Atılım Desen işçileri: Bundan sonra kaybedecek bir şeyimiz yok, sonuna kadar direneceğiz
Bursa Ekmek ve Gül okuru kadınlar sendikalaştıkları için işten atılan Atılım Desen işçileriyle buluştu. İçerideki işçilerin ağır baskılara maruz kaldığını aktaran işçilerin talebi ise sendikalı olmak.

Kestel Barakfakih Organize Sanayide faaliyet yürüten Atılım Desen fabrikasında TEKSİF’e üye olan işçilerin çoğunluk sağladığı, sendikanın Çalışma Bakanlığından yetki kararı istediği işyerinde, patron 7 Mayıs’ta 27 işçiyi işten çıkardı. Fabrika önünde direnişe geçen işçi kadınların Ekmek ve Gül dergisinde yayımlanan söyleşileri sonrası biz de Bursa Ekmek ve Gül okuru kadınlar olarak hem dergiyi kadın işçilere ulaştırmak hem de dayanışma ziyaretinde bulunmak için direniş alanındaydık. Direniş alanına gidip işçilerle sohbet ettiğimizde patronun içeride çalışan işçilere ağır baskılar uyguladığını ve e-Devlet şifrelerini istediğini öğrendik. İşçiler fabrikada önceden de kamera olduğunu ancak işçilerin sendikalaşma mücadelesi sonrası neredeyse her makine başına kamera taktırıldığını anlatan işçiler, “Sendika buna dair suç duyurusunda bulundu, Çalışma Bakanlığından müfettişler bir inceleme yapmış, o gün de direnişte olan işçiler Çalışma Bakanlığına çağırılarak bu konuya dair görüşleri alındı. Biz fabrika önüne gittiğimizde vardiya değişim saatiydi, işçiler alkış ve sloganlarla servisleri karşıladı, içeriden çıkan işçiler sloganlarla direnişteki işçilerin yanına geliyorlardı, işyerindeki amirler de içeriden işçileri ziyarete gelenleri kameraya çekiyordu” diyerek yaşadıkları durumu dile getirdiler.

SENDİKAYA ÜYE OLMAK YASALARDA SERBEST FİİLİYATTA YASAK’

İşçilerle sohbetimiz çay eşliğinde devam etti. Bir işçi Cumhurbaşkanın Erdoğan’ın 10 Ağustos 2016’da patronlara seslendiği bir konuşmasına sosyal medyada denk geldiğini söyleyerek Erdoğan’ın videoda “Patronun memnun olmadığı bir işçiyi işten çıkardığında işçi iş mahkemesine gidip işe iade davası açıp birde tazminat alıyor, işe geri dönüyor” dediğini hatırlattı, Erdoğan’ın “Burada patronlar zor durumda kalıyor, buna bir çözüm bulunmalı” dediğini de dile getiren işçi Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın bu konuşmasına tepki gösteriyor. “Bu nedenle yasalarda yer almasına ve yasal hakkımız olmasına rağmen sendikal örgütlenme biz işçiler açısından çok zor. İş mahkemelerinde davalar uzuyor, işçiyi aç bırakarak patronlara teşvikler sunanlar bizim de bütün haklardan yoksun, köle gibi çalışmamızı istiyor” diyen işçi tüm işçilerin ortak sözünü de dilegetiriyor: “Bundan sonra kaybedecek bir şeyimiz yok, sonuna kadar direneceğiz.” Sıcak bir havada, güneşin altında direnişlerine devam eden Atılım Desen işçileri, evlerine ekmek götürmek çocuklarına iyi bir gelecek sağlamak için işlerine sendikalı olarak dönmek istiyorlar...

Fotoğraf: Ekmek ve Gül

İlgili haberler
‘Yaktığımız meşale diğer fabrikaları da aydınlatac...

Bursa’daki Atılım Tekstilde daha iyi koşullarda çalışmak için sendikalaşan 27 işçi işten atıldı. Dir...

Kadınlar direnişteki Migros Depo işçileriyle buluş...

Kocaeli İstanbul Sözleşmesi İnisiyatifi ve Kocaeli Kadın Platformu, Migros Depo işçisi kadınlarla fo...

Direnişteki Migros Depo işçileri: ‘Ölüm ücretine t...

Direnişte olan kadın işçiler ücretsiz izne neden çıkarıldıklarını bilmemekle birlikte nakdi ücret de...