Pas South’ta işten atılan işçiler direnişlerinin 6. Gününde: Sadece hakkımızı istedik, kazanacağız
Kötü çalışma koşulları ve düşük ücrete karşı Petrol -İş’te örgütlenen ve işten atılan 15 Pas South işçisinin direnişi 6. gününde. Yüzde 90’ı kadın olan fabrikada işten atılan işçilerle konuştuk.

Çerkezköy Organize Sanayi Bölgesinde B/S/H, Arçelik gibi beyaz eşya tekellerine üretim yapan Pas South fabrikasından 19 işçi işten çıkarıldı. 200 civarı işçinin çalıştığı ve yüzde 90’ının kadın işçi olduğu fabrikada, işçilerin sendikaya üye olması ve 4 gün içerisinde yeterli sayıya ulaşmasının ardından işveren "Küçülmeye gidiyoruz" bahanesiyle 16 işten atarken, dışarıdaki isçilere destek veren 3 işçiyi de "yüz kızartıcı suç" işledikleri bahanesiyle işten attı.

İşçiler yaşadıklarını sosyal medya hesapları üzerinden de paylaştı:

 

MASRAF OLMASIN DİYE İŞÇİLERİ KARANLIKTA ÇALIŞTIRMIŞLAR

İşten atılan işçiler fabrika önünde direnişe geçti. Direnişlerinin 6. gününde Ekmek ve Gül'e konuşan işçiler, “Bu fabrika 20 yılı aşkındır burada üretim yapıyor. Her sene B/S/H'ta, Arçelik’te üretim azaldıkça zorunlu olarak izle çıkarıldık. Bu izne çıkarılırken de bize zorla imza attırılarak çalışmadığımız süre için fabrikaya borçluymuşuz gibi gösterildi. İşler artınca zorla mesaiye bırakıldık ve sözde borçlu olduğumuz için mesai ücretlerimizi alamadık. İçeride hâlâ 300 saate yakın borçlu arkadaşımız var. Sendikadan önce masraf olmasın diye acil çıkışların, mola istasyonlarının ışıklarını kapatıp işçiyi karanlıkta bırakan yönetim, bizler düşük ücret, kötü koşullar ve yoğun baskıya karşı sendikada örgütlenmeye başlayınca 1 maaş ikramiye dağıttı. 6 senedir zam yapılmayan yerde ‘Biz zaten size zam yapacaktık, bakın sendika kötüdür sizi ortada bırakır’ diye toplantılar düzenledi” dedi.

Yönetimin 15 işçiyi işten çıkarıp, işten çıkarılan işçilerin o gün içerideki işçilerle temas kurmaması için fabrikanın çitlerini yükselttiklerini söyleyen işçiler sözlerine şöyle devam etti: “Bizi küçülme bahanesi ile işten atan işveren aynı gün 20 kişiye iş başı verdi. Bu nasıl bir küçülmedir ki fabrikanın çalışan sayısı daha azken küçülme bahanesiyle sendikalı işçilerin işine son verildiği zaman işçi sayısı artıyor. Çok açık ki bizim birliğimizden korkuyorlar. Korkmaya da devam etsinler bu baskılar bizi yıldıramayacak. İnsanca koşullarda çalışana kadar en temel hakkımız olan sendikalaşma hakkımız tanınan kadar biz buradayız.”

Petrol-İş işyeri Baş Temsilcisi İlhan Kaya da “Burada bu fabrikaya yıllarını vermiş arkadaşlarımızın haklarını yedirmeyeceğiz, Bizlerin arasına ne kadar duvar örerlerse örsünler bizi susturamazlar. Kararlıyız, biz kazanacağız” dedi.

Fotoğraf: Pas South işçileri Twitter hesabı

İlgili haberler
Kadın dostu postunda emekçi kadın düşmanlığının şa...

Farplas Yönetim Kurulu Başkanı Ahu Büyükkuşoğlu Serter ‘kadının iş dünyasında güçlenmesine destek ve...

Patronu ‘Yılın Meleği’ seçilen Farplas kadınlar iç...

Direnişteki kadın işçilerle, hangi insanlık dışı çalışma koşullarına karşı direnişe geçtiklerini, ha...

PAS South işçisi kadınlar: İçeridekiler baskılarda...

PAS South’ta çalışan ve sendikalaştıkları için işten atılan kadın işçiler Ekmek ve Gül’e çalışma koş...