Leyla’nın öldürülmeden önce istismara uğradığı ortaya çıktı
2018 yılında öldürülen 4 yaşındaki Leyla Aydemir’in öldürülmeden önce istismara maruz bırakıldığı ortaya çıktı. Aydemir’in ölümünün ardından hazırlanan bilirkişi raporunda istismara rastlanmamıştı.

Ağrı’nın Bezirhane (Bezirgane) köyünde, 15 Haziran 2018 tarihinde kaybolan ve 18 gün sonra cenazesine ulaşılan 4 yaşındaki Leyla Aydemir’i “kasten öldürmek” suçlamasıyla müebbet hapis cezası alan amcası Yusuf Aydemir’e Erzurum Bölge Adliye Mahkemesi 1’inci Ceza Dairesi, hakkında üzerine atılı suçlardan ayrı ayrı beraatına karar verirken, diğer sanıklar hakkında verilen beraat kararlarını bozmuştu.

ADLİ TIP RAPORUNDA

MA’nın haberine göre Leyla Aydemir’in ölümünün ardından hazırlanan bilirkişi raporunda, otopside cilt bütünlüğünün korunduğu, kafa, göğüs ve batın boşluğunda kanama, iç organ ve büyük damar yaralanmasının tanımlanmadığı ifade edilmiş, cesedin iskelet sisteminin sağlam bulunduğu ancak çürüme nedeniyle yumuşak dokularda ayrıntılı travmatik değişim analizi yapılmadığı, istismara ve farklı bir DNA’ya yönelik herhangi bir bulguya rastlanmadığı belirtilmişti.

Ancak bugün ortaya çıkan Adli Tıp Raporu’nda “Anal ve genital bölge muayenesinde hymen açıklığının bir cm olduğu, duhule müsait olmadığı, hemen üzerinde belirgin yırtık ya da çentik gözlenmediği, posterior forşette (genital bölgede) zorlama izi olabilecek kırmızı renkli lezyonlar olduğu görüldü” ibaresi yer aldı.

‘CİNSEL İSTİSMARI GÖZLER ÖNÜNE SERİYOR’

Saadet Öğretmen Çocuk İstismarıyla Mücadele Derneği (UCİM) Genel Başkan Danışmanı Avukat Ayşegül Aydoğan yaptığı açıklamada, “Ağrı’da katledilen Leyla kızımızın davası için UCİM avukatları olarak el birliğiyle çalışıyoruz ve bugün şok edici bir evraka ulaştık. 2018 tarihli Adli Tıp raporunda geçen bir ibare neticesinde Leyla kızımızın üzülerek cinsel istismara maruz kaldığını açık bir şekilde söyleyebiliyoruz. Dosyadaki Adli Tıp raporunda açıkça diyor ki ‘posterior forşette zorlama izi olabilecek kırmızı renkli lezyonlar olduğu’, genital bölge muayenesinde yani açık bir şekilde Leyla’nın cinsel istimara uğradığını gözler önüne sermekte. Bu evrakı detaylı bir şekilde incelerken fark ettik” diye konuştu.

‘DAVANIN BAŞKA YERDE GÖRÜLMESİ GEREKİYOR’

UCİM üyeleri, Leyla Aydemir’in katledilmesine ilişkin davanın Ağrı’dan alınarak farklı bir yerde görülmesi için Cumhurbaşkanlığı İletişim Merkezi’ne (CİMER) başvuruda bulundu. 54 CİMER başvurusu da dosyada yer alırken, dava Ağrı 1’inci Ağır Ceza Mahkemesinde yeniden görülecek.

UCİM Başkanı Saadet Özkan da Twitter hesabı üzerinden yaptığı açıklamada, “Acilen bu davanın gerekli mertebelerle daha güvenli bir yere nakledilmesini ve bu davanın kapatılmasını istemiyoruz. Leyla’ya bugün yapılanların bedelinin ödenmesi gerekiyor. Çocuk sadece aç bırakılmadı. İstismara uğradı ve istismarcılar şu anda aramızda. Biz bu mücadeleyi sonuna kadar devam ettireceğiz” dedi.

NE OLMUŞTU?
Leyla’nın 15 Haziran 2018 tarihinde kaybolmasının ve cansız bedeninin 18 gün sonra bulunmasının ardından Leyla’nın babası Nihat Aydemir’in amcasının oğlu Mehmet Ali Aydemir, “kasten öldürme” suçundan tutuklandı.
Olaydan yaklaşık bir yıl sonra hazırlanan iddianame, Ağrı 1’inci Ağır Ceza Mahkemesi tarafından kabul edildi. İddianamede, Mehmet Ali Aydemir ile Leyla’nın amcaları Musa Aydemir (29) ve Yusuf Aydemir (43), Besim Dursun (48) ve eşi Hatun Dursun (56), Ayşe Artam (38) ve eşi Yıldırım Artam (41) hakkında “çocuğa ya da beden veya ruh bakımından kendisini savunamayacak durumda bulunan kişiye karşı kasten öldürme” suçundan ağırlaştırılmış müebbet, “iştirak halinde kişiyi hürriyetinden yoksun kılma” suçundan da 14’er yıla kadar hapis cezası istendi.
BABA ŞİKAYETÇİ OLMADI, ANNE OLDU
Davanın 20 Eylül 2019 günü görülen ilk duruşmasında baba Nihat Aydemir, sanıklardan şikayetçi olmadı. Anne Şükran Aydemir ise şikayetçi oldu.
YUSUF AYDEMİR TUTUKLANDI
Duruşma sonunda mahkeme heyeti, amca Yusuf Aydemir’in suçu işlediğine yönelik somut deliller bulunduğu ve dinlenilmeyen tanıklar üzerinde baskı kurma ihtimali bulunduğu gerekçesiyle tutuklanmasına karar verdi.
MEHMET ALİ AYDEMİR ARA KARARLA TAHLİYE EDİLDİ
Mahkeme heyeti, 19 Aralık 2019 günü dosya üzerinden yaptığı tutukluluk değerlendirmesinde, Mehmet Ali Aydemir’i “mevcut delil durumu ile tutuklulukta geçen süre ve dosyanın geldiği aşamayı” dikkate alarak, adli kontrol şartıyla serbest bıraktı.
Saadet Öğretmen Çocuk İstismarı ile Mücadele Derneği, Ağrı’da kaybolduktan 18 gün sonra ölü bulunan 4 yaşındaki Leyla Aydemir’in davasının başka bir şehirde görülmesi için dilekçe verdi.

Fotoğra: MA

İlgili haberler
‘Leyla Aydemir’in dosyası başından beri geniş kaps...

Bezirhane köyünde ortadan kaybolan daha sonra cenazesine ulaşılan Leyla Aydemir’in dosyasında tutukl...

Leyla Aydemir'in annesi mahkeme başkanına seslendi...

Kaybolduktan 18 gün sonra ölü olarak bulunan 4 yaşındaki Leyla Aydemir'in annesi, 7 sanığın yargılan...

Leyla Aydemir davasında tek tutuklu sanık kaldı

Ağrı’da 18 gün arandıktan sonra cansız bedeni bulunan 4 yaşındaki Leyla’nın davasında 17 ay sonra ta...