Emzirme ödeneği bir defaya mahsus ödenir
Emzirme ödeneği yasal koşulları sağlayan işçiye bir defaya mahsus olmak üzere 2020 yılında 202 TL olarak ödenir.
Okurumuzun Sorusu:

Sigortalı çalışanım. Dün itibarıyla doğum iznine ayrıldım. Emzirme ödeneği hakkında bilgi almak istiyorum. 202 TL olduğunu biliyorum ama bir ay mı veriliyor? 24 ay diye gördüm bir internet sitesinde. 24 ay ise her ay hesabımıza mı yatar, yoksa tek seferde mi ödenir? Ayrıca 24 ay ise emzirme ödeneği alırken işten çıkarılırsam ödenek devam eder mi? İşsizlik maaşı alırken emzirme ödeneği kesilir mi devam eder mi? 

Öncelikle okurumuzu şimdiden tebrik edelim, kolay ve sağlıklı bir doğum dileyelim.

Süt parası olarak da bilinen emzirme ödeneğine hak kazanabilmek için üç koşul var:

1) Emzirme ödeneği için ya annenin sigortalı olması (4-a/SSK ya da 4-b/Bağ-Kur) ya da annenin sigortalı olmaması halinde babanın sigortalı olması (4-a/SSK ya da 4-b/Bağ-Kur) gerekir. Eğer anne sigortalı olmadığı gibi baba da sigortalı değilse emzirme ödeneği ödenmez. Bununla birlikte sigortalılığı sona erenler (işten çıkarılanlar) için bir istisna da mevcut. Bu istisnaya ilişkin detaylı bilgilere yanıtımızdan ulaşılabilir: TIKLAYIN. 

2) Sigortalı annenin doğum tarihinden önceki 1 yıl içinde en az 120 gün sigorta priminin yatmış olması gerekir. Anne sigortalı değilse, sigortalı babanın doğum tarihinden önceki 1 yıl içinde en az 120 gün sigorta priminin yatmış olması şartı aranır.

3) Doğumun canlı gerçekleşmesi gerekir. Çocuğun doğumdan sonra yaşamanı yitirmesi emzirme ödeneğine engel teşkil etmez.

Emzirme ödeneğinin miktarı her yıl SGK tarafından belirlenip Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanının onayı ile yürürlüğe girmektedir.

2020 tarihi itibarıyla belirlenen ödenek tutarı 202 TL’dir.

Bu ödeme bir defaya mahsustur. Ne yazık ki okurumuzun internette gördüğü bilgiler yanlıştır. Okurumuz çocuğunun doğumunun ardından son 1 yıl içinde en az 120 gün primi varsa emzirme ödeneği alabilecektir.

Emzirme ödeneği için SGK’ye başvuru şartı kaldırılmıştır. Çocuğun doğumunun sisteme girilmesi ile birlikte ödeme PTT kanalıyla yapılır. Emzirme ödeneğine kim hak kazanmışsa (ya sigortalı kadının kendisi ya da eşi sigortalı olmayan eş) emzirme ödeneğini o alır.

Son olarak da şunu belirtelim. Emzirme ödeneğinde zaman aşımı süresi 5 yıldır. Emzirme ödeneğine hak kazanıp, ödemesini almayanlar 5 yıl içinde emzirme ödeneğini alabilirler.


İlgili haberler
İsteğe bağlı sigorta analık ödeneğinde dikkate alı...

Evlilik nedeniyle iş sözleşmesini sona erdiren kadın işçiye bu fesihten kaynaklı analık ödeneği bağl...

Analık izni sonrası yıllık izin işverenin onayına...

Analık izninin ardından hak kazanılmış yıllık izinleri kullanmak mümkün. Ancak yıllık izin kullanmak...

Nakdi ücret desteği analık ödeneğine engel değil

Kısa çalışma ödeneği gibi nakdi ücret desteği de kadın işçinin analık ödeneği almasına engel değil....