Yıllardır ürettiklerini satarak 6 çocuğuna ve eşine bakıyor
Altmış yaşındaki Behice Çoğur, yıllardır 6 çocuğuna ve eşine kendi ürettiği ürünleri satarak bakıyor. Çoğur’un kadınlara bir de mesajı var: Kimseye mecbur olmak zorunda değilsiniz.

Behice Çoğur’a pazartesi günleri Dersim merkezde Belediye çarsısının giriş kapısının önünde kendi ürettiği gıdaları satarken rastlıyoruz. 60 yaşında ve 45 yıldır evli olan Çoğur’un 6 tane çocuğu var. Onun deyimiyle halkın ‘emekçi ablası’ Çoğur’un yıllardır bu işi yaparak geçimini tek başına sağlamaya çalıştığını öğreniyoruz.

‘20 YILDIR HİÇ BİR DESTEK ALMIYORUM’
Kendini bildi bileli bu işi yaptığını anlatan Çoğur, eşinin ne iş yaptığını sorduğumuzda ise, “Eşimin sağlık sorunları var o yüzden çalışamıyor. Babam beni sevdiğim kişiye vermedi şuan ki eşimle evlendirdiler. Kimseden bir beklentim olmadı, kendi emeğimle çocuklarımı büyüttüm şimdi torunlarım da var. Hayalim çocuklarımı büyütüp, evlendirip ev sahibi yapmaktı buna da şükür diyorum. Bugüne kadar eşimin sağlık sorunlarını kullanıp, eşim böyle destek istiyorum bu yüzden demedim. Daha önce devlet kurumlarına çok başvurdum ama eşimin üzerine kayıtlı arazi var köyde diye yardım yapmadılar. Arazide uzak gidip kullanabileceğin bir yerde değil 20 yıldır bu yüzden hiçbir destek alamıyorum devlet kurumlarından” diyor.


‘YER İSTEDİM AMA YAPMADILAR’
Yazın sebze satan Çoğur kışın ise ayran, salça, pekmez gibi ürünler satıyor, “Marçik’te köyde oturuyorum buraya gelmek için araba kiralıyorum 120 TL para veriyorum. Ürünler satılınca seviniyorum ama satılmayınca moralim çok bozuluyor. Sebze olduğu için yaz mevsiminde haftada 2 gün geliyorum. Belediyeden yer istemiştim yer yapacağını söylediler ama yapmadılar, Vali izin vermiyor dediler belki benden daha çok ihtiyacı olan vardır dedim. Zabıtalar açık yerde mal satıyorsun dediler ben de belediye başkanına gittim bana yer verin dedim. Kayyum varken de gittim rahatsızım kış mevsimi dışarıda satış yapamam yetimlerim var bakmak zorundayım dedim bana cevabı ‘öyleleri var ki kolu bacağı yok sana ne olmuş?’ dediler” karşılığını almış.

‘TEK KAYGIM ÖLDÜKTEN SONRA ÇOCUKLARIMA NE OLCAK’
Çoğur, aynı zamanda bel fıtığı olan çocuğunun bakımını da üstlenmiş durumda, “Kızımın bir de çocuğu var eşiyle birlikte bende kalıyor. Kızım yoksul, sağlık sorunu da olsa yanımda olduğu için seviniyorum. Bostanımı ekiyorum gece gündüz hamal gibi çalışıyorum. Bekâr oğlum var o da yardım ediyor. Çalışmayı seviyorum sağlıklı olduktan sonra her zaman çalışırım. Köyümden haftanın 1 günü araba tutarak geliyorum. Yaz kış bu betonun üzerinde ekmek paramı çıkarmak için bekliyorum. Kışın çatıdan buz sarkıyordu ben yinede bekliyordum. Tek kaygım öldükten sonra çocuklarıma ne olacak. Çok hayallerim vardı ama babamın verdiği kararın sonuçlarına katlanıyorum” diyerek yaşadığı süreci anlatıyor.

‘KADINLAR KENDİ AYAKLARININ ÜZERİNDE DURMALI’
Sabah erken kalkan Çoğur, günlük rutinini şöyle anlatıyor, “ Keçileri, inekleri sağıyorum kahvaltıyı hazırlıyorum. Saat 8 gibi buraya geliyorum. Ürünler çoğu zaman öğlen 12 gibi bitiyor, bitmeyince akşamüstü 4’e kadar bekliyorum. Kendi ayağımın üzerinde durmayı tercih ettim tüm kadınlara da tavsiyem böyle yapmaları çünkü aklınız ve vicdanınız rahat oluyor, kimseye mecbur olmak zorunda kalmıyorsunuz” tavsiyesinde bulunuyor.
İlgili haberler
DERSİM YENİGÜN KADIN DAYANIŞMA DERNEĞİ: Kadınlar b...

8 yıl önce kurulan Dersim Yenigün Kadın Dayanışma Derneği kadınlara dayanışma ve birliktelik çağrısı...

Dersim’de 3 aydır maaş alamayan işçiler:İş bıraktı...

Zara, LCW, Defacto gibi büyük firmalara üretim yapan Önsa Tekstilde 3 aydır maaşlarını alamayan işçi...

Zerrece ‘Keşke’si olmayan inatçı bir kadının hikay...

‘Başkasının dayattığı değil de kendi kararlarımı yaşadığım için pişman değilim. Ben kendi hayatımı y...