İşverenin ‘istifa et, hakkını verelim’ tuzağına dikkat!
İşveren işçiye “istifa dilekçesi ve tüm haklarını ödeyelim” diyorsa iyi düşünmekte yarar var! İşçi istifa ederse, tüm yasal haklarını riske atmış olur.

Okurumuzun Sorusu:
Merhaba. Ben 3 yıl 2 aydır özel bir firmada çalışmaktayım. Dün ilgili müdürle bir toplantımız oldu. “Seni çıkartalım, tüm haklarını vereceğiz, kıdem tazminatını, maaşını vereceğiz, işsizliğini alacaksın ama senden istifa dilekçesi imzalamanı isteyeceğim. Yani seni biz çıkarmışız gibi görüneceğiz ama anlaşmalı olacak” dedi. “Madem siz çıkartacaksınız niye imzalamalıyım” dediğimde “Türkiye’de her şey yazılı ilerliyor, biliyorsun” dedi. Ne yapmalıyım?

Köşemize benzer bir soru daha önce de gelmiş, şu yanıtı vermiştik: PATRON TUZAKLARINA DİKKAT! İSTİFA EDİP TAZMİNATI YAKMAYALIM

Daha önce de vurguladığımız üzere patronlar, işten çıkaracakları işçilerin yasal haklarını almasını engellemek için bu tür tuzaklara sıklıkla başvuruyor. Aslında işçiyi işten çıkaracak olan işveren. Ancak işveren işçiyi işten çıkarmak yerine, işçiden istifa dilekçesi alıp, kâğıt üzerinde işçi işten kendi isteğiyle ayrılmış gibi göstermeye çalışıyor. Böylece işçinin ihbar tazminatı, kıdem tazminatı ve işe iade davası açma hakkını ortadan kaldırmayı amaçlıyor.

Altını çizelim. İşveren okurumuzu işten çıkarmak istiyorsa, okurumuzun istifa dilekçesi vermesi gerekmiyor. Böyle bir kural ya da prosedür yok. “Türkiye’de her şey yazılı ilerliyor” gerekçesi gülünç. Böyle bir durumda yazılı belge vermesi gereken taraf işçi değil işveren!

İşçiyi yasal haklarını ödeyerek işten çıkaracak bir işverenin işçiden istifa dilekçesi almasının da hiçbir anlamı yok. Çünkü işveren işçiye yasal haklarını ödediğinde, SGK’ya işçiyi kendi işten çıkarmış gibi bildirimde bulunduğunda zaten bu istifa belgesinin hiçbir yasal anlamı ve hükmü kalmıyor. İşveren iş sözleşmesini sona erdiren tarafın kendi olduğunu kabul etmiş oluyor.

Dolayısıyla işçiye tüm haklarını zaten ödeyecek bir işverenin istifa dilekçesi talebinin iyi niyetli olduğuna inanmak çok güç.

Sonuç olarak okurumuz istifa dilekçesi verirse, işveren okurumuzu kıdem ve ihbar tazminatını ödemeden işten çıkarabilir. SGK’ya işten çıkış kodu da istifa olarak bildirilebilir ve okurumuz işsizlik ödeneğinden de mahrum kalabilir. Okurumuz işe iade davası açtığında da işveren okurumuzu işten çıkarmadığını, okurumuzun istifa ettiğini iddia edebilir.

Bu durumda okurumuzun yasal haklarını alabilmesi için mahkemede istifa dilekçesinin baskı altında alındığını, aslında iş sözleşmesini sona erdiren tarafın işveren olduğunu ispatlaması gerekir. Bu tür durumlarda işçiler lehine sonuçlanmış çok sayıda dava mevcut. Ancak aksi de mümkün. Bir başka deyişle istifa dilekçesi verdiği takdirde okurumuz tüm haklarını riske atmış olur.

Bu nedenlerle okurumuza istifa dilekçesi vermesini kesinlikle tavsiye etmiyoruz. Eğer işveren okurumuzu istifa dilekçesi vermediği için işten çıkarır ve haklarını ödemezse, okurumuz arabulucu ve ardından dava yoluyla işe iade isteyebileceği gibi tüm yasal haklarını da talep edebilir ve alabilir.

Eğer işveren istifa dilekçesi vermediği için okurumuza baskı yapar ya da mobbing uygularsa okurumuz haklı fesih yaparak işten ayrılabilir ve kıdem tazminatı başta olmak üzere tüm yasal haklarını yine önce arabulucu ardından da dava yoluyla isteyebilir.


İlgili haberler
Patron tuzaklarına dikkat! İstifa edip tazminatı y...

Patronlar, işten çıkaracakları işçinin kıdem tazminatı hakkını yakmak için “İstifa dilekçesi ver, ta...

Baskı altında alınan istifa geçersizdir

İşçiden baskı, tehdit, zor ya da vaat yoluyla; işçinin iradesi sakatlanarak alınan istifa dilekçesi...

İşveren istifa istese bile, biz vermeyelim!

İşçilerin kıdem tazminatı başta olmak üzere yasal haklarını yakmak isteyen işverenler işçiden istifa...