9 aylık hamile Zara Koç 10 gündür gözaltında
Hamileliğinin son haftalarında olan bir kadının kapalı sınırlı bir alanda ve stresli bir ortamda bulunması anne ve bebeğin sağlığı açısından risktir!

İzmir’de 10 gün önce yapılan ev baskınında gözaltına alınan 9 aylık hamile Zara Koç’un her an doğum yapma riski bulunuyor. Türkiye İnsan Hakları Vakfı (TİHV) İzmir Temsilciliği valiliğe gözaltı işlemlerinin bitmesi için başvuruda bulundu.
Yapılan başvuruda, hamileliğin 36’ncı haftasından annenin haftalık kontrollerinin yapılması gerektiği vurgulanarak doğum riskine dikkat çekildi: “Bu ayda bebek doğum kanalına girmeye başlar, doğum sancıları ve doğum her an başlayabilir. Yine hamileliğin son aylarında annenin karnının fazlasıyla büyümesi, yürümede ve hareket etmekte zorlanma, nefes almakta zorlanma, rahat uyuyamama gibi şikayetlerine neden olabilir. Ağrılar ve karında kasılmalar yaşanabilir. Bulunduğu ortamın hijyeni, yeterli temiz taze hava, gün ışığı, ilerlemiş gebelik koşullarına uygun ergonomik, fiziksel rahatlık koşulları kritik önemdedir”

‘GÖZALTI SÜRESİ SAĞLIKLARINI TEHDİT EDİYOR’
Gözaltı işleminde anne ve bebeğin sağlığını risk altında olduğu belirtilen dilekçede, "Hamileliğinin son haftalarında olan bir kadının kapalı sınırlı bir alanda ve stresli bir ortamda bulunmasının anne ve bebeğin sağlığı açısından riskli olacağı ve her ikisini de fiziksel ve ruhsal olarak sıkıntıya sokacağı bilinmektedir. Kişinin gebeliğinin oldukça ileri bir aşamasında, anne ve bebeğinin yaşam ve sağlık hakkını ciddi bir şekilde tehdit eden gözaltı koşullarında uzun süreli tutulması Türkiye’nin de altına imza attığı Birleşmiş Milletler İşkence ve Diğer Zalimane, Gayriinsani veya Küçültücü Muamele veya Cezaya Karşı Sözleşme ilkelerine aykırı bir durumdur" denildi.


HDP’DEN LEYLA BİRLİK BEKİR BOZDAĞ'A SORDU
HDP Şırnak Milletvekili Leyla Birlik’te Zehra Koç'un durumunu mecliste gündeme getirdi. Bakan Bekir Bozdağ'a şu soruları sordu:
* 9 aylık hamile olan Zara Koç’un 9 gündür gözaltında olduğundan haberdar mısınız?
* 9 aylık hamile olan Zara Koç’un gözaltına alınmasının ve 9 gündür TEM Şube’de tutulmasının gerekçesi nedir?
* 9 aylık hamile olan ve doğum sancısı olan bir kadının günlerce gözaltında tutulması işkence değil midir? Zara Koç’a yapılan işkence ne zaman son bulacaktır?
* Zara Koç’un sağlık hizmetleri neden karşılanmamaktadır?
* Yapılan ev baskınında gözaltına alınan Zara Koç’un evine tekrardan baskın yapıldığı bilginiz dahilinde midir? Eğer haberdar iseniz tekrardan baskın yapılmasının gerekçesi nedir? Ev baskınında evde bulanan yurttaşlara hakarette bulunan ve söz konusu eşyaları delil diye alan kolluk güçleri hakkında yasal işlem başlatılacak mıdır?
* Zara Koç’un ifadesi alınmasına rağmen savcılığa sevk edilmemesinin gerekçesi nedir?


İlgili haberler
OHAL’de kadınlık halleri: Her halde direniş...

Dosyadaki her bir kadın, mesleklerini elde etme çabaları, yaşamları, ihraçların kadınlar için katmer...

Aştığı engeller, OHAL’le yeniden karşısına dikildi

Zeynep engelli bir kadın. Üniversiteyi zorluklarla okudu, memur oldu. OHAL yıktığı engelleri yeniden...

OHAL: Ölüm gibi bir şey oldu ama ölmeyeceğiz

Kadın akademisyenler barış imzacısı oldukları için yıllarca emek verdikleri üniversitelerden uzaklaş...