Katledilmek istenen kadına ‘lastiğimiz patlak’ denilerek polis gönderilmedi
Yıllarca şiddetine maruz kaldığı erkeğe boşanma davası açan G.V.’nin hayati tehlikesi sürerken, karakoldaki polisler G.V.’ye ‘Biz onu uyardık. Korkma, taksiyle gel, bizim lastiğimiz patladı’ dedi.

Kadın yönelik şiddet her geçen gün daha artar ve vahşileşirken, şiddet faillerine ödül gibi cezalar veriliyor, kadınlar değil adeta şiddet failleri korunuyor. Kolluk kuvvetlerine ve adli mercilere başvuran kadınlar çözümsüzlükle karşılaşırken Kadınların yaşadıkları sorunları Avukat Elif Tirenç İpek Ulaş’ın müvekkili G.V.’nin de yaşadıkları adli mercilerin ve kolluk güçlerinin kadına yönelik şiddet karşısındaki sorumsuzluklarını ortaya koydu.

‘BOŞANMA DAVASIYLA BİRLİKTE HAYATİ TEHLİKESİ ARTTI’

Jinnewsten Şehriban Aslan’ın haberine göre Müvekkili G.V.’nin yıllarca şiddetin birçok boyutuna sistematik bir şekilde maruz bırakıldığını ve 12 Ocak’ta da boşanma davasını açtıklarını ifade eden Ulaş, “Davayı açarken 6284 Sayılı Yasa kapsamında davaya bakacak olan mahkemeden hem kadına hem de müşterek çocuklara yönelecek şiddeti önlemek maksadıyla koruma talep ettik. Çünkü dava ettiğimiz erkek her türden silahı taşıyan; evinde, arabasında bulunduran ve fiziksel ve psikolojik şiddeti sürekli uygulayan biriydi. Boşanma davası açılması ile birlikte G.V.’nin şiddete uğrama ve hatta yüzlerce diğer kadın gibi katledilme riski yüksekti” dedi.

Avukat Elif Tirenç İpek Ulaş| Fotoğraf: Jinnews

‘GÜNLERCE KARAR ÇIKMADI’

6284 Sayılı Yasa’da düzenlendiği üzere tedbir kararlarının ivedilikle alınması gerektiği belirtilmesine rağmen günlerdir kararın çıkmasını beklediklerine dikkat çeken Ulaş, şiddet failinin e-Devlet uygulamasından kendisine boşanma davası açıldığını öğrendiğini söyledi.

Ulaş sürece ilişkin şunları anlattı: “Müvekkil korunmak maksadıyla odaya kapanmış koruma kararının çıkmasını bekliyordu. Dava edilen erkek ise ‘Seni neyle öldürsem’ şeklindeki tehditlere başladı. İki günün sonunda karar hâlâ çıkmamış olduğundan mahkeme kalemini telefonla arayarak durumun aciliyetini bildirdim. Yoğunluk gerekçe gösterilerek, talebimiz kalem personelince hemen davaya bakacak hakimin önüne götürüldü. Bundan sonrasında ise bir saat içerisinde taleplerimizin tümünün reddedildiği tarafımıza bildirildi. Bildirimin yapıldığı gün ise cuma günüydü ve mesai saatinin bitimiydi.”

TEHLİKEDE OLDUĞUNU İSPAT ET
Hakim tarafından ‘Tehlikede olduğunu nereden bileyim, ispatla’ denildiğini aktaran Ulaş, “Mesainin başladığı ilk gün olan 17 Ocak günü hemen üst mahkemeye itirazımızı yapıp durumun vahametini anlattık. Buna rağmen 10 günden fazladır itirazımız sonuçlanmadı. Bizler koruma tedbir kararlarını bu şekilde çıkartmaya çalışırken, dava edilen erkek 19 Ocak’ta G.V.’ye saldırdı” dedi.
SALDIRIYA RAĞMEN SADECE 30 GÜN UZAKLAŞTIRMA VERİLDİ

Erkeğin saldırısında yaralanan G.V.’nin, telefonuna indirdiği ve saldırıya uğradığı o anda basabildiği KADES uygulaması ile kolluğun olay yerine gelmesi ile katledilmekten kurtulduğunu belirten Ulaş, “Kolluk adli sürecin başlaması ile darp raporu aldırmış ve sadece 30 günlük uzaklaştırma kararı vermiş ve onama için dosyayı ilk başvuruyu reddeden hakime geri gönderdi. Hakim, alelacele 30 gün süreli uzaklaştırma kararını onamış ve çocuklar hakkındaki yaklaşmama, iletişim araçlarıyla rahatsız etmeme, eşya tahsisi gibi taleplerimiz hala sonuçlanmayı beklemektedir” ifadelerini kullandı.

EKİP OTOSU GÖNDERİLMEDİ

İfade işlemlerinin ardından sadece birkaç saat tutulduktan sonra karakoldan serbest bırakılan erkeğin, telefonla çocuklara ulaşarak küfrettiğini, kadını ise öldürmekle tehdit ettiğini kaydeden Ulaş, failin hâlâ evin çevresinde dolaşmaya devam ettiğini dile getirdi. Ulaş, “Savcı talimatı üzerine kolluk tarafından aranan kadının çocukları alıp karakola gelmesi gerektiği bildirilmiş. Ancak G.V.’nin ‘Siz onu serbest bıraktınız ben evden çıkamam’ itirazına rağmen ekip otosu gönderilmemiş. Kolluk, ‘Merak etme biz onu uyardık. Sen korkma taksiyle gel, bizim lastiğimiz patladı’ diyerek G.V.’yi evden almamışlar. Tehdit ve hakaretlerine devam eden erkek ise evin çevresinde dolanmaya devam ederek, G.V.’nin durumu kolluğa aktarmasına rağmen kolluk ‘Şikâyetçi olamazsın zaten seni aramamış’ deyip işlem başlatılmamış” şeklinde konuştu.

TEDBİR KARARLARI İŞLEMİYOR, G.V. ŞANS ESERİ YAŞIYOR
 “Bir yanda üst mahkeme hakiminden itiraz sonucunu bekliyor, bir yandan gelişen şiddet durumuyla alakalı adli süreci yürütüyor ve bir yandan da tüm bunlara rağmen durdurulamayan erkeğin devam eden tehdit ve hakaretleri ile başa çıkmaya çalışıyoruz” ifadelerini kullanan Ulaş, şunları söyledi: “G.V., şiddetle mücadele etmek isterken yargısından, kolluğuna tüm birimleri ile etkisiz, bürokratik, işlemeyen tedbir kararları ile korunmaya çalışmak isteyen binlerce kadından sadece biri ve şans eseri yaşıyor. Yapabildiğimiz şey ihmali olan herkesi şikayet yoluna gitmek ki ilk başvurumuzu reddeden hakim hakkında şikayette bulunduk. Ancak bir yol daha var ki tüm bu ihmaller zinciri ile kadınların katledilmesinin yolunu açan hakim, savcı, kamu görevlisi ve dahil oldukları korumayan, cezasız bırakan ve hatta ödüllendiren sistemi deşifre etmek…”

Fotoğraf: Ekmek ve Gül 

İlgili haberler
Sibel Kaman tedbir kararı aldıktan dört gün sonra...

Sibel Kaman, tedbir kararı aldıktan 4 gün sonra eski eşi Sezgin Zilkaya tarafından vurularak öldürül...

Koruma ve tedbir yükümlülükleri uygulanmıyor!

Şiddet gören mülteci kadınların sığınma talebi “Şikayet yoksa sığınmaevi de yok” cevabıyla reddedild...

91 kadın örgütünden çağrı: Erkek şiddeti yeni deği...

Kadın Sığınakları ve Da(ya)nışma Merkezleri Kurultay Bileşenleri tarafından başlatılan ve 91 kadın ö...

Koruma kararı vermeyen karakol: Devlet her kadının...

Emniyet’in, koruma kararlarının keyfi olarak uygulanmadığı haberlerini yalanladığı gün Adana’dan bir...

Koruma kararını kaldırtıp, yine eşinin kapısına da...

Eşi M.A.’nın şiddet, tehdit ve hakaretlerine maruz kalan S.A., M.A. hakkında koruma kararı aldırırke...

Kadınlar koruma kararına rağmen ölümle burun burun...

İstanbul ve Konya’da koruma taleplerine, şikayetlerine rağmen iki kadının ölümle burun buruna yaşayı...