Seyhan Belediyesi, 14 okulda öğrencilere ücretsiz yemek verecek
‘Okullarda 1 Öğün Ücretsiz, Sağlıklı Yemek’ kampanyasına Seyhan Belediyesi de katıldı. Belediye 14 okulda öğrencilerin kahvaltı öğününü karşılayacak.

Ekmek ve Gül’ün başlattığı kampanya ile geniş kesimler tarafından sahiplenilen “Okullarda 1 Öğün Ücretsiz ve Sağlıklı Yemek” talebine Adana’da Seyhan Belediyesi’nde de karşılık buldu. Seyhan Belediyesi, belirlenen 14 okulda öğrencilerin kahvaltı öğününü karşılayacak.

Çeşitli illerde mayıs ayından beri imza kampanyası ve aydınlatma çalışması yapan Ekmek ve Gül’ün "Okullarda 1 Öğün Ücretsiz ve Sağlıklı Yemek Her Çocuğun Hakkı" talebi yaygınlaşmaya devam ediyor. Tane ile alışverişin yapıldığı evlerde beslenme çantalarının dolmadığı, kantin fiyatlarındaki fahiş fiyatlarla öğrencilerin beslenemediği tablo karşısında Ekmek ve Gül’ün Adana dahil bir çok ilde gündem yaptığı meseleye kayıtsız kalmayan çeşitli illerdeki belediyelere Seyhan Belediyesi de eklendi.

Öne çıkan talep bu hakkın yasalaşması olsa da teklifler AKP ve MHP oyları ile reddedildi. Ancak kampanya birçok ilde devam ederken özellikle kadınların sahiplendiği talep İzmir Büyükşehir Belediyesi, İzmit, Çankaya belediyelerinde karşılık buldu. Seyhan Belediyesi de dahil belediyelerin uygulamaları tüm öğrencileri kapsama konusunda yetersiz. Yemek verilen öğrenciler “İhtiyaç sahibi öğrenciler” olarak diğer öğrencilerden ayrıştırılıyor ve ücretsiz yemek hakkı sınırlı sayıda okulda sınırlı sayıda öğrenciye sağlanıyor. Türkiye İşçi Partisi İstanbul Milletvekili Sera Kadıgil, CHP Tekirdağ Milletvekili Candan Yüceer, HDP İzmir Milletvekili Serpil Kemalbay Pekgözegü, HDP Grup Başkanvekilleri Meral Danış Beştaş ve Saruhan Oluç, “Okullarda ücretsiz ve sağlıklı yemek” sağlanması için TBMM Başkanlığı’na kanun teklifleri sundu.

‘YOKSULLUK NEDENİYLE OKULA AÇ GİDEN HİÇBİR ÇOCUĞUN KALMAMASI İÇİN’

TBMM Genel Kurulu’nda “Okullarda bir öğün ücretsiz, sağlıklı yemek” için verilen önergelerin reddedilmesi üzerine eşi Selvi Kılıçdaroğlu ile sosyal medya hesabından bir video paylaşan CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, iktidara gelir gelmez okullarda çocuklara bir öğün ücretsiz yemek uygulamasını hayata geçirme vaadinde bulunmuştu. Bu açıklama üzerine konuyu gündemine alan Seyhan Belediyesi Sosyal Yardım İşleri Müdürlüğü, ilçe sınırları içerisinde bulunan 14 ilköğretim okulunda hafta içi her gün ücretsiz bir öğün yemek vermeye başladı. Belediye’nin paylaştığı bilgiye göre dün itibariyle altı okulda başlayan uygulama kapsamında okul idarelerinin bildirdiği öğrenci sayısı oranında içerisinde ekmek, reçel, tereyağı, bal, fındık ezmesi, zeytin, meyve, süt gibi kahvaltılık ürünler bulunan beslenme çantaları okul idarelerine teslim edilmeye başlandı. Eğitim-öğretimin olduğu her gün uygulama düzenli olarak yapılacak. Seyhan Belediye Başkanı Akif Kemal Akay, gıda mühendislerinin kontrolünde hijyenik koşullarda, sağlıklı yemeklerin pişirildiği Selman-ı Pak Kültür Merkezi aşevinde paketleme çalışmaları yapan Mavi Ekiplere eşlik etti. Akay, “Yoksulluk nedeniyle okula aç giden hiçbir çocuğun kalmaması hedefi doğrultusunda Genel Başkanımızın vaadini Seyhan’da gerçekleştirmenin mutluluğunu yaşıyoruz” dedi.

Biri gezici 13 Bilgi Evi’ne devam eden öğrencilerin çay, kahve, atıştırmalıklarının yanı sıra öğle yemeğini de Seyhan Belediyesi olarak karşıladıklarını dile getiren Akay, “Ekonomik sıkıntıların yoğun olduğu bu dönemlerde ihtiyaç sahibi insanlarımızın aç kalmasını önlemek için sosyal belediyecilik hizmetlerimizi yoğunlaştırdık. Aşevlerimiz aracılığıyla cenaze sahiplerine en sıkıntılı günleri olan defin gününde yemek desteği veriyoruz. Havaların soğumasıyla birlikte sabah çorbası ikramına yeniden başlıyoruz. İhtiyaç Bankamız aracılığıyla hayırseverlerimizin bağışlarını da gerçek ihtiyaç sahiplerine ulaştırıyoruz. Üniversitelerde öğrenim gören öğrencilerimize akşam yemeği ikram ederek destek oluyoruz. Hedefimiz Seyhan’da hiç kimsenin aç kalmaması. Başta çocuklar olmak üzere hiç kimsenin yatağa aç girmemesi için çalışıyoruz” dedi.

Ekonomik sorunlar nedeniyle okula aç gitmek zorunda kalan ilköğretim öğrencilerinin kahvaltı öğününü karşılayarak Sosyal belediyecilik hizmetlerinin kapsamını genişlettiklerini kaydeden Akay, “Çocuklarımız, gençlerimiz bizim hem bugünümüz hem de yarınımız. Onlar için ne yapsak az. Yaptığımız sadece onların iyi bir eğitim alıp geleceğe en iyi şekilde hazırlanmaları konusunda üzerimize düşen görevi yerine getirmek” diye konuştu.

Fotoğraf: Seyhan Belediyesi

İlgili haberler
Dersim Belediyesi ‘bir öğün ücretsiz, sağlıklı yem...

Dersim Belediyesinin Meclis toplantısında ‘1 Öğün ücretsiz, sağlıklı yemek’ kampanyasını anlatan Yen...

Çankaya Belediyesinin 'okullarda ücretsiz öğle yem...

Çankaya Belediyesinin okullara ücretsiz öğle yemeği dağıtma uygulamasını Tuzluçayır Kadınları Dayanı...

Çocuklara 1 öğün yemeği çok gören Gebze Belediye B...

Gebze Belediye Meclisinde, ‘Okullarda 1 öğün sağlıklı, ücretsiz yemek’ verilsin teklifini ‘Aç açıkta...