İşverenin hafta tatilini yıllık izinden düşmesinin hükmü yoktur!
Hafta tatili yıllık izinden düşülemez. İşveren fiilen düşürse bile yasal olarak hükmü olmaz!

Okurumuzun Sorusu:
Özel bir firmada 3 yıldır asgari ücretli olarak çalışmaktayım. Çarşamba gününden itibaren 7 günlük yıllık iznimi kullanırsam haftalık izinle beraber kaç gün izin kullanma hakkım var? Haftalık izinlerimizi yıllık izin içinde göstermeye çalışıyorlar. Böyle bir hakları var mı? Aydınlatırsanız çok sevinirim.

Köşemizde daha evvel detayları işledik. Hafta tatilleri, ulusal bayram ve genel tatil günleri (resmi ve dini tatiller) ve işçinin raporlu olduğu günler yıllık izinden sayılmaz, düşülmez.

İş Yasası’nın 56. maddesi çok açık bir düzenleme içeriyor:

“Yıllık ücretli izin günlerinin hesabında izin süresine rastlayan ulusal bayram, hafta tatili ve genel tatil günleri izin süresinden sayılmaz.”

Bu kadar açık bir yasal kurala rağmen işveren işçinin hafta tatilini yıllık izinden düşüyorsa, kanuna aykırı bir işlemin yapmış olur. Bu işlemin ise hukuken hiçbir değeri, hükmü olmaz!

Önemli bir not düşelim. Yargıtay kararları gereği, iki gün tatil yapılan işyerlerinde bu tatilin bir günü idari izin, bir günü hafta tatili olarak kabul edilmektedir. Dolayısıyla 2 günlük tatilin 1 günü yıllık izinden düşülürken, 1 günü düşülmemektedir.

2 günün de yıllık izinden düşülmemesi için iş sözleşmesi, toplu iş sözleşmesi, işyeri yönetmeliği ya da uygulamasından kaynaklanan açık bir kural olması gerekmektedir.

Okurumuz Çarşamba gününden başlayarak yıllık izin kullanırsa şöyle bir tablo oluşur (Okurumuzun hafta tatilinin Pazar günü olduğunu varsaydık):

15 Mayıs Çarşamba: Yıllık İzin 1. Gün
16 Mayıs Perşembe: Yıllık İzin 2. Gün
17 Mayıs Cuma: Yıllık İzin 3. Gün
18 Mayıs Cumartesi: Yıllık İzin 4. Gün
19 Mayıs Pazar: Hafta tatili (aynı zamanda ulusal bayram/resmi tatil)
20 Mayıs Pazartesi: Yıllık İzin 5. Gün
21 Mayıs Salı: Yıllık İzin 6. Gün
22 Mayıs Çarşamba: Yıllık İzin 7. Gün
23 Mayıs Perşembe: İşbaşı

Eğer hafta tatili ile 19 Mayıs çakışmasaydı, örneğin 19 Mayıs pazartesi gününe denk gelseydi, bugünü de ayrıca yıllık izinden düşmeyecektik. Böylece okurumuz son perşembe günü de izinli olacak cuma günü işbaşı yapacaktı.

Peki işveren hafta tatilini yıllık izinden düşerek okurumuzu 22 Mayıs’ta işbaşı yaptırırsa ne olur. Bu durumda okurumuz 7 gün değil 6 gün izin kullanmış olur. İşverenin kayıtlarında 7 gün izin kullanılmış gibi gözükse de, hukuken kullanılan izin süresi 6 gün olur.

Okurumuz bu 1 günlük iznini daha sonra kullanmak isteyebileceği gibi, iş sözleşmesinin sona erdiği tarihte kullanmadığı bu 1 günlük izni ile kullanmadığı diğer izinlerinin ücretlerini talep edebilir. Mahkeme işverenin yasaya aykırı işlemine itibar etmeyecek, yasal kuralı uygulayacaktır!

İlgili haberler
İş sözleşmesi sona erdiğinde kullanılmayan yıllık...

Her gün bu köşede işçi kadınlar soracak, Ekmek ve Gül yanıtlayacak. Siz de sorularınızı gönderin, uz...

Kullandırılmayan yıllık izinler yanmaz

Hak edilen ancak kullanılmayan yıllık izinler, bir sonraki yıla devreder. Kullanılmayan yıllık izin...

Hafta tatili yıllık izinden düşülmez

Hafta tatili, resmi ve dini tatiller ile işçinin raporlu olduğu günler yıllık izinden düşülmez. 5 gü...