Kadınlar koruma talep ediyor, devlet reddediyor!
İlgezdi’den dikkat çekici rapor: ‘Şiddet artarken koruma talebi reddedilen kadın sayısı da arttı. 2012’de 6 bin 246 kadının koruma talebi reddedildi, 2018’de bu sayı yüzde 74 arttı’

CHP Genel Başkan Yardımcısı ve İstanbul Milletvekili Gamze Akkuş İlgezdi, kadınlar katledilirken devletin izlediğini belirterek, “2012- 2018 yılları arasında Cumhuriyet Başsavcılığı’nda şüpheli sıfatıyla işlem gören kişi sayısı 21 bin 601 olarak kayıtlara geçti. Şüphelilerin sadece yüzde 20’si hakkında dava açıldı. 8 senede savcıların eylemlerinde herhangi bir suç unsuru bulamadığı failler tarafından saatte 8 kadın şiddete uğradı. Buna karşılık koruma kararı talebi mahkemelerce reddedilen kadın sayısı yüzde 74 arttı. 2018’de 11 bine yakın kadının koruma kararı talebi ise reddedildi. Kısacası devlet izledi, kadınlar öldü, tacize uğradı, şiddet gördü” dedi. 

CHP Genel Başkan Yardımcısı Gamze Akkuş İlgezdi, aile içi şiddet ve kadına yönelik şiddet suçlarının önüne geçmek amacıyla 20 Mart 2012'de yürürlüğe giren 6284 sayılı Ailenin Korunması ve Kadına Karşı Şiddetin Önlenmesine Dair Kanun’un uygulanmadığını Adalet Bakanlığı verileri ile ortaya koydu.

‘YARIM MİLYONDAN FAZLA KORUMA KARARI’

CHP’li İlgezdi’nin hazırladığı kadın cinayetleri ve kadına yönelik erkek şiddetine dair bir raporda çarpıcı veriler ortaya kondu. İlgezdi 2012-2018 yılları arasında mahkemeler tarafından 510 bin 114 kadın hakkında koruma kararı verildiğini ifade ederek, “Şiddet gördüğü gerekçesiyle mahkemelerce koruma kararı verilen kadın sayısı son 8 senede yüzde 171 arttı. 2012 yılı içinde 31 bin 38 kadınla ilgili koruma kararı çıkarken 2018’e gelindiğinde bir yıl içinde koruma kararı alan kadın sayısı 83 bin 987 çıktı” dedi.

‘KORUMA TALEPLERİ REDDEDİLİYOR’

Şiddet artarken koruma talebi reddedilen kadın sayısı da arttı. 2012’de 6 bin 246 kadının koruma talebi reddedilirken 2018’de bu sayı yüzde 74’lük artışla 10 bin 889’a yükseldi.

‘10 KİŞİDEN 7’Sİ SALIVERİLDİ’

Gamze Akkuş İlgezdi, şiddet gören kadınların faillerinin savcılıklarca salıverildiğini belirterek, “Adalet Bakanlığı verilerine göre Savcılıklar 2012-2018 yılları arasında sanık olan 21.601 kişiden15.194’ü hakkında kovuşturmaya yer olmadığına karar verdi. Yani savcılıklarda kadına yönelik şiddet uyguladığı gerekçesiyle hakkında şüpheli olarak işlem yapılan her 10 kişiden 7’sinin eyleminde suç unsuruna rastlanmadı” dedi.

Rapor’da 2012 yılında kadına yönelik eylemi nedeniyle hakkında kovuşturma yapılmasına gerek görülmeyen 2.048 kişi olduğu; bu sayının 2018 yılında yüzde 58 aratarak 3.245’e yükseldiği ortaya kondu.

Genel Başkan Yardımcısı Gamze Akkuş İlgezdi, istatistiklerin, kanun yapıcılar ile kanunu uygulayanların taban tabana zıt hareket ettiğini gösterdiğini ifade ederek, “Kanunu uygulamakla yükümlü Cumhuriyet Başsavcılıklarınca kadına karşı şiddetin ‘görmezden gelindiğini’ gösteriyor. Kadınlar bir taraftan şiddetten sakınmaya çalışırken diğer taraftan da bürokrasi çarkının arasında ezilmemeye gayret ediyor. Çünkü kadına yönelik şiddet uyguladığı gerekçesiyle savcılığa şikayet edilen her 5 zanlıdan 3’ü hakkında kovuşturma yapmaya gerek görmeyen bir yargı sistemi var” dedi.

CHP Genel Başkan Yardımcısı İlgezdi savcılıkların suç unsuruna rastlamadığı gerekçesi ile haklarında işlem yapmadığı failler tarafından zarar gören kadınlara mahkemelerce koruma kararı verildiğine dikkat çekerek, “Sadece 2018 yılında şiddet gördüğü gerekçesiyle mahkemeye başvuran her 5 kadından 4’ü hakkında koruma kararı verilmiş. İşte bu ikircikli tutum, şiddeti meşrulaştırıyor. Çünkü kadının şiddet gördüğünü kabul eden ama faili cezalandırmaya gerek görmeyen bir sistem var” diye konuştu.

‘AYŞE TUBA ARSLAN’I UNUTMADIK’

Eskişehir'de eski kocasının satırlı saldırısında hayatını kaybeden Ayşe Tuba Arslan’ı hatırlatan Gamze Akkuş İlgezdi, “23 kere savcılığa gidip ‘beni koruyun’ demiş ve savcı onu her seferinde geri göndermişti” dedi


İlgili haberler
Kadınlar koruma kararına rağmen ölümle burun burun...

İstanbul ve Konya’da koruma taleplerine, şikayetlerine rağmen iki kadının ölümle burun buruna yaşayı...

Şikayetlerim dikkate alınsaydı Ceylan yaşıyor olur...

Rukiye Mat’ın anlattıkları toplum, yargı ve devlet eliyle bir kadının nasıl şiddet dolu bir evliliğe...

6284 kadınlara neler sağlıyor?

Ahmet Kural tarafından şiddete maruz bırakılan Sıla’nın da başvurduğu 6284 sayılı Şiddetin Önlenmesi...