Doğumdan sonra gece çalışma yasağı 1 yıl
Gebelik sürecinde ve doğumdan sonraki 1 yılda kadınların gece vardiyalarında çalıştırılması yasaktır. Bakanlığın sitesindeki bilgi ise hatalı…

Okurumuzun Sorusu:

Merhaba. Siz, doğumdan sonra 1 yıl kadınların gece vardiyasında çalıştırılması yasak yazmışsınız. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığının sitesinde ise 6 ay diyor. Hangisi doğru?

Daha önceki bir yanıtımızda şöyle demiştik:

Kadın Çalışanların Gece Postalarında Çalıştırılma Koşulları Hakkında Yönetmeliğin 6. maddesi çok açık:

“Gebelik ve analık durumunda çalıştırılma yasağı

MADDE 6 –

(1) Kadın çalışanlar, gebe olduklarının doktor raporuyla tespitinden itibaren doğuma kadar, emziren kadın çalışanlar ise doğum tarihinden başlamak üzere kendi mevzuatlarındaki hükümler saklı kalmak kaydıyla bir yıl süre ile gece postalarında çalıştırılamazlar.

(2) Ancak emziren kadın çalışanlarda bu süre, anne veya çocuğun sağlığı açısından gerekli olduğunun işyerinde görevli işyeri hekiminden alınan raporla belgelenmesi halinde altı ay daha uzatılır.

(3) Bu çalışanların anılan sürelerdeki çalışmaları …gündüz postalarına rastlayacak şekilde düzenlenir.’

Görüldüğü üzere kadın çalışanlar, gebe olduklarının tespit edildiği tarihten, doğumdan sonraki bir yılın sonuna kadar gece vardiyalarında çalıştırılamazlar.

Gece çalıştırma yasağı kadın çalışanın gebe olduğunun tespit edildiği tarihte başlar ve çocuk bir yaşına girene kadar devam eder. İşyeri hekimi raporuyla bu süre 6 ay daha uzatılabilir.

Bu süre boyunca kadın çalışanların çalışma süreleri, gündüz vardiyalarına (yani saat 06:00-20:00 arasına) rastlayacak şekilde düzenlenir.

Eski adıyla Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı, yeni adıyla Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı’nın internet sitesinde ise şu bilgi yer alıyor:

“Kadın işçi gebeliğinin doktor raporuyla tespitinden itibaren doğuma kadar, emziren kadın işçi de ilk altı ay (bu süre doktor raporu ile bir yıla kadar uzatılabilir.) gece postasında çalıştırılamaz”.

İlgili yönetmelik kuralı açık. Bakanlık internet sitesinde hatalı bilgi veriyor. Doğumdan sonra 1 yıl olan ve hekim raporu ile 6 ay daha uzatılabilen bu yasağı, doğumdan sonra 6 ay ve hekim raporuyla ilave 6 ay olarak aktarıyor. Ancak esas olan Bakanlığın ne dediği değil, mevzuatın ne dediğidir.

Okurumuz, mevzuatın en güncel halinin yer aldığı www.mevzuat.gov.tr internet sitesinden şu linki göstererek hakkını talep edebilir: TIKLAYIN

İlgili haberler
‘Bir siyasetçi bile ‘Gece vardiyası kalksın’ demed...

Kimse bizi düşünmüyor, bir siyasetçi bile gece vardiyası kalksın demedi; taleplerimize kulak tıkadı....

Sigortadan önceki doğumlara borçlanma yok

Sigorta girişi öncesinde doğan çocuklar için doğum borçlanması yapma hakkı yok. Bu konuda yeni bir ç...

Hamilelik nedeniyle çıkarılan işçi tazminat isteye...

Hamilelik nedeniyle işten çıkarılan ancak işe iade davası açamayan işçiler, kötü niyet tazminatı ya...