8 Mart’a doğru Şentepeli kadınlar bir arada
Ankara’da Yenimahalle’de bir araya gelen kadınlar ülkenin gündemini, çocuk istismarını ve 8 Mart’ı konuştu.

8 Mart öncesinde kadınlar her fırsatı değerlendirerek yan yana geliyorlar. Bazen bir toplantı salonunda, bazen bir film gösteriminde, bazen bir şenlikte, bazen de evlerde buluşuyorlar. Ankara’nın Yenimahalle ilçesi Şentepe Mahallesi’nde de kadınların buluşma adresi, mahalledeki kadınlardan birinin eviydi. 15 kadın yan yana geldi bu evde. Toplanan kadınların çoğu birbirini tanıyordu. Ancak burada yeni tanışanlar da vardı.
Bir araya gelen kadınların yaş ortalaması ellinin üstündeydi. Çoğu torun sahibi olmuş, artık onların telaşına düşmüş. Yaşları hakkında konuşurken espri yapabilecek ve dalga geçebilecek kadar da kendileriyle barışıklardı. Ancak bu yaşam dolu halleri memleketten ve çocuklarının, torunlarının geleceğine ilişkin konuştukça yerini karamsarlığa bırakıyordu.

Günlük işler, hal hatır, sağlık durumları bir yanda dururken kadınların gündeminde 8 Mart, kadınların ve çocukların durumu ve tabii birlikte neler yapabilecekleri vardı. En çok konuşulan konulardan biri sıkça gündemde olan çocuk istismarı ve iktidarın çocuk istismarıyla ilgili yapmak istediği kanuni düzenlemelerdi. Çocuk istismarı konuşulurken öfkeli ve tepkiliydi kadınlar. Çocukların yaşadıklarını, haberlerde izledikleri örnekleri, Bakanların ve çeşitli düzeydeki yöneticilerin çocuk istismarları ile ilgili yaptıkları açıklamaları hatırlarken ve birbirlerine anlatırken kızgınlardı. Kimi zaman kızgınlıktan ses tonlarını kontrol edemediler. Öfkeleri hem istismarcılara hem de istismarın önüne geçecek önlemleri almayan ve bunun yanında istismarı teşvik edecek açıklamalar yapanlaraydı.

‘ÜÇ GÜNDE YASA YAPMAKLA ÖVÜNÜLMEZ’
Hükümetin çocuk istismarı ile ilgili çıkartmak istediği yasa hazırlığı da konuşuldu. Aslında kadınların yasa hazırlığı ilgili detaylı bilgileri olmadığı sohbet sırasında ortaya çıktı. Konuyla ilgili bilgi paylaşımı yapıldıktan sonra yorumlarını paylaşan kadınlar, Adalet Bakanı’nın “Altı ayda hazırlanacak yasayı çok yoğun çalışıp birkaç günde bitirdik” diyerek çalışmalarını övmesine tepki gösterdi. Çocuk istismarının yaygınlığından, bu zamana kadar uygulanan ceza indirimlerinden, çocuklar aleyhine yapılan yasal düzenlemelerden sorumlu bir bakanlık temsilcisinin, üç günde yasa hazırlamakla övünemeyeceğini söylediler. Üç günde yasa hazırlamanın olsa olsa utanılacak bir durum olduğunu ifade eden kadınlar, bu durumun bile çocuklar için ne kadar özensiz olduklarını ortaya koyduğunu söylediler.

‘HASSASİYETLER İSTİSMAR EDİLİYOR’
Kadınlar, “kimyasal hadım” ile ilgili de değerlendirmelerde bulundu. Ortaklaştıkları nokta, “Öncelikle beyinlerin hadım edilmesi, beyinlerin düzelmesi gerekir” fikri oldu. Konu ilk açıldığında ilk tepki olarak “Bunu yapanları kulaklarından asacaksın”, “Tabi cezalarını çekmeliler” diyen kadınlar da vardı, ancak konuşmalar ilerledikçe hadımla ilgili düzenleme yapılmasının yanlış olacağı görüşünde birleştiler.
Kadınlar AKP’nin çocuklarla ilgili hassasiyeti istismar ederek, uzun zamandan beri düzenlemek istediği hadım ve idam gibi konuları gündeme getirmesini de eleştirdiler. Hem hadım hem de idam konusunda kadınların vurguladıkları noktalardan biri de, böyle bir düzenleme gelirse bunun asıl suçlulara uygulanmayacağı düşüncesi idi. Kadınlar, nerede bir hakkını arayan varsa bu cezaların onlara verilmeye çalışılacağını, asıl suçluların da yine affedileceğini ve cezasız kalacaklarını söylediler.

8 Mart’ta Ankara’da ve Batıkent’te düzenlenecek etkinliklere de birlikte katılma kararına varan kadınlar, organizasyon için hazırlıklarını yaptılar.

İlgili haberler
Bu 8 Mart, başka 8 Martlara benzemiyor

Bu 8 Mart başka... Emekçi Kadınlar Günü değil de “Emekçi Kadınların Fedakarlık Günü”ne dönüştürülmek...

Gece vardiyasında 8 Mart sohbeti

Bu sohbette şunu gördüm ki çoğu kadının 8 Mart’tan haberi yok ya da ilgisini çekmiyor, bilmenin haya...

İstanbul’da kadınlar 8 Mart mitinginde buluştu

“Savaşa, OHAL’e, cinsiyetçiliğe karşı emeğimiz, kimliğimiz ve özgürlüğümüz için direniyoruz” sloganı...