Jinnews editörü dahil çok sayıda kadın gözaltına alındı
Diyarbakır ve Antep’te aralarında HDP yöneticileri ve gazetecilerin de bulunduğu çok sayıda kişinin evine baskınlar düzenlendi. Operasyonlarda çok sayıda kadın da gözaltına alındı.

Diyarbakır ve Antep’te sabah saatlerinde çok sayıda eve baskın düzenlendi. Baskınlarda HDP ve TJA yöneticileri ile Ayşe Güney’in de aralarında bulunduğu çok sayıda kişi gözaltına alındı. 

Diyarbakır’da düzenlenen baskınlarda aralarında HDP’li belediye meclis üyeleri ve Jinnews Editörü Ayşe Güney’in de bulunduğu çok sayıda kişi gözaltına alındı.

TUAY-DER yöneticisi Bahar Akyapı ve HDP Sur Eş Başkanı Hatun Yıldız’ın evlerine de baskın yapıldığı ancak söz konusu kişiler evde olmadığı için gözaltına alınmadığı kaydedildi.

Gözaltı gerekçesi öğrenilmeyen kadınlar, İl Emniyet Müdürlüğüne götürüldüğü belirtildi.

GAZETECİ GÜNEY’İN EVİNE BASKIN
Mezopotamya Kadın Gazeteciler Platformu (MKGP) Sözcüsü ve Jinnews editörü Ayşe Güney de Diyarbakır’ın Kayapınar ilçesinde bulunan evine yapılan polis baskınıyla gözaltına alındı. Sabah 04.30 sıralarında baskın yapılırken evde 1.5 saat arama sürdü. Güney’in gözaltı gerekçesine ilişkin bilgi verilmedi.

KADIN ÖRGÜTLERİNDEN OPERASYONA TEPKİ
Gözaltılara tepki gösteren TJA ve Rosa Kadın Derneği, gözaltına alınan kadınların derhal serbest bırakılmasını istedi.

Özgür Kadın Hareketi (TJA), “AKP-MHP’nin kadın şahsında toplumu politik olarak baskı altına almaya çalıştığını biliyoruz. Biz TJA’lı kadınlar olarak, kararlı mücadelemizi yükselteceğimizi bir kez daha vurguluyoruz. Başta Dönem Sözcümüz Ayşe Gökkan olmak üzere, tüm kadın aktivistlerimiz derhal serbest bırakılmalıdır” dedi.

Rosa Kadın Derneğinden yapılan açıklamada ise “İstanbul Sözleşmesinin iptalini ve çocuk istismarının affını gündemine alan iktidar, bir yandan da buna itiraz eden direnç gösteren kadınlara politik şiddet uygulayarak etkisiz kılmaya çalışıyor. Bizler tüm baskılara rağmen her gün kadın katledilen bu ortamda İstanbul Sözleşmesi yaşatır diyoruz. Dün sokakta çocuk istismar affına omuz omuza hayır dediğimiz kadın arkadaşlarımızın bir an önce serbest bırakılması istiyoruz” dedi.

ANTEP’TE 33 GÖZALTI
Antep’te düzenlenen ev baskınlarında ise aralarında HDP Antep İl Eş Başkanı Musa Aydın ile merkez Şahinbey ve Şehitkamil ilçe başkanları, DBP Antep il başkanı ile 2 mahalle muhtarı ve 1 avukatın da bulunduğu toplam 33 kişi gözaltına alındı. 27 ayrı adrese eş zamanlı operasyon düzenlenirken operasyon düzenlenen mahallelere giriş-çıkışlar Özel Harekat Şube Müdürlüğü ekipleri tarafından kapatıldı. Bazı evlerin kapıları kırıldı. Gözaltına alınanlar sağlık kontrolünün ardından emniyete götürüldü.


KADIN GAZETECİLER PLATFORMU: SÖZÜMÜZÜ SÖYLEMEKTEN SAKINMAYACAĞIZ
MKGP Sözcüsü ve Jinnews editörü Ayşe Güney’in gözaltına alınmasına karşı yazılı açıklama yapan MGKP, “Hakikati yazan gazeteci kadınların mirasını devralan bizler, baskılara boyun eğmeyecek ve her mecrada sözümüzü söylemekten, kalemimizi kullanmaktan sakınmayacağız” dedi. 
Türkiye’de özgür basına yönelik baskılara her geçen gün bir yenisinin eklendiği belirtilen Platform açıklamasında, “Neredeyse her siyasi operasyonda gazeteciler hedef haline getirilerek gözaltına alınıyor. Gazetecilere dönük baskıların sonuncusu da bugün gerçekleşti. Platform sözcümüz Ayşe Güney sabah saatlerinde evine yapılan baskınla gözaltına alındı. Aynı zamanda kadın haber ajansı Jinnews editörü olan Ayşe Güney’in gözaltına alınmasıyla kadın gazetecilerin hedef haline geldiğine bir kez daha tanıklık ediyoruz. Gazetecilik dün suç olmadığı gibi bugün de suç değildir, yarın da suç olmayacaktır” ifadeleri kullanıldı.
Açıklamanın devamında şunlar kaydedildi: “Hakikati yazan gazeteci kadınların mirasını devralan bizler, baskılara boyun eğmeyecek ve her mecrada sözümüzü söylemekten, kalemimizi kullanmaktan sakınmayacağız. Erkek-devlet şiddetini teşhir ederken, bu sistematik ve politika haline gelmiş şiddete karşı mücadele eden kadınların sözünü duyurma ilkemizden de geri adım atmayacağız.
 Mezopotamya Kadın Gazeteciler Platformu olarak, gerçekleri yazma mücadelesini sürdüren gazetecilere yönelik gözaltıları ve baskıları kabul etmeyeceğimizi bir kez daha vurguluyor ve özgür basının susmayacağını belirtiyoruz. Baskı ve saldırı altında mesleğini yapmaya devam eden tüm özgür basın çalışanları ile dayanışacağımızın ve yanlarında olduğumuzun altını çiziyoruz. Gazetecilik suç değildir! Ayşe Güney bir an önce serbest bırakılmalıdır.” 

İlgili haberler
Gözaltına alınan TJA üyesi Sevil Rojbin Çetin darb...

DTK’ye yönelik soruşturma kapsamında dün Diyarbakır'da gözaltına alınan TJA üyesi Sevil Rojbin Çetin...

Rosa Kadın Derneği, TJA aktivistleri ve çok sayıda...

Diyarbakır’da Rosa Kadın Derneğine sabah saatlerinde polis baskını düzenlenirken dernek yönetici ve...

Ankara Kadın Platformu: Kadınları değil failleri s...

Rosa Kadın Derneği, TJA ve HDP üyelerine dönük gözaltı ve tutuklamalara tepki gösteren Ankara Kadın...