Zehirlenmek istenen işçi kadınlar Barutçu patronu hakkında suç duyurusunda bulundu
Barutçu Tekstil’de sendikalaştıkları için işten atılan ve direnişte olan işçilerin bulunduğu yere patronun amonyak dolu tankları ağzı açık şekilde bırakmasına karşı suç duyurusunda bulunuldu.

Barutçu Tekstil’de sendikalaştıkları için işten atılan Öz İplik-İş üyesi 9 kadın işçinin fabrika önünde başlattığı direniş sürerken patron, işçilerin beklediği alana amonyak dolu tankları ağzı açık şekilde bırakmıştı. İşçiler hastaneden aldıkları raporlarla bugün suç duyurusunda bulundu.

Barutçu Tekstil patronu, fabrika önünde 107 gündür direnen kadın işçilerin direnişini kırmak için işçilerin beklediği alana amonyak dolu tankları ağzı açık şekilde bıraktı. Havaya yayılan kötü kokudan etkilenen işçiler fabrika önüne gelen ambulanslarla çeşitli hastanelere kaldırıldı.

Olay yerine gelen AFAD’ın alanda yaptığı ölçümde normal sınırı yüzde 50 olması gereken değerlerin yüzde 79 çıktığı tespit edildi.

Yaşanan olay sonrası Demirtaş karakoluna giden işçiler, Barutçu Tekstil patronu Lütfü Barutçu hakkında suç duyurusunda bulundu.

‘AFAD EKİPLERİ GELİNCE KAMYONU ÇEKMEK İSTEDİLER’

107 gündür fabrika önünde direndiklerini söyleyen Emine Varol, “Bu süre içinde farklı şeylere maruz kaldık. Bizlere engel olmak için önümüze kamyon çekmeye çalıştılar bizden çok fazla rahatsız oluyorlar. En son fabrika önüne geldiğimizde ağır bir kokuya maruz kaldık. Kokunun giderlerden geldiğini düşündük ilk başta. Daha sonra sağa sola bakınca hemen yanı başımıza çekilen kamyonun kasasının içinde iki varil dolu kimyasalın olduğunu gördük. Etrafının da görünmesin diye kartonlarla kapatılmıştı. Daha sonra polis ve AFAD ekiplerini aradık. Onlar gelince patron hemen şoförleri göndererek aracı kaldırmaya çalıştı ama önüne geçerek buna engel olduk. Sonrasında farklı hastanelere götürdüler bizleri. Temiz hava almamızı söylediler. Adli rapor tutuldu ve bugünde karakola gelerek şikayetçi olduk” dedi.

‘BARUTÇU TEKSTİL PATRONU LÜTFÜ BARUTÇU’DAN ŞİKAYETÇİYİZ’

Kokunun başka fabrika ya da giderlerden geldiğini düşündüklerini söyleyen bir başka kadın işçi, “Koku ağırlaşınca gerçeği fark ettik. Herkeste mide bulantısı ve baş ağrısı olunca hastaneye gittik. Benim 4 yaşında kızım da vardı fabrika önünde. Önce kızımı çocuk hastanesine götürdüm orada hava verdiler ve adli rapor tutuldu. Çocuğumun gece ateşi yükselirse hemen hastaneye getirmemi söyledi doktor. Daha sonra ben hastaneye geçtim. Bugün suç duyurusunda bulunduk ve Barutçu Tekstil patronu Lütfü Barutçu’dan şikayetçiyiz” ifadelerini kullandı.

AMONYAK DEĞERLERİN ÜZERİNDE

Patronun kapının önündeki direnişi kırmak için her gün baskı ve mobbing uyguladığını vurgulayan Öz İplik-İş Avukatı Yusuf Muratoğlulları, “Son olarak da işçilerin yanı başına ağzı açık kimyasallar bırakıldığını gördük. Yetkililerimiz oraya gitmeseydi kim bilir bu kokuya daha ne kadar maruz kalacaktı işçiler. Burada hukuka aykırı bir durum var. 9 kadın işçi 2 sendika yöneticisi ambulanslarla hastaneye kaldırıldılar. Normal değerlerde sanırım amonyağın yüzde 50 sınırı var ama yapılan ölçümde yüzde 79 çıktı bu tutanaklarda var. Gerekli işlemleri yaptık” dedi.

Vicdansız bir olayla karşılaştıklarını belirten Öz İplik-İş Örgütlenme Uzmanı Serkan Açıcı, “Ülkeyi yönetenlere, sivil toplum örgütlerine şunu söylemek istiyorum biz bunu kısa sürede fark ettik. Fark etmeseydik ne olacaktı? Hayati bir tehlikeyle karşılaşacak mıydık? Sağlığımızdan mı olacaktık? Biz bunların araştırılmasını istiyoruz. Uzun süre buna maruz kalsaydık ne olacaktı. Yetkililerden ve Barutçu patronundan bunun cevabını bekliyorum” dedi.

Fotoğraf: Ekmek ve Gül

İlgili haberler
Barutçu Tekstil patronu direnişçi işçileri amonyak...

Barutçu Tekstil’de sendikalaştıkları için işten atılan Öz İplik-İş üyesi 9 kadın işçinin fabrika önü...

Barutçu Tekstil işçileri direnişlerinin 82’nci gün...

Ağır çalışma koşullarına karşı Özİplik-İş Sendikasında örgütlenen ve işten atılan Barutçu Tekstil iş...

Barutçu Tekstil'de işten çıkarılan kadın işçiler:...

Öz-İplik İş'e üye olan 4 kadın işçinin işten çıkarılması üzerine, Barutçu tekstilde işçiler fabrika...