Soma’da eşlerini kaybeden kadınlar: Soma’nın hesabı sorulsaydı, Bartın faciası olmayacaktı
Cumhurbaşkanı’nın Bartın’da yaptığı açıklamalara tepki gösteren Soma katliamında eşlerini kaybeden kadınlar ‘Soma’nın hesabı sorulsaydı, bugün Bartın faciası olmayacaktı’ dedi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın Bartın’da yaptığı açıklamalara tepki gösteren Somalı aileler, “Soma’nın hesabı sorulsaydı, bugün Bartın faciası olmayacaktı” diyerek, acının satın alınamayacağını belirtti. Ailelerin sahipsiz bırakılmayacağı söylemine tepki gösteren aileler “301 kişinin arkasında durmayan devlet 41 kişinin arkasında mı duracak?” diye sordu.

Bartın’ın Amasra ilçesinde Türkiye Taşkömürü İşletmeleri Amasra Maden Ocağında meydana gelen patlamada 41 kişi yaşamını yitirdi. Patlama sonrası bölgeye giden AKP’li Cumhurbaşkanı Recep Tayip Erdoğan, burada incelemede bulunduktan sonra açıklama yaptı.

Erdoğan yaptığı açıklamada “Patlamanın sorumluları soruşturmayla ortaya çıkacak. Amasra en ileri maden teknolojilerine sahip. Biz kader planına inanmış insanlarız” dedi. Erdoğan devamında en küçük ihmalin bile ortaya çıkarılacağını, devlet olarak hayatını kaybeden madencilerin ailelerin yanında olacaklarını, 1 milyon 350 bin lira para yardımı yapacağını söyledi.

Erdoğan’ın bu açıklamaları Somalı aileler tarafından tepkiyle karşılandı. Erdoğan, 2014 yılında Manisa’nın Soma ilçesinde yaşanan maden faciasında yaşamını yitiren 301 işçinin ailesi için benzer sözler ifade etmiş, tepkiyle karşılanmıştı.

‘SOMA’DA CEZASIZLIK BARTIN’I GETİRDİ’

Soma maden faciasında eşi Mustafa Kaya’yı kaybeden Naciye Kaya da Soma’da sorumluların cezalandırılması için büyük bir mücadele verdiklerini dile getirdi. Soma faciasında sorumluların hepsinin cezasız bırakıldığını kaydeden Kaya, “Bartın’ın da cezasız bırakılacağından eminim. Onlara da hiçbir şey olmayacak. Bu katliam da 1 ay konuşulacak sonra unutulacak. Soma faciasının sorumlularını cezasız bırakarak, Bartın faciasının önünü açtılar. Eğer gerçekten sorumlulara gereken cezalar verilseydi bugün Bartın faciası olmayacaktı. Ama maalesef öyle olmadı. Yine 41 canımız gitti” diye belirtti.

‘ACI SATIN ALINMAZ’

Dünden beri çok kötü olduğunu söyleyen Kaya, Erdoğan’ın yaşamını yitiren madencilerin ailelerine yapacağı para yardımına da tepki gösterdi. Kaya, “Erdoğan iner inmez para açıklaması yaptı. Bu daha çok insanın içini acıtıyor. Parayla insanların acısını dindirmeye, satın almaya çalışıyorlar. Hiçbir para hiçbir acıyı dindirmemiştir. Trilyonlarda verseler o acı hiçbir zaman bitmez. Verdikleri para ile ailelerin susacaklarını mı sanıyorlar? Hayır, içimizdeki acı dinmiyor. Acılı ailelere para vereceğine faciaların yaşanmaması için önlem alsaydı, oraya harcama yapsaydı, bugün bunlar yaşanmazdı” ifadelerini kullandı.

‘YAŞADIKLARIMI HATIRLADIM’
Soma maden faciasında eşi Ali Kavas’ı kaybeden Gülten Kavas, “Erdoğan neyi araştıracak ki? Soma’da 301 kişi öldü. Onun arkasını araştırdı mı? Olayın üstünü kapattılar, gittiler. Bu da aynısı olacak. Yine 41 kişinin ocağı söndü. Onların da bizim gibi hayatı bitti. Televizyonda izlediğimde kendi acımıza döndüm. Bizim yaşadıklarımız gözümün önüne geldi. Babasız evlat büyütmek çok zor. Bartın’ı gördükçe yüreğim parçalandı. İçim bir kez daha yandı. Diyecek başka bir şey bulamıyorum. Ailelere sabır diliyorum” dedi.
‘İNSANLARI KANDIRMASINLAR’
Ailelerin sahipsiz bırakılmayacağı söylemine de tepki gösteren Kavas, “Bize de aynı şeyi söylediler. Bizzat benim evime gelip bana ‘seni ve çocuklarını yalnız bırakmayacağız’ dediler. Ama hiçbir şey yapmadılar. Devlet hiçbir imkan sağlamadı. 301 kişinin arkasında durmayan devlet 41 kişinin arkasında mı duracak? Milleti böyle yalanlarla kandırmasınlar, uyutmasınlar” diye konuştu.

Haber: MA

Soma'da yaşamını yitiren Mustafa Kaya’nın eşi Naciye Kaya, 11 Temmuz 2017'deki duruşma öncesi kortejin önünde yürüyor| Fotoğraf: DHA

İlgili haberler
Bartın’da maden ocağındaki patlamada 40 işçi yaşam...

Bartın’ın Amasra ilçesindeki maden ocağında meydana gelen patlamada 40 işçi hayatını kaybetti. 11 iş...

Somalı anne: Çocuklarımız huzur içinde yatmıyor

Soma’da oğlunu kaybeden Arzu Kılınç, mahkemedeki adaletsizliğe isyan ediyor: ‘Avrupa’ya kadar gideri...

Somalı anneler, Çanakkale’den haykırdı: Adaleti to...

Soma Katliamı davasından çıkan kararı protesto ederek Ankara'ya yürüyüş başlatan anneler, Çanakkale'...