında ‘cinsel istismar nedeniyle yaşadığı travmadan ve bu travmanın etkisi ile intihara meyilli olduğundan’ bahsedilen raporu hatırlatmamıza rağmen, yeniden travmaya uğratıldı. Fail, Şengül’ü kendisine iftira attığı için öldürdüğünü iddia ederek haksız tahrik hükümlerinden yararlanacak. Bu durumda da katil, 6-7 yıl yatarak cezaevinden çıkabilecektir.”

NE OLMUŞTU?
Ankara’da 2018 yılında Döndü Şengül, Şükrü Şengül’ün 6 yaşındaki çocuklarına cinsel istismarda bulunduğunu öğrenmesi üzerine fail hakkında suç duyurusunda bulunmuş, boşanma davası açmıştı. Suç duyurusu sonucu gözaltına alınan ancak serbest bırakılan Şükrü Şengül, 18 Şubat 2018 tarihinde Döndü Şengül’ü katletmişti. 15 Ocak’ta “eşe karşı öldürme” suçundan ağırlaştırılmış müebbet hapis cezasına çarptırılan faile, cinsel istismara ilişkin Ankara 1’inci Ağır Ceza Mahkemesinde görülen davanın 17 Aralık 2019 tarihindeki karar duruşmasında, “çocuğun nitelikli cinsel istismarı” suçundan indirim uygulanmadan 30 yıl hapis cezası verilmişti. Sanık avukatları ise cezayı istinafa taşımıştı.


İlgili haberler
Tuzluçayır’da kadınlar: Şiddet son bulsun diye bir...

AKP’nin İstanbul Sözleşmesi’nden çekilme tartışmalarına karşı Tuzluçayır Kadınları Dayanışma Derneği...

Döndü Şengül’ün katiline ağırlaştırılmış müebbet

Boşanma aşamasında olduğu Döndü Şengül’ü öldüren Şükrü Şengül hakkında karar verildi. Mahkeme hiçbir...

Döndü’nün katili, cinsel istismar davasında 30 yıl...

Evli olduğu Döndü Şengül’ü katleden Şükrü Şengül, 8 yaşındaki kızını istismar etmesine ilişkin davad...