Polis Ankara’ya giden Somalı ailelere saldırdı
301 madencinin can verdiği Soma Katliamı davasından çıkan cezayı protesto etmek için Ankara’ya yürüyen madenci ailelerine polis saldırdı. Polis ailelere biber gazı sıktı, aileleri kalkanlarla itti.

301 madencinin can verdiği Soma Katliamı davasında verilen “ödül gibi ceza”yı protesto etmek için Ankara’da bulunan Hakim ve Savcılar Kuruluna (HSK) yürüyen madenci ailelerine polis saldırdı. Ailelere biber gazı sıkan polis, kalkanlarla iterek HSK önünde yapılmak istenen açıklamaya izin vermedi.

Dün sabah saatlerinde Ankara’ya gelen ailelerin araçlarının Kızılay’a girişine izin verilmedi. Aileler AŞTİ’de araçlardan indirildi. Öğle saatlerine doğru HSK önüne gelen ailelere, avukatlar, HDP İstanbul Milletvekili Oya Ersoy ile CHP’li Milletvekilleri Özgür Özel ve Yıldırım Kaya da destek verdi. Aileleri “HSK önünde açıklama yapmanıza izin yok” diyerek açıklamayı engelleyen polis, ailelerin dağılmasını istedi. Buna tepki gösteren aileler “Bela çıkarmaya değil hak aramaya geldik. Fakire adalet yok” dedi. Yapılan görüşmelerden sonuç çıkmazken polis ailelere kalkanlarla iterek ve biber gazı sıkarak müdahale etti.


ÖLÜM DÜZENİNDE ÇALIŞANLAR İÇİN ADALET
Müdahale sonrası desteğe gelenler zorla baro araçlarına bindirilirken, polis sadece aileler ve CHP’li vekillerin açıklama yapmasına izin vereceklerini söyledi. Aileler buna “15 Temmuz şehitlerini her yerde gösteriyorsunuz, bizim 301 canımız öldü açıklama yapmamıza bile izin vermiyorsunuz” diye tepki gösterdi. Aileler adına Soma Katliamı’nda yaşamını yitiren madenci Uğur Çolak’ın babası İsmail Çolak açıklama yaptı. Ülke tarihinin en büyük işçi katliamında evlatlarını kaybettiklerini ve o gün mahşeri yaşadıklarını dile getiren Çolak, 3 yılı aşkın süredir adliye koridorlarında sadece kendi evlatları için değil, ölüm düzeninde çalışan tüm işçiler için adalet istediklerini dile getirdi. Çolak, “Biliyorduk ki, eğer bu davada adalet sağlanırsa, bu dava emsal teşkil ederse; patronlar bu kadar pervasızca işçilerin kanı ile büyüyemeyecek, bir Soma bir Ermenek daha yaşanmayacaktı” dedi.

ADALETİ YERYÜZÜNE ÇIKARACAĞIZ
Ülkede adaletin kimler için var olduğunu Soma Katliamı davası sonucunun açıklandığı 11 Temmuz günü bir kez daha gördüklerini ifade eden Çolak, kamu görevlilerinin, Enerji ve Çalışma Bakanlığında çalışanların cezalandırılmadığını ve davada patronlara ödül gibi cezalar verildiğini söyledi. Çolak şöyle devam etti: “Adalet bu davada göçük altında kaldı. Her gün ortalama 5 işçinin iş cinayetlerinde yaşamını yitirdiği ülkemizde adalet işçiler için katillere karşı yükseltilmesi gereken bayraktır. Adaletin sağlanmadığı, sorumluların yargılanmadığı ülkemiz yeni Somalara yeni Ermeneklere gebedir. Memleketin her köşesi bu yağma ve ölüm düzeninde adalet arayanlarla dolu. Bugün burada HSK önündeyiz. Amacımız HSK'dan adalet talep etmek değil. Adaleti yerin altından kömürü çıkarır gibi yeryüzüne bizlerin çıkaracağını haykırmaktır. Biz bitti demeden bu dava bitmeyecek. Emeğin ve adaletin ülkesini kurana kadar devam edeceğiz. Hepimizin yolu açık olsun!”
Aileler yanlarında getirdikleri kömürleri HSK önüne döktüler. Açıklamanın ardından aileler ve CHP’li vekiller HSK Başkanı ile görüşmek için binaya girdi.


İlgili haberler
BU NASIL ADALET: Soma'dan çıkan karar aileleri isy...

301 ișçinin yașamını yitirdiği Soma Katliamı'na dair davada kararlar açıklandı. Çıkan karara aileler...

Somalı anneler, Çanakkale’den haykırdı: Adaleti to...

Soma Katliamı davasından çıkan kararı protesto ederek Ankara'ya yürüyüş başlatan anneler, Çanakkale'...

SOMALI ANNELER YOLA DEVAM EDİYOR: Adalet arayışımı...

Soma Katliamı’nda evlatlarını kaybeden annelerin “Soma için adalet” talebiyle başlattıkları “Adaleti...