Kocaelili kadınlar: İstanbul Sözleşmesi'nden vazgeçmiyoruz
Kocaelili kadınlar, Danıştay’ın İstanbul Sözleşmesi kararını protesto etti, "Sözleşmeden de eşit, özgür, şiddetsiz bir yaşam talebimizden de vazgeçmiyoruz" dedi.

Kocaeli Kadın Platformu ve Kocaeli İstanbul Sözleşmesi İnisiyatifi üyeleri, Danıştay’ın İstanbul Sözleşmesi kararını basın açıklamasıyla protesto etti.

Belediye İş Hanı önünde düzenlenen eylemde açıklamayı okuyan İlke Bişkin, kararın ülkenin içinde bulunduğu atmosferi özetlediğini belirtti.

Bişkin, “Anayasa’nın ilgili maddeleri son derece açık olmasına karşın, bir uluslararası sözleşmeden Cumhurbaşkanı Kararnamesi ile imza çekilebilir demek, ülkedeki tek adam rejiminin keyfiliğine en üst mertebeden hukuki bir kılıf giydirmek, hukuku da böylelikle askıya almak demektir” dedi.

Yaşanan şiddete karşı haksız tahrik indirimleri ile ödül gibi cezalar verilirken “İstanbul Sözleşmesi’ne gerek yok, iç hukuk yeterli” demenin tam bir aymazlık olduğunu söyleyen Bişkin, şöyle devam etti:

"İstanbul Sözleşmesi devlete şiddeti ve eşitsizlikleri önlemek için yükümlülükler veren, koruma ve önleme mekanizmalarını zorunlu kılan bir uluslararası sözleşmedir. Bu sözleşmenin koruyucu şemsiyesi olmadan, kadın erkek eşitliğine inanmadığını ifade eden bir iktidarın uygulamalarına güvenilemeyeceği tecrübe ile sabittir.”

İstanbul Sözleşmesi’nin ardından Lanzarote Sözleşmesi’nin ve CEDAW’ın da sıraya konduğunu belirten Bişkin “Danıştay’ın bu kararı, aynı zamanda temel hakları güvence altına alan diğer uluslararası sözleşmelerin de bir gecede yok edilebileceğinin ilanı olmuştur. Danıştay kararı; İstanbul Sözleşmesi'nden vazgeçmeyen, sokakta, evde, okulda, işyerinde her yerde her biçimde mücadele eden, duruşma salonlarını dolduran, örgütlü ve inatçı mücadelenin karşısında yok hükmündedir!" dedi.

Bişkin, sözlerini şöyle sonlandırdı:

"Kocaeli’den kadınlar olarak yineliyoruz:

İstanbul Sözleşmesi'nden vazgeçmiyoruz, eşitlik ve şiddetsiz bir yaşam kurma mücadelemiz sürmektedir, sürecektir.

Herkesi, tek adam rejiminin keyfiliğini bir kere daha ortaya seren, kadınların, çocukların, LGBTİ’lerin yaşam hakkını hiçe sayan, demokratik bir ülke mücadelesine hukuki bir sopa niteliği taşıyan bu karara karşı çıkmaya, İstanbul Sözleşmesi’ne sahip çıkmaya çağırıyoruz.

İstanbul Sözleşmesi'nden de demokratik bir ülke mücadelesinden de eşit, özgür, şiddetsiz bir yaşam talebimizden de vazgeçmiyoruz.”

Fotoğraf: Ekmek ve Gül 

İlgili haberler
Kadınlar Danıştay'ın İstanbul Sözleşmesi kararına...

Danıştay 10. Dairesi, İstanbul Sözleşmesi'ni fesheden Cumhurbaşkanı Kararının iptal istemini reddetm...

Danıştay'ın İstanbul Sözleşmesi kararı | Av. Eylem...

Danıştay'ın kararını ve sonrasında sürecin nasıl ilerleyeceğini Kayseri Barosu Kadın Hakları Komisyo...

Danıştayda savunma yapan avukatlar: Tüm toplumun h...

Danıştay duruşmalarında savunma yapan kadın avukatlar, sözleşmeden çekilme yetkisinin ‘tek adam keyf...