Mersin Kadın Platformu: Sanıkları tutuklu yargıla, indirim uygulama!
Mersin Kadın Platformu üyeleri, sanıkların tutuklu yargılanması ve iyi hal gibi ceza indirimlerinin uygulanmamasını istedi.

Kadına yönelik şiddet ve cinsel istismar davalarının görüleceği Mersin Adliyesi önünde açıklama yapan Mersin Kadın Platformu üyeleri, sanıkların tutuklu yargılanması ve iyi hal gibi ceza indirimlerinin uygulanmamasını istedi. 

Mersin Kadın Platformu, evli olduğu erkek tarafından katledilen Emine Demir, boşandığı erkek tarafından ağır yaralanan Hatun Koç ile sistematik şekilde babaları tarafından cinsel istismara maruz bırakılan 3 kız kardeşe ilişkin dava duruşmalarının bugün görüleceği Mersin Adliyesi önünde basın açıklaması yaptı. Adliye önünde bir araya gelen platform üyesi kadınlar, ellerinde “6284 sayılı yasayı uygula, kadın cinayetlerini acil önle”, “Yaşamak istiyoruz”, “Kadın cinayetleri politiktir” yazılı dövizleri taşıdı. Kadınlar adına basın açıklamasını Platform Sözcüsü Zübeyde Günebakan yaptı.

'EMİNE DEMİR KORUNAMAYAN YÜZLERCE KADINDAN BİRİ’

Günebakan, Emine Demir’in 18 Aralık 2019 tarihinde evli olduğu erkek Habib Demir tarafından defalarca bıçaklanarak katledildiğini hatırlattı.

Demir’in yıllarca şiddet gördüğünü söyleyen Günebakan, “Emine, yöneticilerin koruyamadığı binlerce kadından biri. Bugün ikinci duruşması görülecek. Her zaman ki gibi sanık ceza indirimi, ağır tahrik indirimi alabilmek için erkek yargıya seslenecek ve öldürdüğü (kendini savunma hakkı olmayan) Emine Demir için kim bilir ne iddialarda bulunacak. Biz Emine Demir için buradayız” dedi.

HATUN KOÇ'UN CAN GÜVENLİĞİ TEHLİKEDE

Hatun Koç’un ise 27 Mayıs 2019 tarihinde ayrıldığı eski eşi tarafından ateşli silahla vurulduğunu ve bu saldırı sonucunda sakat kaldığını ifade eden Günebakan, sanık Özkan Yarbi’nin mahkeme salonunda bile Hatun Koç’u tehdit etmeye devam ettiğini kaydetti. Günebakan, Özkan’a caydırıcı bir ceza verilmediği taktirde Hatun Koç’un can güvenliğinin tehlikeye gireceğini ifade etti.

‘İSTİSMAR FAİLİ BABA HÂLÂ TUTUKSUZ’

Günebakan, ardından yıllarca babalarının cinsel istismarına uğrayan kız kardeşlerin duruşmasına değindi. Günebakan, baba S.D’nin hâlâ tutuklanmadığını ve duruşmaya SEGBİS aracılığı ile katılacağına dikkat çekti. Günebakan, “Kadına yönelik şiddet ve istismar vakalarında sanıklar tutuklu yargılanmalı, dava süreçlerinde faillere ceza indirimleri, iyi hal indirimleri gibi indirimler uygulanmamalıdır. Tahrik indirimleri, iyi hal indirimleri kadına yönelik şiddetin, istismarın, kadın cinayetlerinin artmasında etken olmakta, failleri teşvik etmektedir. Kadını şiddetten, çocukları istismardan koruyabilecek tek yasa olan 6284 sayılı Ailenin Korunması ve Kadına Karşı Şiddetin Önlenmesine Dair Kanun ile İstanbul Sözleşmesi erkekler mağdur oluyor diye uygulamayarak ve ortadan kaldırmaya çalışarak her fırsatta kadını yok sayan cinsiyetçi, ayrımcı söylemleri ile şiddeti besleyerek, kadına yönelik şiddetle ve istismarla mücadele edemezsiniz” dedi.

Platform üyeleri daha sonra duruşmaları takip etmek üzere adliye binasına geçti.

Kaynak: MA


İlgili haberler
Biz sesimizi çıkarmadıkça çocuklar istismara uğram...

Bugün lise öğrencisi olan D.E’yi istismar eden S.E. 3. duruşmada sabit ikametgah gerekçesiyle serbes...

Babalarının sistematik istismarına maruz kalan 3 k...

Mersin'de babaları hakkında yıllar boyu istismara maruz bırakıldıkları gerekçesiyle suç duyurusunda...

Üniversiteli genç kadınlar: Kadın cinayetlerine ka...

Üniversiteli genç kadınlar Muğla Kötekli Mahallesi’nde Zeynep Şenpınar ve öldürülen tüm kadınlar içi...