Kadınlar Birlikte Güçlü: Kadın ve çocuk düşmanı yargı paketine hayır
Kadınlar Birlikte Güçlü'nün çağrısıyla kadınlar Kadıköy Süreyya Operası önünde eylem yaptı. Kadınlar, kadın ve çocuk düşmanı yargı paketine izin vermeyeceklerini söyledi.

Kadınlar Birlikte Güçlü'nün çağrısıyla, ‘Kadın Cinayetlerini Acil Önle’ kampanyası kapsamında Kadıköy Süreyya Operası önünde bir araya gelen kadınlar, “Kadın düşmanı yargı paketine hayır” dedi. "Nafakanın gasbına, istismarın affına hayır" pankartı açtı. Kadınlar "Kadın düşmanı yasalara hayır", "Nafaka gasbna hayır", "Savaşa değil yaşama bütçe" dövizler taşıdı. Sık sık "Jin, Jiyan, Azadi", "Yaşasın kadın dayanışması", "İstismarı aklama suça ortak olma", "Kadın cinayetleri politiktir" sloganlarının atıldığı eyleme HDP Milletvekili Oya Ersoy da katıldı.

Çevredeki kadınlarında alkışlarla destek verdiği basın açıklamasını Kadınlar Birlikte Güçlü adına Seher Kalkan ve Aysun Çeper okudu.
Yargı Reformu'nun ikinci paketinde cinsel istismarın önünün açılması ve nafaka hakkına yönelik saldırılara dikkat çekilen açıklamada, "Kadınları ekonomik olarak güvencesizleştirerek şiddet dolu evliliklere mahkûm ettiği, yetmediği gibi 15 yaş altında evliliği, yani çocuk istismarını da meşrulaştırıyor! Emine Bulut'un "Yaşamak istiyorum” derken öldürülmesinin, bunun üzerine yükselen infialin, yetkililerden "Kadın cinayetlerinin arttığı” itirafının üzerinden daha iki ay geçti, geçmedi. Büyük büyük cümleler unutuldu; savaş sesleri her tür itirazı bastırırken kadınları korumakla, erkek şiddetini önlemekle yükümlü olanlar dönüp yine kadınların haklarına, hayatlarına göz dikti" denildi.
Evlilik öncesi ve evlilik boyunca, eğitimden mahrum bırakılarak, evin tüm işleri, çocuk ve yaşlı bakımı üzerine yıkılarak, sigortasız, esnek ve düşük ücretle çalıştırılarak ekonomik olarak kendi ayakları üzerinde durması engellenmiş kadınların bir de nafaka haklarını ellerinden almanın sonucu basit olduğu vurgulandı açıklama şöyle devam etti: "Pek çok kadını asgari düzeyde dahi geçinebilmek için şiddet dolu evliliklere mahkûm etmek, daha fazla kadın cinayetine davetiye çıkarmak! Ekonomik haklarımız güvence altına alınmadıkça şiddeten uzak hayatlar bizim için bir hayal. Bu da yetmedi, yargı paketi aynı zamanda 15 yaş altı evlilikleri yani çocuğun cinsel istismarını meşrulaştırmaya girişti! Biz 2016'da 'tecavüzü meşrulaştıramazsınız' 2018'de 'istismarı affettirmeyiz' diyerek bir araya gelen kadınlar bunu daha önce iki defa engelledik. Çocuk hamileliklerinin, evlilik içinde kadınlara yönelik şiddetin böyle tavan yaptığı bir dönemde üçüncü defa karşımıza gelmesini anlamakta zorlanıyoruz" dedi.

Mağduriyeti önlemenin tek yolu bu yaşın altındaki istismar vakalarını evliliğe bağlı afla meşrulaştırmak yerine etkili ve hızlı kovuşturmak, davaların 10 yıl sürmesine müsaade etmemek olduğu söylenen açıklama da, "Çocuk yaşta evliliğe, hamileliğe göz yummamak! Aksi göz göre göre evlilik yaşını 15'in altına düşürmek demek. Kız çocuklarına bu ülkede size gelecek yok demek.Bir kişi daha eksilmemek için, kadın cinayetlerine imkân sağlayan eşitsizlik koşullarını ortadan kaldırmak için bu yargı paketine hep birlikte dur demek, aklınıza bile getirmeyin demek zorundayız" ifadeleri kullanıldı.

İlgili haberler
‘Şanslı azınlığın’ ödediği yüksek nafakalar toplum...

Sadece boşanmak bile kadını toplumsal olarak birkaç sınıf aşağı iterken, nafakanın elinden alınmak i...

Yargı paketinde ‘nafaka’ düzenlemesi!

‘Yoksulluk nafakasıyla ilgili tartışmaları sona erdirmeye yönelik düzenleme, ikinci pakette yer alac...

Çocuk istismarına evlilik affında bitmeyen ısrar

Bu yargı paketi kadınların hayatına ipotek koyma paketidir. Kızlar çocuk yaşta evlendirilecek, istis...