Daha kaç kadının yaşamını yitirmesini bekleyeceksiniz!
Körfez Kadın Dayanışması, çocuğunu okula götürürken koruma kararına rağmen silahlı saldırıya uğrayan, kızını kaybeden Zeliha’yı ziyaret etti. Kadınlar devleti göreve çağırarak ‘artık yeter’ diyor.

Körfez Kadın Dayanışmasının açıklaması şöyle:
Edremit’te bir kadın arkadaşımız çocuğunu okula götürürken öldürme kastı ile silahlı saldırıya uğradı. Minik Zeynep yaşamını yitirdi, anne Zeliha yaralandı, şans eseri yaşıyor.
Cinayet yine göz göre göre geldi. Zeliha uzun süredir şiddet mağduruydu ve tehdit ediliyordu. Bu durumu kolluk kuvvetlerine bildirmiş ve kendisine “çağrılı koruma” verilmişti. Ancak “çağrılı koruma” da yetmedi. Zeliha’nın evi bir gün önce taşlanmıştı, cinayet geliyorum diyordu. Zeliha’nın evi civarında birkaç gün tutulacak nöbet belki de cinayeti önleyecek, zanlı yakalanacaktı… Ama olmadı, bu kez yedi yaşında bir kız çocuğu da annesinin yanındayken pompalı tüfekle katledildi.
Zeliha gibi son bir yıl içinde öldürülen Esra’nın da, Aygül’ün de koruma kararları vardı. Son bir yıl içinde ülkemizde öldürülen 20 kadının da koruma kararı vardı. Devletin kadını koruyamadığı ortadadır.
Daha somut, kalıcı çözümler üretilmesi için daha kaç kadının yaşamını yitirmesini bekleyeceğiz? Pınar’ın katili hala yakalanamadı, davası başlamadı. Pınar’ın ailesinin yüreği soğumadı.Esra’nın davası hala devam ediyor, Esra’nın annesi her dava günü haklı olarak figan ediyor. Diğer yandan Aygül’ün ve Emine’nin katillerineağırlaştırılmış müebbet hapis cezası verilmesi de adaletin yerini bulacağına dair inançları güçlendirmektir. Erkek adalet değil, gerçek adalet istiyoruz.
Körfez Bağımsız Kadın Dayanışması temsilcileri olarak Zeliha’yı ziyaret etmek üzere hastaneye gittik. Zeliha’nın ruhsal durumu nedeniyle kendisiyle görüşemedik. Yakınlarıyla konuştuk. Zeliha’nın sağlık durumu ve yaşadıkları ile ilgili bilgi aldık. Aileye hukuki ve psikolojik destek verebileceğimizi belirttik ve iletişim bilgilerimizi verdik. Cinayetin takipçisi olacağımızı söyledik. Daha sonra Edremit Kaymakamlığı Sosyal Hizmetler Birimi’ne gidip Zeliha ve kadın cinayetleri ile ilgili görüştük. Kaymakam, İlçe Emniyet Müdürlüğü ve Belediye Başkanı ile görüşmek için kurumları ziyaret ettik ancak yoğunluk nedeniyle görüşemedik ve randevu talep ettik.
Daha fazla kadının öldürülmemesi ve kadına yönelik şiddetle samimi mücadele için Edremit Kaymakamlığımız, İlçe Emniyet Müdürlüğümüz, Cumhuriyet Başsavcılığımız, Edremit Belediyemiz ve Sosyal Hizmet Birimimizin bizlerle birlikte bir araya gelip bir dizi acil önlem alması ve cinayet mağduru ailelerin, biz kadınların ve kamuoyunun yüreklerini ferahlatması gerekmektedir.


Bu konudaki taleplerimizi sıralıyoruz:

1. Edremit Belediyesi acilen bir kadın danışma, dayanışma merkezi açmalıdır. Bu merkezde sosyal çalışmacı, psikolog ve hukukçu istihdam etmelidir. Yerel Yönetimler yasası gereği Edremit Belediyemizin bu konuda sorumluluğu vardır.

2. Sosyal Hizmetler İl Müdürlüğü, Edremit Sosyal Hizmet Biriminde kadına yönelik şiddetle mücadele için daha somut projeler yürütmelidir.Kadına yönelik şiddet ve başvuru mekanizmaları ile ilgili olarak köylerde ve mahallelerde eğitim programları düzenlenmelidir.

3. Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığınca6284 sayılı Ailenin Korunması ve Kadına Karşı Şiddetin Önlenmesine Dair Kanun kapsamında Balıkesir’de Şiddet Önleme ve İzleme Merkezi (ŞÖNİM) ve Edremit Körfezi’nde bir kadın sığınağı açılmalıdır.

4. Şiddete uğrayan kadınların mesai saatleri sonrasında da başvurabilecekleri ve destek alabilecekler ara başvuru ve geçici konaklama istasyonları hayata geçirilmelidir. Alo 183 başvuruları mesai saatler dışında acil çözüm üretememektedir.

5. Koruma kararı almış kadınlar gerçekten korunmalı, İlçe Emniyet Müdürlüğü daha fazla güvenlik görevlisi istihdam etmeli, sonuç vermeyen “çağrılı koruma” sistemi daha iyi hale getirilmelidir.

6. Kadın katilleri bir an önce yakalanmalıdır. Pınar’ın katili hala dolaşmaktadır.

7. Kadın cinayetleri davaları vakit geçirmeksizin açılmalı ve kısa sürede sonlandırılmalıdır.

8. Öldürülen kadınların aileleri ve çocuklarına psikolojik, hukuki, sosyal, ekonomik destek verilmelidir.

9. Caydırıcılığı arttırmak amacıyla kadın katilleri ağırlaştırılmış müebbetle cezalandırılmalı, iyi hal indirimlerinden yararlandırılmamalıdır.

ERKEKLER CESARETLENDİRİLİYOR
Zeynep ve Zeliha’nın katil zanlısı yakalandı veya teslim oldu ve pişkin pişkin “Çıkarsam o kadını yine öldüreceğim.” diyor. Böylesi erkeklerin varlığı ve bu durumun kamu otoritelerince kınanmaması, sessiz kalınması, bazı katillerin hala yakalanamamış olması erkekleri daha da cesaretlendiriyor.
16 AYDA 6 KADIN, BİR ÇOCUK KATLEDİLDİ
Son 16 ayda Körfezde 7 kadın cinayeti yaşandı, 6 kadın ve bir çocuk katledildi, Zeliha şans eseri yaşıyor:
Esra Gövem- Edremit, Mayıs 2016, Hanife Akman- Ayvalık, Temmuz 2016, Emine Kuru- Burhaniye, Eylül 2016, Fatma Karabulut- Gömeç, Aralık 2016, Aygül Yönyül- Edremit, Ocak 2017, Pınar Ç- Edremit, Nisan 2017, Zeynep Çeliksoy-Edremit, Eylül 2017.
Cinayete kurban giden kadın arkadaşlarımızı unutmadık, unutmayacağız, kadın cinayetlerinin takipçisi olacağız.

İlgili haberler
Şiddete uğradığınızda neler yapabilirsiniz?

Şiddete uğrama ihtimaliniz varsa ya da şiddet dolu hayatınızı değiştirmek istersiniz ihtiyacınız ola...

'Pınar'ın katili yakalansın, yargılansın'

Balıkesir'de kadınlar kocası tarafından öldürülen Pınar Çiçek için bir araya geldi. Kadınlar 'namus'...

Devletin korumadığı kadınları erkekler öldürüyor!

Ailesinin zoruyla evlendirilen Figen Çakar, gördüğü şiddet nedeniyle canı pahasına evden kaçarak pol...

Ben Esra, henüz ölmeyen kardeşlerim için de ‘Adale...

Kocası tarafından 1 yıl önce öldürülen Esra Gövem'in davası görüldü. Dava öncesi adalet talep eden k...

Yıllardır süren şiddet ölümle sona erdi

Devlet Alime’yi de koruyamadı. Yıllardır eşinden şiddet gören Alime bir süre sığınmaevinde kaldıktan...

KATİLİN FÜTURSUZLUĞU: Kızı değil anasını öldürecek...

Balıkesir’de bir kadın cinayetinde sanığın fütusuzluğu tepki çekti bir yandan çocuğu öldürdüğü için...